Iran- 09/09/2017 – Eveline en Geert

Iran: een rondreis van drie weken – 09/09/2017 – Eveline en Geert

Na het lezen van het zeer boeiende artikel in het Wegwijzer Magazine (Reiskrant 196) over Iran, reisden we (koppel leeftijd 40-50 jaar) naar Iran eind augustus, begin september 2017. Voor de verplaatsingen binnen Iran gebruikten we bus, trein en privé chauffeurs. We namen contact op met de auteur van het artikel: Leila Besharat.

Zij woont al jaren in België en haar familie woont in Shiraz. Niet alleen Leila maar ook haar man, Jan, zijn zéér goed op de hoogte van de (actuele) situatie, de geschiedenis en de ontzettend veelzijdige en boeiende facetten van Iran. Leila stelde samen met ons onze trip naar Iran op. Leila regelde alle overnachten, boekingen voor openbaar vervoer (trein, bus) en privé chauffeurs. Zo hadden we voor de volle 100% een gevoel dat alles in orde zou zijn én dat was ook zo. Ook Leila’s opvolging toen we ter plaatse waren (contact via What’s App) was ronduit uitstekend en zeer hartelijk.

Het eerste wat opviel was de ongelooflijke vriendelijkheid van de mensen, de hartelijkheid, de openheid. Verder is het land zéér veilig. De mensen zijn zeer behulpzaam. Voor de dames vallen de kledingvoorschriften echt goed mee. Een sjaal over het hoofd (het hoofd hoeft zeker niet helemaal bedekt te zijn) en een lange bloes tot over het zitvlak volstaat. Sandalen zijn geen probleem. Hou bij het opstellen van je reisschema rekening met feestdagen. Leila kan je daarbij helpen.

Algemene conclusie: de reis naar Iran is een echte aanrader. Leila en Jan zijn zéér behulpzame, oprecht vriendelijke mensen. Wat ze organiseerden was uitstekend. Ze adviseren ook over hoeveel dagen je in een stad of regio nodig hebt en houden daarbij rekening met je persoonlijke verlangens.