GEORGIE

Georgie, gelegen in de Kaukasus, dat vroeger ‘Iberia’, heette, gaat al eeuwen terug in zijn geschiedenis en tradities. Wat het land zo anders maakt, is zijn natuurschoon dat je in een autorit van enkele uren al kunt ervaren. Je rijdt van een besneeuwde bergtop naar een mediterrane woestijn of omgekeerd, doorheen een bio-diverse landschappen. Net als Armenië omarmde Georgië als een van de eerste naties het christendom. In de 4e eeuw a X werd het katholicisme de staatsgodsdienst, en deze diepgewortelde spirituele erfenis is nog steeds voelbaar in het hele land. Hier lijken alle wegen naar de bijbel te leiden, waardoor het een fascinerende bestemming is voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers. Hier zijn enkele details die je kunnen helpen je voor te stellen wat deze plekken te bieden hebben.

Tbilisi, Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, gelegen middenin de majestatische Kaukasus, lijkt alles in tweevoud te hebben: het is de  smeltkroes van Europa en Azië, het heeft een oud en nieuw stadsgedeelte doordat de rivier Mtkvara de stad in tweeën splitst, en je vindt er oude kunst in Romenise ruïnes en nieuwe in de avant-gardekunst van een jonge garde kunstenaars. De oude, statige gebouwen met kleurrijke balkons, fronsen hun lateien voor al die moderne constructies waar de nieuwste modetrends hun gade vinden. Van op de indrukwekkende Skybridge krijg je een panoramisch zicht van dit alles en kun je mijmeren over wat en wie die oude bruggen van de levensader Mtkvara getorst hebben al die eeuwen. 

Lees verder…

Tbilisi heeft haar aandeel in ontberingen gekend in de Turkse tot Sovjetoverheersing. Gelukkig kent de stad sinds enkele jaren kent haar verdiende rust. Ondanks decennialange economische stagnatie, of misschien dankzij deze stagnatie, heeft de stad haar homogene aanblik met statige oude gebouwen kunnen bewaren. In architectuurwandeling brengt je langsheen het Schaakpaleis… het hoofdkantoor van de Bank of Georgia (een architecturaal spektakel even speels als Tetris, de Staatsuniversiteit Bibliotheek, (een modernistisch icoon op zich), de luchtbrugflats van Nutsubidze, woontorens verbonden door gracieuze bruggen, en de Chronicle of Georgia. In een land omringd door Azerbeidzjan en Rusland, zou je niet meteen denken aan techno clubs en modeshows. Maar juist dat maakt Tbilisi zo fascinerend. Het nachtleven trekt bezoekers van over de hele wereld aan, en Club Bassiani heeft zelfs de eer om de “Donkerste underground club ter wereld” te worden genoemd. Net als het legendarische Berghain in Berlijn, omringt Bassiani zich met mysterie, gehuisvest in de kelder van een voormalig Sovjet voetbalstadion. De locaties van clubs, kunstgalerijen en modeshows, een mix van historische en moderne architectuur, geven de stad haar unieke karakter. Hier kun je op de bovenste verdieping van de wetenschappelijke bibliotheek een modeshow bijwonen, waar jonge mannen in rokken en cowboyboots de smalle catwalk bewandelen. Streetwear vind je in de Chaos Concept Store, een plek die ook fungeert als kunstgalerij, en een biertje deel je met de eigenaar van een vinylwinkel, of zelfs gewoon met een lokale bewoner, want de Georgiërs zijn gastvrij als geen ander. Een van de bekendste Georgiërs, Demna Gvasalia, de geestelijke vader van het luxe kledingmerk Vetements, haalt zijn inspiratie uit de straten van Tbilisi. Voor wie de jaren ’90 mist, is een reis naar Tbilisi een reis terug in de tijd tijdens de modeweek, de hoogtepuntperiode van jonge ontwerpers om hun naam en creaties aan de wereld te tonen. Maar Tbilisi is meer dan alleen hipsterterrassen en urban streetstyle. Tussen de designwinkels en koffiebars vind je winkels gerund door gepensioneerde vrouwen, waar koffie en kruiden de enige koopwaar zijn. Hier kun je nog ruilen, of gewoon een goed gesprek voeren met de lokale bevolking. Deze mensen hebben veel te vertellen, want pas in 1991 werd de stad bevrijd van het Sovjetregime. Het is te danken aan de jonge generatie dat de stad evolueerde van een speelbal tussen grootmachten tot een toevluchtsoord voor jonge ondernemers en creatievelingen. En zo wordt Tbilisi een stad die, dansend op de aanhoudende beats van Georgische techno, haar verleden achter zich laat en een nieuwe toekomst omarmt.

Mtskheta – In het hart van Georgië, waar de tijd lijkt stil te staan en de geschiedenis fluistert in de oude stenen, vinden we Mtskheta. Dit kleine stadje, met zijn eeuwenoude wortels, is een schatkist vol historische betekenis en religieus erfgoed.

Lees verder

De geschiedenis van Mtskheta gaat terug tot de 5e eeuw voor Christus, toen het diende als de oude hoofdstad van het Georgische koninkrijk Iberia, ook bekend als Kartli.  Een van de meest adembenemende bezienswaardigheden in Mtskheta is het Jvari-klooster, dat trots op een heuveltop uitkijkt over de samenvloeiing van de rivieren de Mtkvari en de Aragvi. Dit klooster, daterend uit de 6e eeuw, biedt niet alleen een spirituele ervaring, maar ook een panoramisch uitzicht dat je voor altijd zal bijblijven. De Svetitskhoveli-kathedraal, een majestueus bouwwerk uit de 11e eeuw, is een ander juweel in de kroon van Mtskheta. Het vermeende graf van Christus’ mantel bevindt zich hier, waardoor deze kathedraal een heilige plaats is voor pelgrims van over de hele wereld. Op slechts 20 kilometer afstand, is Mtskheta een ideale bestemming voor een dagtrip vanuit Tbilisi. Je kunt de stad gemakkelijk bereiken met de auto, taxi of openbaar vervoer.

Uplistsikhe – Een opmerkelijke in de rotsen uitgehouwen stad op ongeveer 90 kilometer ten westen van Tbilisi, diende als een veilige haven voor mensen sinds de tiende eeuw voor Christus en was ooit een belangrijke stopplaats op de Zijderoute. Deze historische plaats heeft een geschiedenis van meer dan 3000 jaar. Uplistsikhe staat bekend om zijn unieke karakter: het is een stad die is opgebouwd uit grotwoningen die in de rotsachtige hellingen van de Mtkvari-vallei zijn uitgehouwen. Deze grotwoningen dienden ooit als woningen, kerken en verdedigingswerken. Het is regelrecht genieten in Uplistsikhe: van zijn pracht en van zijn geschiedenis.  

Kakheti, gelegen in het oosten van Georgië, staat bekend als het centrum van de Georgische wijnproductie. Deze regio biedt bezoekers weelderige groene landschappen, besneeuwde bergtoppen, charmante stadjes en uitgestrekte wijngaarden die zich kilometers ver uitstrekken. Hier ontdek je waarom Georgië terecht trots is op zijn wijntraditie.

Lees verder

Tijdens je bezoek aan Kakheti regie maak je kennis met de lokale wijnhuizen langs de beroemde wijnroute. Deze tochten nemen je mee door de glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, waar je de geheim van eeuwenoude technieken van de Georgische wijnproductie kan zien. Sommige wijnhuizen bieden zelfs accommodatie. Je zal ontdekken hoe wijn een essentieel onderdeel is geworden van deze cultuur, en waarom het zoveel meer is dan alleen een drankje.

Naast de wijnhuizen bieden de schilderachtige stadjes in Kakheti ook talloze gelegenheden om de lokale wijnen te proeven. Telavi, een van de meest geliefde stadjes in de regio, verwelkomt bezoekers met zijn gezellige straatjes en sfeervolle restaurants. Hier kun je de diverse wijnen uit de nabijgelegen wijngaarden proeven en genieten van de kenmerkende smaken van Kakheti.

Gori – Gori staat vooral bekend als de geboorteplaats van Jozef Stalin. Het meest opvallende kenmerk van Gori is ongetwijfeld het Stalin Museum, gehuisvest in het huis waar Jozef Stalin werd geboren. Het museum biedt een diepgaande en soms controversiële kijk op het leven en de heerschappij van deze historische figuur. Hier kunnen bezoekers persoonlijke bezittingen van Stalin zien, waaronder zijn bureau en uniform, evenals een treinstel dat hij gebruikte tijdens zijn reizen.

Lees verder

Maar deze stad biedt meer dan alleen een blik op het leven van de voormalige Sovjetleider. De Gori Fortress, hoog boven de stad, domineert het landschap en biedt een prachtig panoramisch uitzicht. Deze middeleeuwse vesting is doordrenkt van geschiedenis en spreekt tot de verbeelding van degenen die geïnteresseerd zijn in het verleden van Georgië. Vlakbij Gori ligt de Uplistsikhe Grottenstad, een opmerkelijke archeologische vindplaats die teruggaat tot het eerste millennium voor Christus. Deze oude nederzetting, uitgehouwen in de rotsen, getuigt van de vroege Georgische architectuur en biedt een boeiende reis terug in de tijd. Gori heeft ook een beruchte zoon: Stalin, nog altijd bron van controverse. Omwille van zijn rol in de Tweede Wereldoorlog en de industrialisatie van de Sovjet-Unie zijn er mensen die hem eren terwijl anderen hem, omwille van de massale repressie eiterreur, hem verguizen.

Vardzia – De naam “Vardzia” is afgeleid van het Georgische woord “vardzi”, wat “grot” betekent. Vardzia (UNESCO) is een indrukwekkend complex van grotten en rotswoningen, een historische, culturele en religieuze schat in Georgië dat ooit een verborgen stad was.

Lees verder

Vardzia werd in de 12de eeuw gesticht tijdens het bewind van koning(in) Tamar, een van de beroemdste heersers van Georgië. Een aardbeving beschadigde de oorspronkelijke structuur in de 13de eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het is nog steeds heel indrukwekkend. Het complex bestaat uit 139 groepen grotten met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. In het centrum van het kloostercomplex bevindt zich een belangrijke kathedraal, met muurschilderingen uit de 12e eeuw. Deze muurschilderingen hebben een cruciale betekenis in de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst.

Kutaisi – Wist je dat de legende van Gulden Vlies haar oorsprong vindt in die verre geschiedenis van deze stad? In deze op een na grootste stad van Georgië vind je, op een rijtje, Unesco monumenten als de Gelati en Motsamenda Kloosters, Bagratti Kathedraal en de Synagoge van Kutaisi, de diepe geschiedenis van het land onthullen. maar ook de bruisende Green Bazar Het is dus bovenop ook een geweldige plek om de culinaire cultuur van Georgië te ontdekken terwijl je door de levendige marktkramen struint. 

Tskaltubo – Tskaltubo heeft lang dienst gedaan als toevluchtsoord voor reizigers op zoek naar ontspanning maar ook voor diegenen op zoek naar genezing. In het hart van de stad borrelen er immers natuurlijke warmwaterbronnen vol van mineralen, vermaard om hun helende kracht voor reuma, ademhalings- en huidproblemen. In de Sovjetperiode verrezen daartoe sanatoria. 

Lees verder

Tskaltubo

Chiatura – Chiatura is een stad in het westen van Georgië, bekend om zijn mijnbouwactiviteiten en unieke transportsysteem van kabelbanen. De stad heeft een lange geschiedenis van mangaanwinning. De kabelbanen die de stad doorkruisen en steile hellingen overbruggen werden gebouwd om werknemers naar en van de mijnen te vervoeren, evenals goederen en materialen.

Lees verder

Terwijl de meeste van deze kabelbanen dateren uit de Sovjettijd, zijn er de afgelopen jaren inspanningen geleverd om het transportsysteem te moderniseren en uit te breiden. Nieuwe kabelbanen zijn gebouwd om de stad en de omliggende gebieden te bedienen, en ze worden steeds vaker gebruikt voor dagelijkse verplaatsingen. Deze moderne kabelbanen zijn voor veel mensen in Chiatura een handige en efficiënte manier geworden om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen en andere dagelijkse activiteiten uit te voeren. De kabelbanen bieden niet alleen praktisch transport, maar ze bieden ook een prachtig uitzicht op de schilderachtige omgeving van Chiatura. Reizigers kunnen genieten van adembenemende panorama’s van de bergen en valleien terwijl ze door de lucht zweven. Dit maakt de kabelbanen niet alleen een functioneel vervoermiddel, maar ook een toeristische attractie op zichzelf.

De Prometheus- en Satapliagrotten zijn ondergrondse wonderen met de indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en ondergrondse rivieren. Ze bieden een magische ontdekking voor bezoekers van alle leeftijden. In de Satapliagrot volg je de sporen van dinosaurussen en ontdek je een legende van een gebroken hart.

Opper-Svanetië: Deze regio’s bieden een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, met majestueuze berglandschappen, groene valleien en glinsterende gletsjers. De Kaukasus-bergen vormen een adembenemend decor voor avonturiers,wandelaars en natuurliefhebbers. De regio staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de middeleeuwse versterkte torens, kerken en kloosters die hier te vinden zijn. Dit is een venster naar het verleden van Georgië. Wat deze bestemmingen nog specialer maakt, is de authentieke ervaring die ze bieden. De lokale bevolking, bekend als de Svans, koestert eeuwenoude tradities en gastvrijheid. Je kunt deel uitmaken van hun gemeenschap en genieten van de warmte van hun cultuur.

Kazbegi – Kazbegi, ook bekend als Stepantsminda, is in het noorden van Georgië. Het meest iconische kenmerk van Kazbegi is de imposante berg Kazbek, een slapende vulkaan die deel uitmaakt van de Kaukasus-bergketen. Deze majestueuze piek, die zich tot bijna 5.000 meter boven zeeniveau verheft, domineert de skyline en biedt een spectaculair uitzicht.

Lees verder

Kazbegi is ook de thuisbasis van de Gergeti Trinity Church, een 14e-eeuws heiligdom dat op een schilderachtige heuveltop is gebouwd. De kerk, met zijn houten kruis op de achtergrond van besneeuwde bergtoppen, is een van de meest gefotografeerde plekken in Georgië. Kazbegi is een paradijs voor wandelaars, met een netwerk van wandelpaden dat door weelderige valleien en alpenweiden slingert. Avontuurlijke reizigers kunnen de uitdaging aangaan om de top van de Kazbek te bereiken, terwijl anderen kunnen genieten van schilderachtige trektochten naar nabijgelegen bezienswaardigheden zoals de Chaukhi-passen en de Truso-kloof. De regio herbergt ook de historische Dariali-kloof, een smalle doorgang langs de Terek-rivier die al eeuwenlang een belangrijke handelsroute is. Hier vind je het imposante Dariali-klooster, dat de geschiedenis van Kazbegi weerspiegelt en een oase van rust biedt. Het klein schilderachtig bergdorpje, Juta ligt, aan de voet van de majestueuze berg Kazbek.

Het vriendschapsmonument -Het Russisch-Georgisch vriendschapsmonument is een opvallend historisch monument langs de Georgian Military Highway, een van de belangrijkste snelwegen in Georgië die door indrukwekkende berglandschappen loopt. Dit monument is een intrigerend overblijfsel uit de Sovjettijd en vertelt een verhaal van politieke en culturele relaties tussen Georgië en de voormalige Sovjet-Unie.

Lees verder

Het monument werd gebouwd in 1983 ter herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de vereniging van Oost- en West-Georgië in het Russische rijk. Het ontwerp van het monument is opvallend en uniek, met twee grote torens die oprijzen boven de omringende bergen. De torens zijn verbonden door een boog en zijn versierd met symbolische beelden en ornamenten die de geschiedenis en de band tussen Georgië en Rusland weerspiegelen. Tijdens de Sovjettijd werd het monument gebruikt om de zogenaamde “vriendschap” tussen Georgië en de Sovjet-Unie te benadrukken, hoewel deze relatie vaak gecompliceerd was en niet altijd als vrijwillig werd beschouwd. Na de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 verloor het monument zijn politieke betekenis, maar het bleef een opvallende bezienswaardigheid langs de Georgische Military Highway.

Batumi, gelegen in het westen van Georgië, aan de Zwarte Zee. In deze stad, omarmen oude gebouwen en moderne architectuur elkaar en de geur van zoute zeelucht en de warmte van de zon omhelzen de stad als een oude vriend. Hier zijn we in het ‘Dubai van de Kaukasus’, omgeven door sky scrapers, casino’s en clubs, maar dat is nog niet alles! Batumi is een stad van architectonische contrasten. Terwijl je langs de bochtige kustlijn loopt, zie je moderne wolkenkrabbers oprijzen, terwijl aan de andere kant hoogbouw uit de Sovjettijd tevoorschijn komt. Maar, de geschiedenis van Batumi neemt ons mee naar de tijd van de Grieken en Romeinen

Lees verder

Batumi

De Georgische Keuken, een ware smeltkroes van oosterse en westerse culinaire invloeden, is een fascinerende ontdekking. Door de eeuwen heen heeft Georgië, een land doordrenkt van geschiedenis en beïnvloed door grote mogendheden als de Grieken, Romeinen, Mongolen, Perzen, Russen en Ottomanen, zijn unieke culinaire erfgoed gevormd.

Dit land, dat iets meer dan twee keer zo groot is als België, wordt ook wel het ‘Bourgondië van oostelijk Europa’ genoemd vanwege zijn overvloedige en diverse culinaire schatten.

Het meest gevierde nationale gerecht van Georgië is Khachapuri, een smaakvol brood dat vaak wordt gebakken in de vorm van een ronde taart, gevuld met smeltende kaas en geserveerd in royale porties, als een decadente pizza met dubbele korst. In het westen van het land wordt de korst gevormd als een boot, waarin de kaas in het midden wordt samengebracht met boter en een vloeibaar ei dat in de warme kaas smelt en rijkelijk op tafel vloeit.

Granaatappels en walnoten, die veelvuldig worden gebruikt in talloze gerechten, vormen de essentie van de Georgische keuken. Georgië staat opvallend bekend om zijn overvloedig gebruik van walnoten, waarvan een lokaal gezegde luidt: “Elke man moet een zoon grootbrengen, een huis bouwen en een walnotenboom planten.”

Echter, net zo belangrijk als het voedsel zelf, is de rituele pracht en praal aan de Georgische tafel. Een Georgisch feestmaal, dat ‘supra’ wordt genoemd, is doordrenkt met ceremoniële betekenis en omringd door talloze tradities. Het uitbrengen van een toost is verre van een eenvoudig ‘proost’. In Georgië wordt dit als een kunstvorm beschouwd, en het verbindt verleden, heden en toekomst in een betekenisvol verhaal.

Georgië mag trots zijn op zijn positie als een van de oudste wijnlanden ter wereld, met een wijntraditie die teruggaat tot maar liefst 8000 jaar geleden. Veel Georgische wijnen worden geproduceerd van druivensoorten die in het Westen nauwelijks bekend zijn, zoals Saperavi en Rkatsiteli. Het toosten tijdens een Georgisch diner is een kunst op zich en wordt begeleid door een ’tamada’ of toostmeester, die tracht het verleden, het heden en de toekomst in een harmonieus verhaal te vervlechten.

Lees verder: