Tahchin

(Hartige rijst met kip)

Deze hartige rijst is een recept van de chef.  Het is een ‘ondersteboven bereide’ rijsttaart of tarte tatin omdat je, als de Tahchin klaar is, die moet omdraaien. Dat is altijd spannend want zal het lukken? Als de korst mooi gekaramelliseerd is, dan krijg je 10 op 10 van de chef. Er zijn verschillende recepten van Tahchin: met vlees, met aubergine en champignons, met vis of met kip. Het is ook een bijzonder handige schotel als je bezoek krijgt omdat je alles op voorhand kan klaarmaken en één uur voor serveren in de oven steken.

Hoofdgerecht voor 6 personen

 • saffraan draadjes, gemalen
 • 600 gr basmatie rijst
 • heet water, een paar el
 • 2 grote uien, in vier deeltjes
 • 3 kippenborsten, of 6 kippen bouten, zonder vel
 • 1 tl kurkuma
 • 1 kippen bouillion blokje
 • zout en zwarte peper
 • 2 eieren
 • 250 ml griekstijl of uitgelekte yoghurt
 • olijfolie en boter
 • zure bessen (zereshk)
 1. Was de rijst in een grote kom met koud water en giet af. Herhaal tot het water helder is. Dek de rijst af met koud water en laat de rijst weken.

Saffraan

 1. Maal of stamp de saffraan en laat hem met een deksel weken in een klein schuitje (2 cm bodem van een glas) heet water. Op deze manier geeft saffraan beter zijn kleur en geur vrij. Zet opzij.

Kip

 1. Doe in een ruime braadpan de doorgesneden ui, kippenstukken, kurkuma, kippenbouillion en zout en peper. Overgiet vervolgens de kip met water toe, tot ze net onder staat en laat ze eerst met een deksel, en daarna ,als de kip gaar is, nog 10 min zonder deksel op middelhoog vuur garen. De bouillion moet tot de helft verdampen.
 1. Neem de kippenstukken uit de bouillon, laat ze licht afkoelen en doe ze in kleine stukjes. Zet opzij.
 2. De bouillion heeft een rijke smaak en kleur om later voor de saus te gebruiken. Zeef en zet opzij.

Yoghurt saus

 1. Roer de eidooiers in een grote kom. Doe de yoghurt, saffraanwater, de verse kippenbouillion, olijfolie en peper en zout toe. Meng alles onder elkaar en zet opzij.

Rijst

 1. Verwarm de oven tot 175 °C.
 2. Breng een grote pot met water aan de kook.
 3. Doe de rijst met zout in de pot met kokend water en kook de rijst op middelmatig vuur, afhankelijk van de soort rijst (3 tot 5 min).

De korrels beginnen zacht te worden maar de kern van de rijst moet nog hard blijven. (voor tahchin mogen de korrels iets harder zijn omdat ze nog verder zullen garen in een yoghurt sausje).

 1. Giet de rijst af en spoel meteen onder koud stromend water af. Schud de zeef zodat het overtollige water eruit gaat.
 2. Voeg de rijst bij de yoghurt saus en roer alles voorzichtig.
 3. Voeg in een antikleef (of beklede pot met bakpapier) olijfolie samen met de boter. Op deze manier voorkom je dat de krokante bodem op de pot blijft plakken.
 4. Bestrooi de bodem van de pot met een laagje rijstmengeling. Leg vervolgens een laag kip op de rijst. Herhaal de laagjes tot alles op is. Werk de bovenste laag met de rijst af.
 5. Maak met een schep de rijst overal gelijk. Druk licht op de rijst.
 6. Dek af en bak de rijst 1 uur in de voorverwarmde oven op 175 C°.

Bessen

 1. Doe een pan met de rest van de boter en olie. Bak de bessen 1 of 2 minuten op middelhoog vuur, samen met suiker, tot die smelt.

Afwerken

 1. Leg een grote serveerschotel op de pot en draai de pot om. Versier de rijst verder met de bessen.

Serveer de rijst met salade Shirazi.