Mtskheta

In het Hart van Georgië: De Eeuwenoude Schoonheid van Mtskheta

In het hart van Georgië, waar de tijd lijkt stil te staan en de geschiedenis fluistert in de oude stenen, vinden we Mtskheta. Dit kleine stadje, met zijn eeuwenoude wortels, is een schatkist vol historische betekenis en religieus erfgoed.

De geschiedenis van Mtskheta gaat terug tot de 5e eeuw voor Christus, toen het diende als de oude hoofdstad van het Georgische koninkrijk Iberia, ook bekend als Kartli. 

Een van de meest adembenemende bezienswaardigheden in Mtskheta is het Jvari-klooster, dat trots op een heuveltop uitkijkt over de samenvloeiing van de rivieren de Mtkvari en de Aragvi. Dit klooster, daterend uit de 6e eeuw, biedt niet alleen een spirituele ervaring, maar ook een panoramisch uitzicht dat je voor altijd zal bijblijven.

De Svetitskhoveli-kathedraal, een majestueus bouwwerk uit de 11e eeuw, is een ander juweel in de kroon van Mtskheta. Het vermeende graf van Christus’ mantel bevindt zich hier, waardoor deze kathedraal een heilige plaats is voor pelgrims van over de hele wereld.

Mtskheta is niet alleen een spirituele bestemming, maar ook een cultureel centrum van Georgië. De stad viert regelmatig festivals en evenementen over de Georgische tradities en cultuur.

Op slechts 20 kilometer afstand, is Mtskheta een ideale bestemming voor een dagtrip vanuit Tbilisi. Je kunt de stad gemakkelijk bereiken met de auto, taxi of openbaar vervoer.