ARMENIE

Jarenlang was Armenië beperkt door gesloten grenzen, getekend door de genocide en vechtend tegen armoede. Maar vandaag, te midden van deze uitdagingen, heeft Armenië de kracht gevonden om op te staan en te bloeien. Als het eerste christelijke land in de wereld heeft Armenië een overvloed aan eeuwenoude kerken en kloosters. Deze religieuze monumenten, vaak op adembenemende locaties te midden van ongerepte natuur, ademen geschiedenis en zijn nog steeds actieve centra voor doop, huwelijk en begrafenis. Veel van deze meesterwerken staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekken zowel lokale bewoners als toeristen aan. Met de warmte en gastvrijheid die kenmerkend zijn voor de Armeense cultuur, nodigt het land reizigers uit om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en levendige tradities te ontdekken.

Hier zijn enkele redenen waarom deze bestemming een overweging verdient.

Klik op de pijlen om de inhoud te bekijken

Jerevan

Of je nu interesse toont voor historische bezienswaardigheden, musea, culinaire ervaringen kunst en muziek, of simpelweg wil genieten van de sfeer van een charmante stad, Jerevan, de roze stad, heeft werkelijk voor elk wat wils in petto. Als een van de oudste ladies ter wereld, presenteert de stad zich als modern centrum badend in een heerlijk mediterrane sfeer. Het land, de stad, het is in zijn diepgewortelde christelijke eigenheid, een eiland omringd door moslimlanden  in het hart van het Midden-Oosten, omringd door moslimlanden in het westen, oosten en zuiden, maakt het tot een fascinerend land om te ontdekken, dat echter voor velen nog onbekend is. Toeristen worden hier als dierbare gasten ontvangen. Op straat verkoopt een oude vrouw roodglimmende kersen. We kijken smakkend naar haar mandje spontaan doet ze haar tuinhekje open en nodigt ons uit om er zoveel te plukken als we maar willen. Dat is die spreekwoordelijke gastvrijheid in Armenië. Zeg Hallo – Barev in het Armeens- en je wordt hartelijke verwelkomd. Jerevan trakteert je ook op tal van architecturale meesterwerken, veelal van de tekenplank van de beroemde architect Alexander Tamanyan. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de stad. Lees verder over Alexander Tamanyan

Tatev Klooster

In het pittoreske dorpje Shinuhayr prijkt de Tatever, ‘Geef mij vleugels’, ’s werelds langste kabelbaan. Deze majestueuze kabelbaan brengt je naar het eeuwenoude Tatev klooster, een bestemming die je simpelweg niet mag missen. De ervaring is niets minder dan adembenemend, waarbij je omgeven wordt door betoverende schoonheid. Lees verder…

Genocide monument

De Armeense Genocide monument verwijst naar de massamoord en deportatie van etnische Armeniërs die plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije. De genocide vond plaats tussen 1915 en 1923 en resulteerde in de systematische uitroeiing van naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs. Leer verder…

Symfonie van stenen

is het meest spectaculaire natuurgebied dat ik in de bergen heb gezien. De naam is afkomstig van de harmonieuze en ritmische patronen die de basaltkolommen vormen. Het lijkt op de pijpen van een orgel of een symfonieorkest van stenen, vandaar de poëtische benaming. Deze opvallende rotsformatie is ontstaan door vulkanische activiteit en erosie gedurende duizenden jaren.

Zorats Karter

Zorats Karer, ook bekend als Karahunj, of het “Armeense Stonehenge” is een oude archeologische site gelegen in de buurt van het dorp Sisian in het zuiden van Armenië. Volgens legendes zijn militaire leiders begraven in de diepten van stenen in het gebied van het monument, en de soldaten rusten onder de grote rotsblokken. Er liggen 223 stenen in cirkels en vleugels gerangschikt, waarvan er 80 prachtig afgewerkte gaten hebben. Veel wetenschappers geloven dat deze gaten als telescopen functioneerden, waardoor mensen naar de hemel konden kijken en op basis van de positie van bepaalde sterren de tijd van het jaar konden bepalen. Of dat werkelijk het geval is geweest, blijft nog steeds een mysterie.

Noratus

Langs de oevers van het Sevanmeer ligt een begraafplaats genaamd Noratus, waar kruisstenen uit de 9de tot de 13de eeuw te vinden zijn. De term “khachkar” betekent letterlijk “kruissteen” in het Armeens. Elke khachkar is uniek en vertelt een verhaal over het leven van vroegere generaties, geschiedenis, cultuur en religie van Armenië.

Garni en Geghard klooster

De Garni tempel, de enige overgebleven heidense tempel uit de 1e eeuw gewijd aan Helios/Mithras. Aangezien Armenië op het kruispunt van het Westen en Oosten stond, heeft het land vaak de invloeden van de buurlanden opgenomen. Daarom was de tempel gewijd aan zowel Mithras (invloed van Perzië) als Helios (invloed van Grieks-Romeins). Garni tempel is op ongeveer 28 kilometer ten oosten van Yerevan, de hoofdstad van Armenië.

Het Geghard-klooster is een UNESCO-werelderfgoedsite en een prachtig kloostercomplex met unieke architectuur, inclusief kerkruimtes die in de rotsen zijn uitgehouwen. Het ligt op ongeveer 9 kilometer ten zuidoosten van Garni en ongeveer 37 kilometer van Jerevan.Khor Virap

Het klooster ligt aan de voet van de majestueuze berg Ararat, ongeveer 45 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Yerevan. Hier krijgen we ook de mogelijkheid om de spectaculaire berg Ararat van dichtbij te zien. Volgens de bijbelse overlevering was de berg Ararat de plek waar de Ark van Noach na de grote vloed tot stilstand kwam. Het wordt beschouwd als heilige grond en een symbool van hoop, verlossing en wedergeboorte. Voor Armeniërs over de hele wereld is de aanwezigheid van de Ararat-berg een bron van trots en spirituele verbondenheid. Het Khor Virap-klooster heeft zijn oorsprong in de vroege christelijke periode van Armenië, die teruggaat tot de 4e eeuw na Christus. Volgens de legende werd het klooster opgericht op de plek waar de heilige Gregorius de Verlichter, de grondlegger van het christendom in Armenië, gevangen werd gehouden.

Het Amberfort

Op een afstand van 150 kilometer van Jerevan ligt de 4.090 meter hoge berg Aragats. Aragats is niet alleen de hoogste berg in Armenië, maar behoort ook tot de hoogste pieken van het Kaukasusgebergte. Deze berg symboliseert de ‘hoeder van de landen’, de beschermende kracht en het nationale bewustzijn van de berg, en fungeert als een beschermend schild dat waakt over het Armeense land en volk. Het Amberfort, ook bekend als ‘het fort in de wolken’, ligt op een hoogte van 2.300 meter op de berg. De ruïnes geven goed weer hoe men hier in de 7e eeuw leefde. Het fort had een belangrijke rol in de verdediging van de regio. Het Aragats-gebergte biedt prachtige natuurlijke landschappen.

Armeense gastronomie

Wat hebben Perzen, Mediterraanse beschavingen, Arabieren en Russen met elkaar gemeen? De keuken van Armenië, natuurlijk. Dit land is een gastronomische smeltkroes waar diverse invloeden samenkomen. Reken op een culinaire ervaring die op zich al een avontuur is. Denk aan, Dolma (gevulde druivenbladeren met gehakt vlees, rijst, kruiden en specerijen), of mals gegrild bbq (khorovats), in een traditionele ondergrondse klei-oven, (Tonir) . Als je op de vegetarische trein zit, zijn er heerlijke smakelijke salades met sappige tomaten, aubergines en komkommers, naast heerlijke kazen en het traditionele platte brood (Lavash). In de lokale markten vind je een overvloed aan verse en lokale producten, kruiden, ambachtelijke kazen en nog veel meer.

Armenië, met zijn wijntraditie die teruggaat tot zesduizend jaar geleden, herbergt enkele van de oudste wijnranken ter wereld. Op de vruchtbare Ararat berg aan de Turkse grens gedijen de mooiste wijnranken van het land. De Armeense wijnen staan bekend om hun robuuste karakter en levendige smaak, dankzij de vulkanische bodem en rijke mineralen. Tegenwoordig zijn deze stevige, frisse Armeense wijnen niet meer weg te denken uit dit prachtige Kaukasische land.

Kortom, ontdek de afwisselende natuur en de betekenis achter de verhalen, de muziek, de kunst en de monumenten van Armenië en laat je verrassen door de schatten die wachten om ontdekt te worden.

Lees verder: