Must-see hoogtepunten in Armenië

Deze boeiende reis door Armenië belooft een verkenning van de “must-see” plaatsen in het land, waarbij je de geschiedenis, de landschappen, de cultuur en de lokale tradities op een afwisselende manier kan ontdekken. Beginnend in de bruisende hoofdstad Jerevan, waar historische en moderne facetten naadloos samenkomen, ontdekken we de Grieks-Romeinse Garni-tempel, de indrukwekkende Geghard-kloof en een ontmoeting met de lokale wijnmakers in Areni, waar je de eeuwenoude wijntradities ervaart. Verder omvat de reis een rit met ’s werelds langste kabelbaan naar het Tatev-klooster en het bezoek aan het raadselachtige Zorats Karer, dat vaak wordt vergeleken met de Armeense Stonehenge.

Deze reis door Armenië biedt een onvergetelijke ervaring waarbij je de rijke geschiedenis, prachtige natuur en authentieke momenten kunt waarderen.

REISROUTE

Dag 1: Aankomst in Jerevan

We staan klaar om u op het vliegveld van Zvartnots (Jerevan) op te halen en je naar het hotel te brengen. Hotel check-in onder begeleiding en behulp van de chauffeur.

 • Transfer vliegveld-hotel
 • Maaltijd: n.v.t
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 2: Stadstour Jerevan

“De roze stad”, ‘het amfitheater’, ‘één van de oudste, continu bewoonde steden ter wereld’ zijn enkele kernwoorden die met de charmante hoofdstad te maken hebben. Hoewel het één van de oudste steden ter wereld is (meer dan 2800 jaar oud), zie je nu een moderne stad met een aangename sfeer. Uiteraard zien we ook elementen van de Sovjet architectuur, aangezien het land 70 jaar deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Tijdens de stadstour gaan we per voertuig en al wandelend langs de hoogtepunten van de stad. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids beginnen we onze dag met een bezoek aan de lokale markt. Hier wordt men overrompeld door de afwisselende kleuren van vers en gedroogd fruit. Behalve het visuele genot worden ook je smaak zintuigen geprikkeld door de overheerlijke smaken van puur natuur, want de verkoopsters willen graag dat je een stukje van hun (gedroogde) fruit proeft.

Hierna rijden we naar het standbeeld Moeder Armenië, dat hoog op de heuvel staat en een prachtig uitzicht over de hoofdstad en berg Ararat geeft. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam ‘het amfitheater’ gekregen; de hooggelegen gebieden van Jerevan geven zicht op het cirkelvormige centrum van de stad. En wat kan een beter decor voorstellen dan de berg Ararat op de achtergrond? De excursie gaat verder naar het Cascade complex, bestaande uit 572 trappen, en tevens een platform van moderne kunst. Maar maak je geen zorgen! Het complex is voorzien van een roltrap, dus trappen lopen hoeft zeker niet. Via de Cascade wandelen we naar het imposante Operagebouw en nemen we nauwe straatjes om het grandioze Republiek Plein, dat als het hart van Jerevan wordt beschouwd, te bezoeken.

In de avond speelt er een fontein- en lichtshow op het plein en wordt er Armeense en ook internationale muziek gespeeld en wie weet kun je nog een paar danspasjes onder de klanken van Charles Aznavour maken. Bij interesse kan er nog een bezoek aan het Matenadaran Manuscripten Museum of het Nationaal Historisch Museum gepland worden.

 • Bezoek aan Moeder Armenië
 • Cascade complex
 • Operagebouw
 • Republiek Plein
 • Fruitmarkt
 • Matenadaran of Historisch Museum (optioneel)
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 3: De legende van de speer

Niet ver van Jerevan bezoeken we twee hoogtepunten van het land. Als eerste staat de Garni tempel, de enige overgebleven heidense tempel uit de 1e eeuw gewijd aan Helios/Mithra, op het programma. Aangezien Armenië op het kruispunt van het Westen en Oosten stond, heeft het land vaak de invloeden van de buurlanden opgenomen. Daarom was de tempel gewijd aan zowel Mithra (invloed van Perzië) als Helios (invloed van Griekenland). Vlakbij de tempel is ook de Garni canyon te vinden. Wandelend gaan we naar de canyon om de unieke basalten rotsformaties, ook bekend als de ‘Symphony of Stones’, te bewonderen. In het dorp Garni bezoeken we ook een lokaal huis om de lokale gerechten te proeven en zien we hoe lavash (platbrood) in de tonir (ondergrondse oven) gemaakt wordt. De volgende stop is bij het Geghard klooster. Dit klooster staat in de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het is een in de bergen uitgehakte klooster uit de 13e eeuw. Aangezien de bezienswaardigheden niet ver van Jerevan liggen, zijn we in de middag weer terug in de hoofdstad en kan men de rest van de avond van de stad genieten.

 • Garni tempel
 • Wandeling langs de Symphony of Stones in Garni Canyon
 • Lunch in lokaal huis met presentatie lavash bakken
 • Geghard klooster
 • Maaltijd: Ontbijt, lunch
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 4: Lokale wijntradities

Er staat een lange reis op het programma met veel bijzondere hoogtepunten die terug dateren naar de christelijke en pre-christelijke tijd. Als eerste bezoek je het Khor Virap klooster. Deze plek is de bakermat van het Armeense Christendom, aangezien hier de spirituele leider, Gregorius de Verlichter, in de 3e eeuw 13 jaar gevangen is gehouden. Hier krijgen we ook de mogelijkheid om de spectaculaire berg Ararat van dichtbij te zien. Volgens de Bijbel is Ararat de berg waar de Ark van Noah is geland. De reis gaat verder naar het dorp Areni vernoemd naar het oude blauwe druivensoort ‘Areni’. Bijna iedereen in het dorp doet aan wijnteelt en maken hun eigen heerlijke wijn van de lokale druivensoort. We zullen gebruik maken van de gelegenheid om een lokaal gezin te bezoeken om te zien hoe de eeuwenoude wijntradities in stand worden gehouden. We sluiten de excursie af met een wijnproeverij gepaard met een heerlijke lokale lunch bij deze gastvrije dorpelingen. Nu we gezien hebben hoe de wijn in de moderne tijd gemaakt wordt, is het tijd om achter te komen hoe het millennia geleden gedaan werd. We bezoeken namelijk het Areni-1 archeologische grottencomplex. Tijdens opgravingen is hier de oudste leren schoen (5500 jaar oud, nu te zien in het Historisch Museum te Jerevan) en een van de oudste wijnmakerijen (6000 jaar oud) ter wereld gevonden! Wat verder van Areni-1 ligt het Noravank klooster uit de 13e en 14e eeuw. Het klooster is uniek vanwege de prachtige vulkanische omliggende natuur. Op een van de kerken zie je een afbeelding van God, wat een bijzonder fenomeen is in Armenië. We rijden verder naar het stadje Goris waar we de komende twee dagen zullen overnachten.

 • Khor Virap klooster
 • Wijn proeven en lunch bij lokale familie in Areni dorp
 • Areni-1 archeologische grottencomplex
 • Noravank klooster
 • Maaltijd: Ontbijt, lunch
 • Overnachting: REDROOF of Mthnadzor Hotel in Goris
Dag 5: ‘Vliegen’ met Wings of Tatev

Na het ontbijt is het tijd voor avontuur! In het dorp Shinuhayr nemen we de langste kabelbaan ter wereld – genaamd Tatever (vertaling ‘geef mij vleugels’) – om het Tatev klooster te bereiken. Tatev is een van de grootste kloosters van Armenië. In de middeleeuwen was het het centrum van educatie en werd er op de universiteit van Tatev verschillende vakken, zoals filosofie, wetenschappen en kunst, gegeven. Het enorme complex met kerken en eetzalen is op kleine schaal nog in gebruik. We zetten de reis voort naar het grottendorp Khndzoresk. Khndzoresk bestaat uit twee delen: nieuw en oud Khndzoresk. We gaan naar het oude gedeelte dat in de canyon ligt dat via een spannende hangbrug toegankelijk is. Het is een unieke plaats waar men tot de jaren 1950 in de grotwoningen heeft geleefd. Na een wandeling van 1-1,5 uur keren we weer terug naar Goris voor verblijf.

 • Tatev kabelbaan
 • Tatev klooster
 • Khndzoresk grottendorp
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: REDROOF of Mthnadzor Hotel in Goris
Dag 6: Verborgen plekken

Vandaag zetten we onze reis voort en bezoeken we enkele verborgen plekken. We bezoeken namelijk Zorats Karer (Carahunge), die ook wel bekend is als de Armeense Stonehenge. Er liggen 223 in cirkels en vleugels gearrangeerde stenen waarvan er 80 mooie afgewerkte gaten hebben. Veel wetenschappers geloven dat de gaten als telescoop functioneerden, zodat ze naar de hemel konden kijken en gebaseerd op de positie van bepaalde sterren de tijd van het jaar konden bepalen. Of dat echt zo is geweest, is nog steeds een mysterie.  Hierna gaan we verder naar de Shaki waterval. Via een ravijn gaat u wandelend naar de waterval. Hoewel het geen grote waterval is, is het toch erg mooi gelegen. Aangezien we vandaag wat eerder bij onze eindestemming aankomen, kan je overwegen om een mooie wandeling naar het Spitakavor klooster te maken, dat helemaal verborgen tussen de bergen ligt. Het wandelpad begint bovenaan het dorp Vernashen en loopt tot in de rotsachtige bergen waar het Spitakavor klooster staat. Tijdens je klim zie je misschien enkele bezoar geiten, die inheems zijn in het gebied en die bijna verticale kliffen opspringen. Eenmaal bij het klooster kun je de mooie details van de hoofdkerk bewonderen. Als je in de lente of zomer wandelt, dan zie je het klooster omringd door velden met klokjesbloemen, paardenbloemen, rode wilde tulpen, narcissen en blauwe vergeet-mij-nietjes. Vanwege de bloeiende velden wordt het klooster door de dorpelingen van Vernashen soms “Tsaghkavank” (Bloemenklooster) genoemd. Het avontuur wordt afgesloten door een mooie en leuke rit terug met een ‘antieke’ Sovjet jeep (UAZ). Overnachting in het stadje Yeghegnadzor.

 • Zorats Karer (Armeense Stonehenge)
 • Shaki waterval
 • Wandeling naar Spitakavor klooster (optioneel)
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: Guesthouse in Yeghegnadzor
 Dag 7: De Zijderoute

Tijd voor de bekende Zijderoute! We gaan hiervoor een pas over en voordat de piek bereikt wordt, stoppen we bij de goed geconserveerde Selim karavanserai uit de 14e eeuw. Hier krijg je een uitstekende indruk hoe de kooplieden in de middeleeuwen tot rust kwamen tijdens hun lange tocht langs de Zijderoute. Na de bergpas kom je bij het Sevanmeer aan. Op 1900m hoogte is dit niet de ideale plek om te zwemmen, maar de ligging tussen de bergen is uitzonderlijk mooi. Aan de oevers, in het dorp Noratus, ligt het unieke veld van kruisstenen uit de middeleeuwen. De kruisstenen zijn naast de manuscripten en de tapijten een van de drie belangrijkste kunstvormen van het land. In dit geval werden de kruisstenen als grafsteen gebruikt, maar ze werden ook voor andere interessante bedoelingen gemaakt. In de buurt ligt ook de Mikaelyan Family Farm, waar een lokale familie wijn-kaas, cognac-kaas, “horats” en andere soorten kazen produceert. Het is een paradijs voor de echte kaasliefhebbers! Proef de verschillende soorten kazen met een glas Armeense wijn erbij. We gaan verder langs de oevers van het Sevanmeer en komen bij het schiereiland aan. Op het schiereiland staan twee mystieke kerken uit de 9e eeuw. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over een van de hoogste en grootste zoetwatermeren ter wereld! Onze eindbestemming van vandaag is de stad Dilijan en het omgeven nationale park. Vaak wordt dit gebied met Zwitserland vergeleken.

 • Selim karavanserai
 • Noratus kruisstenen
 • Bezoek aan Mikaelyan Family Farm (optioneel)
 • Sevanmeer en schiereiland
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: Toon Armeni Guesthouse in Dilijan
Dag 8: Tussen de bergen

Via het bosrijke Nationale Park van Dilijan komen we bij het Haghartsin klooster aan. De prachtige klooster uit de 10e-13e eeuw staat net als de andere kloosters in Armenië in harmonie met de omliggende natuur. Je krijgt hier een goede indruk van het kloosterleven in de middeleeuwen. Na een excursie door het kloostercomplex is het tijd voor een korte wandeling naar “de verborgen waterval” in de bossen van het Nationale Park. De verborgen waterval is niet groot, maar wel omgeven door een mooi en sprookjesachtig gebied. Geniet hier van de geluiden van de natuur en zoek voor wat afkoeling bij de rivier. Voor de echte wandelliefhebbers is er de mogelijkheid om een lange wandeling van 3 uur in het Nationale Park van Dilijan uit te voeren. De wandeling begint bij het Parz meer, een klein meer op een hoogte van 1400 meter. Het meer is omgeven door de bossen van het nationale park. De wandeling wordt door deze dichte bossen uitgevoerd. Na het passeren van enkele kleine rivieren komen we op een uitgestrekte weide terecht. We wandelen verder naar het Gosh dorp waar we tevens het Goshavank klooster zullen bezoeken. Het klooster uit de 13e eeuw werd als het centrum van rechten gezien, aangezien hier enkele Codex boeken zijn geschreven. Na de wandeling keren we terug naar Jerevan.

 • Haghartsin klooster
 • Wandeling naar de “Hidden Waterfall”
 • Wandeling van Parz meer naar Gosh dorp in het Nationale Park van Dilijan (optioneel)
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 9: De hoogste berg

Vlakbij Jerevan ligt de 4090m hoge berg Aragats. Het is de hoogste berg in Armenië en zorgt voor adembenemende vergezichten. We reizen richting het Amberdfort dat op de berg ligt, dat Armeens is voor ‘het fort in de wolken’. Dat klopt ook wel, omdat het op 2300 m hoogte ligt. De ruïnes laten goed zien hoe men hier in de 7e eeuw leefde. Na veel cultuur en geschiedenis is het tijd om te ontspannen en te genieten bij de boetiek-stijl wijnmakerij Van Ardi (optioneel), die door een Armeens-Amerikaanse familie gerund wordt. Daar krijgen we een rondleiding in de wijnfabriek en wijngaarden en proeven we de verschillende soorten wijnen die door Van Ardi geproduceerd worden. Aan het einde van de rondleiding is er in de openlucht bij de wijngaarden een diner en kan genoten worden van de prachtige uitzichten. Na het diner keren we weer terug naar Jerevan.

 • Vrije ochtend of middag
 • Amberdfort
 • Rondleiding en diner met wijnproeven in Van Ardi (optioneel)
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 10: Vrije dag in Jerevan 

Vandaag heeft u de hele dag vrij om van de bruisende stad te genieten. U kunt overwegen om de laatste koopjes te doen of heerlijk op de vele terrasjes een drankje te nemen. Als optionele activiteiten kunt u overwegen om de mysterieuze grotten van Levon te bezoeken. Levon heeft 23 jaar van zijn leven een tunnel van 21 meter onder zijn huis gegraven. Het ziet er als een ondergrondse labyrint uit met enkele kamers. Een andere optie is om de moederkathedraal Echmiatsin en de kerk Hripsime, 20 km ver van Jerevan, te bezoeken. Beiden staan in de UNESCO werelderfgoedlijst en vertegenwoordigen het spirituele centrum van Armenië.

 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
Dag 11: Vertrek vanuit Jerevan

En dan is het alweer tijd voor de terugvlucht. Je laat Armenië achter je met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen. We wensen je een goede terugreis en zien je graag nog een keer terug!

 • Transfer hotel – vliegveld
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: n.v.t.

PRIJZEN

Supplement eenpersoonskamer: € 350,00

Het organiseren van deze reis voor groepsreizen tot max. 15 deelnemers is ook mogelijk. In dat geval worden de kosten van de reis opnieuw berekend. De reisdatum is op maat.

Inbegrepen

 • Alle accommodaties: 10 nachten inclusief ontbijt
 • 2x lunch
 • Transfers van en naar het vliegveld
 • Vervoer per comfortabele voertuig met Engelssprekende chauffeur/coordinator
 • Alle excursies die onderdeel van het programma zijn
 • Professionele gids tijdens stadstour in Jerevan
 • Wijnproeven en lavash bakken bij lokale families
 • Lokale reisondersteuning en assistentie
 • Boeking van internationale vluchten (optioneel)

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets
 • Overige maaltijden
 • Entreetickets
  • Garni tempel, Symphony of Stones, Areni-1 grottencomplex, Zorats Karer, Amberdfort en Tatever kabelbaan ter waarde van circa € 35 per persoon
 • Optionele activiteiten (zie onder)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering

Optionele activiteiten

 • Museums in Jerevan met lokale gids
  • (2 pax: €10,00- 4 en 6 pax: €5,00)
 • Wandeling naar Sitakavor klooster met lokale wandelgids en terugkeer met jeep.
  • (2 pax: €60,00- 4 en 6 pax: €30,00)
 • Mikayelyan Family Farm
  • (€15,00 p.p)
 • Wandeling van Parz meer naar Gosh dorp met lokale wandelgids
  • (2 pax: €40,00 – 4 pax: €30,00 – 6 pax: €20,00)
 • Van Ardi Winery incl. rondleiding, 3-gangen diner en 4 soorten wijn degustatie
  • (€ 50,00 p.p)

PRAKTISCHE INFORMATIE

OVER ARMENIE

WAAROM NAAR ARMENIE?

GALERIJ

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.