Georgië – Van Kaukasus tot Zwarte zee


15/05/2024 – 29/05/2024 – Welkom in Georgië, het verbindingspunt tussen Oost en West, waar ontmoetingen en uitwisselingen langs de handelswegen van de Zijderoute een erfgoed van ongekende rijkdom hebben achtergelaten. Tijdens deze 15-daagse reis hebben we de meest kenmerkende aspecten van het land geselecteerd: van de majestueuze toppen van de Grote Kaukasus met besneeuwde pieken tot de kusten van de Zwarte Zee met tropische botanische tuinen. Van de bronstijd en weelderige edelsmeedkunst in Kutaisi (met de mythe van het Gulden Vlies, Medea en Jason) tot de Georgische wijntraditie, die minstens 8000 jaar oud is, en een verfijnde keuken die integraal deel uitmaakt van het erfgoed. Van sfeervolle kerken tot levendige terrassen, van de sporen van imposante sanatoria uit het Sovjet-verleden tot de vernieuwde energie van het bruisende, onafhankelijke Georgië. Bovendien staat ontspanning centraal in de prachtige wijngebieden, niet te vergeten.

REISROUTE

“Klik op de pijlen voor details.”

Dag 1 Brussel- Tbilisi

Begin van ons avontuur. We vertrekken vanuit Brussel naar Tbilisi. Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi staat onze chauffeur klaar om ons naar het hotel te brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad. Onderweg kunnen we al een deel van de stad aanschouwen. Na het inchecken maken we een wandeling in de sfeervolle hoofdstad en verkennen we de Georgische keuken in een van de vele gezellige restaurants

Avondmaal in een restaurant.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi. (-/-/-)

Dag 2 Tbilisi

Na het ontbijt is het tijd om de stad ‘die van je houdt’ te zien. U kunt meteen voelen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties en het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad kunt u de rijke historie in u opnemen en meer leren over z’n speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. Dat is ook de reden dat u verschillende religieuze gebouwen gaat zien: kerken, synagoge, moskee. En niet alleen religieuze gebouwen zullen uw aandacht trekken, maar ook de beroemde 19de-eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons. De rondleiding door de stad gaat ook omhoog naar het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala (4de eeuw), waarvandaan u kunt genieten van prachtige vergezichten over de stad. Een ander hoogtepunt zijn de zwavelbaden; bekend om hun ontspannend effect op uw geest na een lange dag vol van indrukken. Misschien kunt u het zelf eens proberen? Wij zien enkel de buitenkant, maar u kunt op eigen gelegenheid natuurlijk teruggaan en zelf een zwavelbad nemen.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi.

(O/-/-)

Dag 3 Tbilisi- David Gareja- Signaghi

We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Het landschap verandert langzaam van uitzicht, van wijngaarden in een halfwoestijn en voor we het weten zijn we helemaal alleen op de weg naar David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6de eeuw kwam naar deze verlaten plek om te bidden. Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunt u de rust en de toewijding van deze plaats voelen. Na David Gareja rijden we naar de vestingstad Sighnaghi (18de eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. We kunnen de stad vandaag bezoeken of de volgende dag. Hier nog wat meer uitleg over Sighnaghi: De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi tot één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd en biedt bezoekers een mix van moderne en traditionele indrukken. U kunt wandelen in de klinkerstraten met typische huizen die zijn omgeven met een balkon en het dak betegeld met rode terracotta. Dit alles geeft een speciaal karakter aan de stad. Sighnaghi is beroemd om zijn prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte, dat een bron van inspiratie is geweest voor vele Georgische schilders.

Reistijd: 4 uur.

Overnachting in een hotel in Signaghi.

(O/-/-)

Dag 4 Signaghi- Nekresi- Telavi- Tsinandali

Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek Kakheti re verkennen. We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs. We maken eerst een rit richting het Nekresi klooster (4 – 15de  eeuw). Dit klooster ligt op een heuvel, dus ideaal voor een korte wandeling (1,5 uur). De wandeling gaat wel steil omhoog, maar is niet moeilijk aangezien recentelijk een mooie, stenen weg is aangelegd. Vervolgens rijden we een klein stukje verder en stoppen in Telavi om de lokale, kleurrijke markt te bezichtigen. Daarna zullen we een bezoek brengen aan een van de weinige qvevri makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar volgens eeuwenoude Georgische traditie wijn in wordt gemaakt en bewaard. In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegevoegd aan de UNESCO‘s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De man die we bezoeken maakt niet alleen de qvevri, maar heeft ook zijn eigen wijn en chacha (sterke drank). Uiteraard zullen we ook zijn wijn en chacha proeven. Na de wijnproeverij gaan we naar het landgoed van de 19de eeuwse dichter en nobel man Alexander Chavchavadze in Tsinandali. Zijn huis, het hoofdgebouw, is tevens een museum. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven en is vele malen bezocht door beroemde Georgische en buitenlandse schrijvers (waaronder Alexander Dumas). Alexander bood zijn gasten fijne wijnen aangemaakt op zijn landgoed. Hij was degene die de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië bezat, waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must. Verder is er ook nog een klein labyrint met een wensboom in het midden, die het bezoeken waard is.

Overnachting in de prachtige wijnerij Schuchmann (wijndegustatie inbegrepen.)

(O/-/-)

Reistijd: 2 uur

Dag 5 Signaghi- Mtskheta- Gudauri

In de ochtend rijden we naar de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië, met name Mtskheta. Het was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de Cappadocische vrouw St. Nino (dezelfde van het Bodbe klooster) kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag en daarom vindt u hier ook twee UNESCO-werelderfgoed sites. Het spreekt voor zich dat u beide zult bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5de-6de eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan u een perfect uitzicht heeft op de volgende UNESCO-site: Svetitskhoveli kathedraal (11de eeuw). Waar de Jvari kerk u een privé, persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter. Daarna het is tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is bij het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir.

Reistijd: 4 uur. 15 min.

Avondmaal en overnachting in een hotel in Gudauri.

(O/-/A)

Dag 6 Gudauri- Truso- Kazbegi

Vandaag wacht een mooie wandeling in de Truso vallei op ons. Na ongeveer 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek) rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen. Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei, die we volgen tot het verlaten dorp Ketrisi. Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen rond ons heen.

Reistijd: 1 uur. 30 min.

Wandeltijd: 3-5 uur (heen en terugweg is hetzelfde, dus inkorten is mogelijk).

↑↓ 150 m.

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi. (O/-/-)

Dag 7 Kazbegi

Vandaag (en morgenochtend) kunnen verschillende activiteiten worden gedaan, afhankelijk van zowel het weer en de tijd.:

 1. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid een 4×4 te huren (ongeveer 30 euro per jeep) om naar Gergeti kerk te rijden of u kunt er ook heen wandelen (wandeltijd 2 uur 30 min, ↑↓400 m.).
 2. In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165m). De weg erna toe begint veel belovend met asfalt, maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard en heeft daardoor een andere atmosfeer dan bijvoorbeeld Kazbegi. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet (2550 m.) van de berg Chaukhebi (3842 m). Na het wandelen keren we rijdend terug naar Kazbegi.
 3. Korte rit naar begin wandeling Gveleti waterval. Na wandeling korte rit naar de grenspost met Rusland, waar er ook een groot klooster te bezichtigen is. De wandeling zelf bestaat vooral uit een stevige klim (300 m stijgen en dalen, 1 uur in totaal) naar de waterval en dezelfde weg terug. Totale reistijd is hier 1 uur.
 4. Relaxen in het hotel en/of op eigen verkenning gaan in de buurt.
 5. Vilt workshop en proeven van lokale, bijzondere confituren en kruidenthee (10 euro/pp).

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi.

(O/-/-)

Dag 8 Kazbegi- Gori- Ateni

Vandaag beginnen we met een rit naar Gori. Dit is het stadje waar Josef Dzhugashvili (Stalin) werd geboren. We bezoeken hier dan ook het Stalin museum; een uniek museum dat bijna niets negatiefs vertelt over Stalin. Voor het museum staat het oorspronkelijk ouderlijk huis van Stalin en naast het museum vindt u zijn treinwagon.

Vervolgens laten we de moderne geschiedenis achter ons en gaan we terug naar het Bronzen Tijdperk; om precies te zijn naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn.

Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.

Reistijd: 3 uur. 45 min.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Ateni.

(O/-/A)

Dag 9 Ateni

Vrije dag Ateni. We kunnen eventueel ook een korte wandeling maken in de prachtige omgeving.

Avondmaal en overnachting in het ‘Nika Vacheishvili’s Guesthouse’ in Ateni.

(O/-/A)

Dag 10 Ateni – Chiatura – Katskhi – Kutaisi

In de ochtend rijden we richting de tweede grootste stad van Georgië: Kutaisi.

Onderweg bezoeken we Chiatura en maken een rit op de bijzondere kabelbaan. De stad heeft een lange geschiedenis van mangaanwinning.

Terwijl de meeste kabelbanen dateren uit de Sovjettijd, zijn er de afgelopen jaren inspanningen geleverd om het transportsysteem te moderniseren en uit te breiden. Nieuwe kabelbanen zijn gebouwd om de stad en de omliggende gebieden te bedienen, en ze worden steeds vaker gebruikt voor dagelijkse verplaatsingen. De kabelbanen bieden niet alleen praktisch transport, maar ze bieden ook een prachtig uitzicht op de schilderachtige omgeving van Chiatura.

Daarna nemen we een kijkje bij de imposante en mysterieuze Katsi pijler; een eenzame, 40m hoge, steile rots met daar bovenop ruïnes van een klooster (9e of 10e eeuw). De rots is al bijzonder, maar nog specialer is het feit dat er in het overgebleven kerkje nog een monnik leeft, die maar twee keer per week van de rots afkomt.

Na Katskhi rijden we naar Kutaisi, de stad van het Gulden Vlies. Daar aangekomen bezoeken we de lokale markt.

Voordat we onze vermoeidheid wegwassen, toasten op een bevredigende dag en een goede maaltijd nuttigen, bezoeken we eerst nog de Bagrati kathedraal (11de eeuw). De kathedraal is gelegen op een heuvel boven de stad en is daardoor een duidelijk herkenningspunt van Kutaisi. Een aantal jaar geleden was de kathedraal nog een ruïne en de enige kathedraal zonder dak, maar nu lijkt ze een tweede jeugd te leiden na alle renovaties.

Reistijd: 3 uur. 30 min.
Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kutaisi.

(O/-/A)

Dag 11 Kutaisi – Prometheus – Tskaltubo – Kutaisi

Vandaag bezoeken we Tskaltubo, waar borrelen natuurlijke warmwaterbronnen op met mineralen die bekend staan om hun helende eigenschappen. Door deze thermale bronnen kwamen in de Sovjetperiode patiënten  op zoek naar reumatische verlichting, ademhalingsverbetering en zelfs huidverzorging naar deze stad. Sanatoria weerspiegelen de typische bouwstijl uit de Sovjetperiode. Architectuur betekende machtsvertoon. Daarom moesten gebouwen groots, gedurfd en luxueus zijn. 

De sanatoria zijn ontworpen met een nadruk op functionaliteit en grandeur, een weerspiegeling van de Sovjet-visie van een welvarende en gezonde samenleving. De gevels van de sanatoria worden gekenmerkt door hun robuuste karakter en strakke lijnen. Grote ramen en symmetrische composities waren gebruikelijk in de architectuur van die tijd en zijn ook terug te vinden in de sanatoria. Deze designkeuzes waren niet alleen esthetisch, maar dienden ook functionele doelen, zoals het maximaliseren van natuurlijk licht en ventilatie. Ruime zalen, marmeren trappen en uitgestrekte hallen: deze ontwerpelementen waren bedoeld om gasten een gevoel van grootsheid te geven, terwijl ze tegelijkertijd voldeden aan de behoeften van het welzijn van de gasten. Wat deze architectuur zo bijzonder maakt, is de tijdloze aantrekkingskracht die het heeft behouden. Terwijl de wereld om hen heen evolueerde, blijven de sanatoria stille getuigen van een tijd die ooit was. Wandelen door de gangen van deze gebouwen is als een reis terug in de tijd, waar je de echo’s van verleden gasten en de verhalen die hier zijn ontstaan kunt voelen.

Joseph Stalin was een frequente bezoeker van Tskaltubo’s warmwaterbronnen en bracht zijn momenten van ontspanning door in het iconische Bad van Stalin.

Terwijl je geniet van deze historische ambiance, raden we aan om te profiteren van een onvergetelijke ervaring in één van de spa-resorts, waar je je kunt onderdompelen in de weldadige thermale baden.

De Prometheus grot staat ook vandaag op het programma. Het is een ondergrondse wonder met de indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en ondergrondse rivieren. De grot biedt een magische ontdekking voor bezoekers van alle leeftijden.

Reistijd: 1 uur.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kutaisi. (O/-/A)

Dag 12 Kutaisi- Batumi

Vandaag per trein (vertrek om 11:27, aankomst om 13:12) verplaatsen we ons richting de charmante stad Batumi, die bekend staat om zijn prachtige avondverlichting en ‘dansende’ fonteinen en natuurlijk ook voor zijn uitgestrekte boulevard en stranden.

Reistijd: 2 uur.

Overnachting in een 4* hotel in Batumi.

(O/-/-)

Dag 13 Batumi

Aanrader is een stadswandeling, want Batumi is een stad met een rijke geschiedenis, die terug te zien is in de verschillende architecturale, Europese en Oosterse, stijlen zoals: neoklassiek, koloniaal, Ottomaans, Frans, Engels, etc. De stad staat ook bekend om z’n hedendaagse Georgische architectuur. Vervolgens kun je de verkenningstocht eindigen met een relaxte wandeling langs de boulevard, waar je o.a. het ontroerende monument van ‘Ali en Nino’ in beweging kunt zien. Verder nog tips voor in en rond Batumi: nationaal park Mtirala, lokale markt, Gonio fort, met gocart de boulevard af fietsen, kabelbaan naar heuvel met overzicht over de stad en de kust.

Overnachting in een 4* hotel in Batumi.

(O/-/-)

Dag 14 Batumi- Tbilisi

Vandaag keren we per trein terug naar Tbilisi (vertrek om 08:10, aankomst om 13:17). Na het inchecken hebben we de vrijheid om rustig door de stad te wandelen of, indien beschikbaar, een concert of opera bij te wonen (we houden het programma hiervoor nauwlettend in de gaten)

Overnachting in een hotel in Tbilisi.

(O/-/-)

Dag 15 Tbilisi- Brussel

Transfer naar het vliegveld van Tbilisi. Een goede terugvlucht!

(O/-/-)

REISDATUM

15/05/2024 – 29/05/2024

VLUCHTschema MET tURKISH aIRLINES: € 486,00

15 MAY  BRU-IST 07:15 – 11:40

15 MAY  IST-TBS 13:20 – 16:40

 29 MAY  TBS-IST 10:45 – 12:15

 29 MAY  IST-BRU 15:50 – 18:20

Aantal deelnemers: Minimum 10 en maximum 15 deelnemers.

PRIJZEN

Supplement éénpersoonskamer: € 325,00 

Inbegrepen

 • Overnachtingen (met ontbijt) in comfortabele 3,4* hotels, gasthuis en boetiek hotels
  • Hotel ‘Brigitte’ in Siganghi.
  • ‘Shuchmann wines’ in Kisiskhevi.
  • Hotel ‘Gudauri Loft’ in Gudauri.
  • Gastgezinnen in Kazbegi en Kutaisi.
  • ‘Nika Vacheishvili’s Guesthouse’ in Ateni.
  • 4* hotel ‘Rooms’ in Batumi.
  • (Indien het gekozen hotel niet beschikbaar is, wordt een vergelijkbaar alternatief geselecteerd.)
 • Transfer van/naar luchthaven en treinstation
 • A/C vervoer voor alle stadtours en excursies (behalve dag 2,12,13,14).
 • Treinticket Kutaisi – Batumi (2de klasse).
 • Treinticket Batumi – Tbilisi (2de klasse).
 • Engelstalige gids gedurende heel de reis
 • 5 avondmaltijd (Dag 1, 8, 9, 10, 11)
 • Wijn degustatie bij 1e avondmaal in Ateni (3 soorten wijn, dus 3 glazen).
 • Wijn degustatie in Kakheti.
 • Alle belastingen.
 • Boeking van de internationale vluchten (optioneel)

NIET INBEGREPEN

 • Internationale vliegtickets heen en terug
 • Entreegelden, circa € 60,00 pp
 • Maaltijden die niet inbegrepen zijn in het programma
 • Dranken (alcoholisch en soft dranken)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • financiële transferkosten
 • Diensten die niet inbegrepen zijn in het programma

Deze reis kan zowel individueel als in groepsverband worden geboekt. De reisdatum is op maat en de prijs wordt aangepast afhankelijk van het aantal deelnemers.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische informatie Georgië

OVER GEORGIE

GALERIJ

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.