Prometheus- en Satapliagrot

Reizigers die de oude landschappen van Georgië willen ervaren, moeten niet verder kijken dan een stop bij Prometheus Cave en Sataplia Nature Reserve. Hoogtepunten zijn het bekijken van echte dinosaurussporen, wandelen in grotten vol stalactieten en stalagmieten

De Prometheusgrot, ook wel bekend als Kumistavi, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De totale lengte van de grot is ongeveer 11 km, waarvan 1800 m open is voor bezoekers. De grot heeft in totaal 22 zalen, waarvan er momenteel zes toegankelijk zijn voor toeristen. Bezoekers kunnen deze grotten momenteel ervaren op een diepte van ongeveer 80 meter onder het grondniveau.

De grot staat bekend om zijn indrukwekkende reeks stalactieten, stalagmieten en andere druipsteenformaties die zich gedurende eeuwenlange geologische processen hebben gevormd. Dit maakt het tot een ware ontdekking voor zowel jong als oud. Bovendien herbergt de grot een ondergrondse rivier die met een boot kan worden verkend.

Hoewel de grot al eeuwenlang bekend was bij lokale bewoners, werd deze pas in de 20e eeuw volledig onderzocht en ontwikkeld voor toerisme. In 1984 werden uitgebreide onderzoeken uitgevoerd, en de grot werd later opengesteld voor het publiek.

De naam “Prometheusgrot” komt door een legende die beweert dat de beroemde Griekse held Prometheus, die het vuur aan de mensheid gaf, hier werd vastgehouden en bestraft voor zijn daden. Hoewel dit slechts een mythe is en geen historisch feit, heeft het bijgedragen aan de mystiek en de naamgeving van de grot.

Sataplia

In de buurt van de stad Kutaisi in het westen van Georgië, niet ver van de Prometheusgrot, bevindt zich een ander natuurreservaat en grotcomplex genaamd Sataplia. Hier kan je de voetafdrukken van Herbivorous en Raptor-dinosaurussen van verschillende tijdperken bewonderen. Sataplia-dinosaurussen worden “Satapliazaurus” genoemd en verschillen van Europese dinosaurussen. De grot herbergt ook een overvloed aan fossielen, waaronder prehistorische schelpen en botten van uitgestorven zeedieren, wat wijst op een ooit onderwaterlandschap.

Boven de grot kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap, met inbegrip van de stad Kutaisi en de omringende bergen.

Opvallend binnenin de grot is een grote hartvormige steen. Er bestaat zelfs een legende over dit stenen hart. Het verhaal vertelt over een ongelukkige liefde tussen een jonge man en een jonge vrouw die elkaar in de grot ontmoetten. Hun liefde was zo sterk dat ze beloofden om voor altijd samen te blijven. Volgens de legende werden ze echter gescheiden door tragische omstandigheden en werden hun harten gebroken. Als teken van hun eeuwige liefde werden hun gebroken harten in steen veranderd en bleven ze in de grot achter.