Kledingvoorschriften

cropped-shiraz-9.jpg

Op het vlak van de kledingregels geven de Iraniërs blijk van creativiteit. Vooral in steden als Teheran, Shiraz en Isfahan, lopen de meisjes en vrouwen er losjes en kleurrijk bij in een vlotte, moderne lange jas met een losse hoofddoek. In meer traditionele en religieuze steden als Qom, Kashan, Mashhad en Yazd, worden de regels strenger toegepast. Toch is ook daar het dragen van een chador, het zwarte kleed dat heel het lichaam bedekt, niet noodzakelijk.

Een omslagdoek is wel verplicht als je een heiligdom bezoekt, maar je kunt er altijd eentje lenen aan de ingang. Als vrouw draag je over je gewone kleding best een manteau, een jas tot halverwege het bovenbeen. Neem een paar lichte lange broeken mee. Lange rokken zijn geen probleem. Sandalen zijn aanvaardbaar. Neem een hoofddoek mee in je handbagage, want op de luchthaven moet je je onmiddellijk kleden volgens de voorschriften.

Draag geen sombere kleuren en zorg ervoor dat de onderdelen bij elkaar passen. Iraanse vrouwen vinden dat westerse vrouwen er over het algemeen maar slonzig bij lopen.

Mannen ontsnappen niet aan de kledingregels. Korte broeken en bermuda’s zijn verboden. Hemden en T-shirts met korte mouwen kunnen wel, maar een ‘marcelleke’ laat je beter thuis.