Belangrijkste steden

Tasjkent

Tasjkent is de hoofdstad van Oezbekistan, een stad met ongeveer 2.5 miljoen inwoners. Het is een historische stad aan de Zijderoute en combineert klassieke elementen met architectuur uit de Sovjettijd en herbergt een aantal interessante musea. De mooiste bezienswaardigheden in Tashkent zijn:

 • het complex Khazret-Imam (15de eeuw) met fantastische gebouwen,

 • de Barak-Khan Madrasah op het Khast Imam plein met de bijzonder rijke bibliotheek,

 • de Juma Moskee en Kukeldash Madrasah.

 • de Chorsu bazaar ligt in de oude stad, en de naam betekent in het Farsi “vier kreken” of “kruising”.

Khiva

Khiva of Itchan Kala betekent letterlijk ‘binnen de muren’. Khiva is één van de drie klassieke steden van Oezbekistan, naast Buchara en Samarkand. Het historische centrum, beschermd door 10-meter hoge muren en bekend als Itchan Kala, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Khiva was een belangrijke stad aan de zijderoute, omdat het de laatste halte was voordat de karavanen de moeilijke taak moesten doorstaan ​​om de Iraanse woestijn over te steken. Alle bezienswaardigheden opsommen is een heel werk, maar volgende monumenten zijn zeker een hoogtepunt:

 • De Kalta Minor minaret, deze uitzonderlijk brede minaret, volledig bedekt met mozaïek, werd gebouwd door Mohammed Amin Khan in 1851.

 • Het Kunya Ark paleis was het hoofdkwartier van de regering en de officiële residentie van de koning, eerder gebouwd in de 12de eeuw door Ok Shaykh Bobo en uitgebreid in de 17de eeuw.

 • Ook de vrijdagsmoskee en Tash-Hauli Khan Paleis zijn zeker de hoogtepunten. De naam van dit paleis betekent “huis van steen” en werd gebouwd door Allah Kuli Khan tussen 1832 en 1841.

Buchara

Buchara werd in 892 de hoofdstad van het Samaniden-rijk en kende een periode van grote voorspoed. Grote delen van Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en Afghanistan maakten deel uit van het rijk.

De hoogtepunten in Buchara zijn:

 • De vrijdagmoskee, gebouwd in 1514, naast de Kalyan minaret. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië.

 • Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat (beklimmen), is de Miri-Arabische Madrassa gebouwd in 1535-1536 als islamitische school. Het ensemble van Poi-Kalon, waarvan de minaret over de stad lijkt te heersen. Deze minaretten zijn een symbool van de islamitische architectuur, als een symbool van de macht van de lokale geestelijke heersers.

 • De Chor Minor, een bijzonder 18de eeuws poortgebouw dat uit vier minaretten bestaat.

 • Het 9de eeuwse Ismail Samani mausoleum, één van de oudste monumenten van de stad en gebouwd voor de stichter van de Samaniden dynastie.

 • Het Emir Paleis, de voormalige zomerresidentie van de Bukharam Emirs. Het paleis is gebouwd in de 2de helft van de 19de eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum.

 • De oude zijdemarkt Poikalyan waar een typisch oosterse sfeer hangt.

 • Het Mausoleumcomplex van Hodja Bakhouddin Naqshbandi is nog een ander hoogtepunt. De grote theoloog was de stichter van de Soefi Orde “Naqshbandia”, en de spirituele leraar van Amir Temur en wordt beschouwd als het Centraal-Aziatische Mekka. Gelovigen uit verschillende islamitische landen komen hier om te vragen voor de vervulling van wensen en genezing.

Samarkand

Samarkand is waarschijnlijk de meest bekende stad in Oezbekistan. Het is de op één na grootste stad van het land met een half miljoen inwoners, in de Zerafshan-vallei, ongeveer 200 km ten westen van Tasjkent.

Tegenwoordig is de stad georganiseerd in twee belangrijke gebieden: het oude gedeelte met de grote monumenten en charmante oude herenhuizen, en het moderne deel dat in de 20ste eeuw is gebouwd door de Sovjets, interessant voor diegenen die graag sporen van deze tijd zien.

 • Het hoogtepunt van de stad is uiteraard het Registan plein, het hart van de monumentale architectuur van het Timur-tijdperk en de meest iconische plaats. Dit plein is in de 14de eeuw ontworpen en wordt aan de zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor Madrassa’s. De oudste van de drie is de Ulugbek Madrassa, in 1417-20 gebouwd door de kleinzoon van Timur, waarvan de façade rijk is gedecoreerd. Bibi Khanym Mosque werd gebouwd tijdens het tijdperk van Timur, tussen 1399 en 1404, gefinancierd door wat hij na de invasie uit India had meegenomen. Het was ooit de grootste moskee van de wereld, met zijn 41-meter hoge blauwe koepel.

 • De Silk Road Bazaar and Shahi Zinda Necropolis is waar de meeste koningen en andere prominente figuren van Oezbekistan begraven liggen.  Hier zie je het meest fascinerende mozaïekwerk. De naam vertaalt zich in “Alive King”.

 • De Ulugbek’s observatory is het oude astronomiewaarnemingscentrum gebouwd in de 15de eeuw werd per ongeluk ontdekt in 1908.

 • Het Gur Emir mausoleum herbergt de overblijfselen van Timur, twee van zijn zonen, en twee van zijn kleinzonen, waaronder Ulugbek, die verantwoordelijk was voor een van de madrasa’s in Registan.