Perzisch Nieuwjaar = Noruz 1402

Noruz Iraanse tijd: Op dinsdag 21 maart 2023 om 00:54:28 wordt het Perzische nieuwjaar, Noruz, gevierd.

Noruz Belgische tijd: Op maandag 20 maart 2023 om 22:24:28

Over Noruz

Noruz, wat letterlijk “een nieuwe dag” betekent, is het feest van de natuur en de overwinning van de lente en het licht op de donkere dagen van de winter. Noruz is het moment waarop de aarde een volledige ronde om de zon heeft gemaakt en de dagen terug langer worden.

De Perzische kalender, die teruggaat tot de tijd van de Zoroasters, is gebaseerd op de zon en bestond vóór de islam. In de zoroastrische cultuur wordt het nieuwjaar niet alleen beschouwd als een tijdstip van kalenderverandering, maar als een diepgaande viering van de harmonie tussen mens en natuur. Terwijl de lente ontluikt, vieren deze landen de cycli van vernieuwing en groei die inherent zijn aan de seizoenswisseling. Het element water symboliseert zuivering en zuivering, terwijl vuur staat voor transformatie en energie. Aarde vertegenwoordigt stabiliteit en vruchtbaarheid, terwijl lucht de vleugels van hoop en vrijheid belichaamt. Door het nieuwjaar te verbinden met deze essentiële elementen, weerklinkt een diepe waardering voor de natuur en haar krachten in de festiviteiten.

Het symbool van Noruz voor Zoroasters is een leeuw en een stier, een motief dat vaak voorkomt in Persepolis. De leeuw symboliseert de dag en het nieuwjaar, terwijl de stier staat voor de nacht en het oudjaar.

Kortom, Noruz is een belangrijk feest dat de komst van de lente viert en het begin van een nieuw jaar markeert, volgens de Perzische kalender die teruggaat tot de tijd van de Zoroasters.

De Arabische of islamitische kalender is gebaseerd op de immigratie van Mohammad, de profeet van Mekka naar Medina, de Perzische kalender op basis van de zon en het Zoroastrisme.

Wat doen we voor Noruz?

Charshanbe Suri: De laatste woensdag voor Noruz springen we over vuur om zo ons leven te zuiveren. We zeggen dan tegen het vuur, al springend:

“Mijn gele kleur voor jou en jouw rode kleur voor mij.” (“Zardi man az to, sorkhie to az man”)

Geel staat voor ziekte en rood voor gezondheid.

Khune Takuni: Aangezien Noruz het moment van een nieuw begin, van een beter leven is, worden de huizen grondig schoongemaakt.

Haftsin: We maken een tafel klaar met 7 symbolische elementen die met de letter S beginnen.  7 brengt geluk.

  1. SIEB – (appel) symbool van geboorte, gezondheid en schoonheid
  2. SAMANUE – (zoete pudding van ontkiemd graan) symbool van overvloed en de verfijning van de Perzische kookkunst
  3. SENJED – (gedroogde zoete fruit van de oleasterboom) symbool van liefde
  4. SIR- (knoflook) symbool van genezing
  5. SERKE – (azijn) symbool van onsterfelijkheid en eeuwigheid
  6. SABZEH- (groeiend in een schaal tarwe, gerst- of liezenspruiten) symbool van wedergeboorte
  7. Sumak– (sumakbessen) symbool van zonsopkomst

Andere elementen  op  de Norooz-tafel

  1. Goudvissen – symbool van leven
  2. Spiegel – symbool van licht en wijsheid
  3. Gekleurde eieren – symbool van vruchtbaarheid
  4. Dichtbundel van Hafez – om de toekomst te voorspellen

Wat doen we tijdens Noruz?

  • Tijdens Noruz gaan we op bezoek bij familie en krijgen we bezoek van familie en vrienden. Op nieuwjaarsdag eten we samen met familie “Sabzi polo ba mahi”, kruidenrijst met vis. Voor vegetariërs is er Kuku Sabzi. Perzische keuken
  • De 13-daagse vakantie tijdens de Noruz feesten geeft ons de gelegenheid om in het land rond te reizen.
  • Sizdah be dar: De dag van de Natuur / Nature Day is een traditioneel Perzisch feest waarbij Iraanse families op de dertiende dag (Sizdah = 13) van de maand Farvardin (wat overeenkomt met 2 april) in de buitenlucht de laatste dag van Noruz vieren.  Dit is de laatste dag van het Perzische nieuwjaarsfeest. Mensen gaan picknicken en gooien zaden in het water / een rivier, een gebruik dat de cirkel van het leven symboliseert.

En tot slot zegt Hafez ons het volgende:

“Wat kun je beter hebben dan plezier, een goed gesprek, een tuin en de lente?

Waar is de schenker? Waar blijft hij toch?”

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: