Georgië familiereis: Een rondreis voor jong en oud

Georgië met kinderen? Dit land in de Kaukasus, gelegen op de grens van Azië en Europa, heeft wondermooie natuur en veel afwisseling op een relatief kleine oppervlakte. Je hebt er kastelen, kloosters en veel historie, maar ook moderne architectuur. Reizen met kinderen is perfect mogelijk in Georgië! Originele stedentrips, korte vakanties en samen plezier maken is waar het om draait. Met onze adviezen en praktische tips helpen wij je om jullie eigen familieavontuur te beleven. Bovendien, het is niet te lang vliegen vanuit België. Er is nauwelijks tijdsverschil. Daardoor kan je hier ook prima heen voor een kortere vakantie, zoals wij zelf deden in de herfstvakantie.

OVER GEORGIE

WAAROM NAAR GEORGIE?

REISROUTE

Day 1 Brussels-Tbilisi

Vertrek vanuit Amsterdam/Brussels naar Tbilisi. Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi wordt u opgewacht door een chauffeur, die u naar uw hotel zal brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad. Onderweg kunt u al een deel van de stad aanschouwen.
Overnachting in Tbilisi. (-/-/-)

Day 2 Tbilisi

Free day or city walk with guide. After breakfast and the guide’s introductory story, it’s time to see the city ’that loves you’. You can immediately feel that this city has a long history of multicultural relations and that it is still the bridge between Europe and Asia. Walking through the old part of the city you can absorb its rich history and learn more about its special religious status: everyone is welcome here. That is also why you will see and visit different religious buildings: churches, synagogue, mosque. And not only religious buildings will attract your attention, but also the famous 19th century houses with their colorful balconies. The city tour also goes up to the statue of Mother Georgia and the ancient Narikala Castle (4th century), from where you can enjoy beautiful views of the city. And what about the golden treasure in the National Museum of Georgia? A truly unique collection. A highlight not to be missed. Another highlight are the sulfur baths; known for their relaxing effect on your mind after a long day full of impressions. Maybe you can try it yourself? We only see the outside, but you can of course go back on your own and take a sulfur bath yourself. Maybe you can try it yourself? We only see the outside, but you can of course go back on your own and take a sulfur bath yourself. Maybe you can try it yourself? We only see the outside, but you can of course go back on your own and take a sulfur bath yourself.

 • Tips voor verschillende leeftijdsgroepen:
 • Museum of illusions (best for 4-12 age group)
 • Zip line (best for 12-16 age group)
 • Mtatsminda Park with funicular (best for 0-12 age group)
 • Aquapark (all ages)
 • Botanical gardens (all ages) – Open air Ethnographic Museum (best for 0-12)
 • Overnachting in Tbilisi (O/-/-)
Day 3 Tbilisi- Kazbegi

Het is tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir.

Daarna is het tijd om het Kazbegi National Park te ontdekken. Als u aankomt bij het charmant gelegen stadje Stepantsminda, ook wel bekend als Kazbegi, zult u de indrukwekkende en heilige Mt. Kazbek (5047m) zien. Kijkend naar de berg, die hopelijk niet te veel in de wolken ligt, ziet u ook op de heuvel voor u ons wandeldoel voor vandaag: Gergeti Drievuldigheidskerk (14e eeuw).

Het is mogelijk om op eigen houtje een 4×4 te huren (ongeveer € 20,00 per jeep) om naar de kerk te rijden of u kunt er ook heen wandelen

 • Wandeltijd 2 u 30 ↑ ↓ 400 m

Opmerking: deze dag is het mogelijk om te paragliden dichtbij Gudauri (prijs ± 85 euro pp).

 • Reistijd: 3 uur.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kazbegi (O/-/A)
Day 4 Vrije dag. Enkele opties:

– Wandelen (2 hrs. 30 min. ↑ ↓ 400 m.) of per jeep naar Gergeti kerk. Dit kan ook de dag ervoor.

– Vilt workshop en proeven van lokale, bijzondere confituren en kruidenthee (€ 10,00 pp).

– Korte rit naar het begin van de wandeling naar de Gveleti waterval. Na de wandeling een korte rit naar de grenspost met Rusland, waar er ook een groot klooster te bezichtigen is. De wandeling zelf bestaat vooral uit een stevige klim (300 m stijgen en dalen, 1 uur in totaal) naar de waterval en dezelfde weg terug. Totale reistijd is hier 1 uur.

– Rijden door de Sno vallei naar Juta en daar een wandeling maken naar de voet van de berg Chaukhebi (wandeltijd zelf te bepalen, want de heenweg is ook de terugweg en je kan de berg al van ver zien liggen. Eerste deel van de wandeling is 100 m stijgen, daarna redelijk lang op hoogte lopen en pas vlak voor de berg gaat het weer stijgen). Na de wandeling terugrijden naar Kazbegi.

 • Reistijd:1u:30
 • Wandeltijd “berg Chaukhebi”: 4-5 uur. ↑↓ 400 m.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kazbegi (O/-/A)
Dag 5 Kazbegi – Bazaleti – Ateni
 • Reistijd: 4 uur.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Ateni (O/-/A)

Na het ontbijt vertrekken we meteen voor een spannende activiteit: raften (Categorie II, ±45 min.).De tweede stop vandaag is het Bazaleti meer, waar het mogelijk is om te ontspannen aan of in het water en tevens geluncht kan worden.

Daarna rijden we terug naar het laagland, richting Gori. Dit is het stadje waar Josef Dzhugashvili (Stalin) werd geboren. Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en de ouders kunnen ook proeven van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.

Dag 6 Ateni – Uplistsikhe – Ateni

We beginnen de dag met een bezoek aan een plek uit het Bronzen Tijdperk; om precies te zijn naar een plaats die dateert uit 1000 voor Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn. Terug in ons gasthuis kunnen we eventueel ook een korte wandeling maken in de prachtige omgeving van ons gasthuis. Reistijd: 1 uur.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Ateni (O/-/A)

Dag 7 Ateni – Borjomi – Bakuriani

In de ochtend rijden we eerst naar Borjomi en bezoeken daar het stadspark: Borjomi Park. Hier proeven we het beroemde mineraalwater. Dit water is erg goed voor de gezondheid, is een van de favoriete dranken van de Georgiërs en vooral is één van de belangrijkste exportproducten van Georgië.

Verder is er in het Borjomi park vooral veel te doen voor de kids; er zijn kermisattracties, een kabelbaan, sprookjesbos, etc. Opmerking: het is ook mogelijk om een (korte) wandeling te maken in het Borjomi-Kharagauli Nationaal Park.

Om 14:15 maken we een rit op de Kukushka trein naar Bakuriani, wat een beroemd skiresort is uit de Sovjettijd en vandaag de dag nog steeds voor Georgiërs. In de zomer is het vooral een heerlijke plek om met de kids te zijn, want er is veel te doen in de gezonde lucht (veel stadskinderen komen hier hun vakantie doorbrengen).

 • Reistijd naar Borjomi: 1u: 30 min.
 • Reistijd trein naar Bakuriani: 2 u:15 min.
 • Avondmaal en overnachting in een hotel in Bakuriani (met zwembad).
  (O/-/A)

Het is ook mogelijk om ergens af te stappen en chauffeur brengt dan verder naar Bakuriani.

Day 8 Bakuriani

Vrije dag. Geniet van wat Bakuriani te bieden heeft; van kabellift naar hoog in de bergen tot kleine attractieparken. Naast heerlijke wandelingen kun je ook te paard de omgeving verkennen.

 • Avondmaal en overnachting in een hotel in Bakuriani (O/-/A)
Dag 9 Bakuriani – Tabatskuri lake – Vardzia

In de ochtend rijden we naar het Tabatskuri meer via de Tskhratskaro pas (2454 m.). Dit prachtige, vulkanisch bergmeer is het grootste bergmeer van Georgië qua volume en ligt op 1991 m. Het ligt erg afgelegen en de route ernaartoe (ongeveer 50 km off road) is dan ook schilderachtig. Onderweg passeren we herders en zijn er allerlei dieren te zien; van koeien tot paarden en ook wilde dieren zoals roofvogels. Eenmaal bij het meer kunnen de kinderen ook gerust pootje baden.

 • Reistijd: 4 uur.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Vardzia (O/-/A)
Dag 10 Vardzia

Vandaag gaan we naar een van de meest fantastische locaties van Georgië: Vardzia, een grottencomplex (12de eeuw), dat ooit een verborgen stad was. Een aardbeving beschadigde de originele structuur in de 13de eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het lokt nog steeds bezoekers met zijn unieke karakter en grootheid.

Het complex bestaat uit 139 grotgroepen met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. De kathedraal met muurschilderingen uit de 12de eeuw vormt het centrum van het klooster. Deze muurschilderingen waren van cruciale betekenis voor de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. Je ziet er een van de weinige afbeeldingen van de iconische koningin Tamar.

 • Vrije namiddag.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Vardzia (O/-/A)
Dag 11 Vardzia – Akhaltsikhe – Kutaisi

Vandaag rijden we eerst naar Akhaltsikhe, waar we een bezoek brengen aan het onlangs gereconstrueerde, indrukwekkende Rabati kasteel/fort. Dit is één van de duurste projecten geweest in verband met het toerisme in Georgië en dat is merkbaar. Binnen de vestingmuren zijn verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken opgenomen, bijvoorbeeld een gazebo, een kasteel, een moskee met een vergulde koepel. En laten we het archeologisch museum niet vergeten, met zijn prachtige en veelzijdige artefacten.

Vervolgens rijden we naar Kutaisi, de tweede grootste stad van het land. Daar aangekomen bezoeken we de lokale markt. Voordat we onze vermoeidheid wegwassen, toasten op een bevredigende dag en een goede maaltijd nuttigen, bezoeken we eerst nog de Bagrati kathedraal (11e eeuw). De kathedraal is gelegen op een heuvel boven de stad en is daardoor een duidelijk herkenningspunt van Kutaisi. Een aantal jaar geleden was de kathedraal nog een ruïne en de enige kathedraal zonder dak, maar nu lijkt ze een tweede jeugd te leiden na alle renovaties.

 • Reistijd: 3 uur. 45 min.
 • Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kutaisi (O/-/A)
Dag 12  Kutaisi – Tskaltubo – Martvili – Batumi

Vandaag kunnen onze eigen menu van activiteiten samenstellen uit de volgende opties:

 • Natuurreservaat van Sataplia: Dit reservaat is erg goed aangelegd en wordt goed onderhouden; het lijkt een beetje op een Noord-Amerikaans natuurpark. Sataplia heeft een karst grot, maar het park is ook beroemd om zijn archeologische vondsten. In 1933 zijn er voetafdrukken van dinosauriërs gevonden, die 120 miljoen jaar oud bleken te zijn. Tijdens een bezoek aan de grot ziet u miljoenen jaren oude stalactieten en stalagmieten. Verder staat het natuurreservaat bekend om het uitzicht op de omgeving, maar ook om haar prachtig gemengde bos, waar we uiteraard in gaan wandelen.
 • Grot(ten) van Prometheus: Deze worden beschouwd als een van de rijkste grotten van Europa: 16 grotten koppelen 4 grote zalen aan elkaar, die voorzien zijn van miljoenen jaren oude stalactieten, stalagmieten, watervallen van steen, grotten parels, onderaardse rivieren en meren. Niet alleen is er veel te zien, maar er is ook veel te horen (sfeervolle muziek met lichteffecten). De ondergrondse wandelweg die u kunt volgen met een gids is 1 km en eindigt met een boottocht uit de grotten naar de open lucht.
 • 3) ‘Canyon’ van Martvili: waar het mogelijk is om een kort avontuur te beleven op een kleine ‘raft’ (20 min.) richting een waterval en ook een korte wandeling langs de canyon te maken.
 • 4) Okatse kloof: wandeling maken langs de rand van de kloof met een 100 m afgrond meteen onder de houten planken waarop we lopen. Na de gekozen activiteiten hierboven verplaatsen we ons richting de charmante stad Batumi, die bekend staat om zijn prachtige avondverlichting en ‘dansende’ fonteinen en natuurlijk ook voor zijn uitgestrekte boulevard en stranden. Reistijd: 3 uur. 30 min.
 • Overnachting in een 4* hotel in Batumi (O/-/-)
Dag 13 Batumi

De stadswandeling is een echte aanrader, want Batumi is een stad met een rijke geschiedenis, die terug te vinden is in de verschillende architecturale, Europese en Oosterse stijlen zoals: neoklassiek, koloniaal, Ottomaans, Frans, Engels, etc. De stad staat ook bekend om z’n hedendaagse, Georgische architectuur. Vervolgens kun je de verkenningstocht eindigen met een relaxte wandeling langs de boulevard, waar je o.a. het ontroerende monument van ‘Ali en Nino’ in beweging kunt zien.

Verder nog tips voor in en rond Batumi: het nationaal park Mtirala, de lokale markt, het Gonio fort, met de gocar de boulevard afrijden, de kabelbaan naar heuvel met overzicht over de stad en de kust.

 • Overnachting in een 4* hotel in Batumi (O/-/-)
Dag 14 Batumi- Tbilisi

We keren terug naar Tbilisi met de trein.

 • Reistijd: 5 uur.
 • Vrije namiddag.
 • Overnachting in een hotel in Tbilisi (O/-/-)
Dag 15 Tbilisi- Brussel

Transfer naar het vliegveld van Tbilisi. Een goede terugvlucht!

PRIJZEN

Deze reis kan zowel individueel als in groepsverband worden geboekt. De reisdatum is op maat en de prijs wordt aangepast afhankelijk van het aantal deelnemers.

Inbegrepen

 • Familiehotel in Tbilisi
 • Gasthuizen in (Kazbegi, Ateni, Vardzia, Kutaisi)
 • 4* hotels in Bakuriani and Batumi
 • Vervoer met chauffeur (exclusieve dagen 2, 13,14).
 • Ontbijten & 9 avondmalen
 • Raften
 • Treinticket Batumi – Tbilisi (2de class)
 • Boeking van de internationale vluchten (optioneel)
 • Alle belastingen

Niet inbegrepen

 • Internationale vliegtickets.
 • Vervoer op dag 2, 13 en 14.
 • Taxi kosten van hotel naar treinstation en van treinstation naar hotel op dag 14.
 • financiële transferkosten

PRAKTISCHE INFORMATIE

GALERIJ

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.