Het vriendschapsmonument

Het Russisch-Georgisch vriendschapsmonument is een opvallend historisch monument langs de Georgian Military Highway, een van de belangrijkste snelwegen in Georgië die door indrukwekkende berglandschappen loopt. Dit monument is een intrigerend overblijfsel uit de Sovjettijd en vertelt een verhaal van politieke en culturele relaties tussen Georgië en de voormalige Sovjet-Unie.

Het monument werd gebouwd in 1983 ter herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de vereniging van Oost- en West-Georgië in het Russische rijk. Het ontwerp van het monument is opvallend en uniek, met twee grote torens die oprijzen boven de omringende bergen. De torens zijn verbonden door een boog en zijn versierd met symbolische beelden en ornamenten die de geschiedenis en de band tussen Georgië en Rusland weerspiegelen.

Tijdens de Sovjettijd werd het monument gebruikt om de zogenaamde “vriendschap” tussen Georgië en de Sovjet-Unie te benadrukken, hoewel deze relatie vaak gecompliceerd was en niet altijd als vrijwillig werd beschouwd. Na de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 verloor het monument zijn politieke betekenis, maar het bleef een opvallende bezienswaardigheid langs de Georgische Military Highway.