Oezbekistan – 12 dagen Langs de parels van de zijderoute met Leila Besharat

30/09/2024 – 11/10/2024 – Welkom in Oezbekistan, een epicentrum van talloze beschavingen, waar wereldgeschiedenis zich vermengt met tradities. Een land met ontelbare rijkdommen van zijn multiculturele erfgoed: de imposante grandeur en weelde van de Mongoolse en Perzische imperiums, verbonden door de Zijderoute. Van de verfijnde Buchara madrasas tot de architecturale juweeltjes van Samarkand, maken we een reis naar het Kanaat van Khiva, het kloppende hart van de woestijn, waar de tijd bijna lijkt stil te staan. In Oezbekistan hoef je niet langer te dromen over hoe het zou zijn geweest op de Zijderoute; hier kun je het beleven. Reis mee met Leila Besharat naar Oezbekistan, waar ze zich ook thuis voelt te midden van de talloze gelijkenissen met haar thuisland, Iran.

REISROUTE

Dag 1 Brussel- Tashkent

Vandaag begint het avontuur. We vertrekken in Brussel en vliegen met Turkish Airlines, via Istanbul naar Tashkent.

Dag 2 Tashkent

Onze aankomst in Tashkent om 00:55 uur begint met een hartelijk welkom van onze gids, gevolgd door een transfer naar het hotel. Vandaag belooft een dag vol ontdekkingen te worden. De indrukwekkende stad is tweeduizend jaar oud. In het huidige Tasjkent zijn er weinig historische gebouwen te vinden. De stad is nog steeds een typische Sovjetstad; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. De stad was vroeger een belangrijke halte op de zijderoute tussen Europa en Azië.

Vandaag de dag heeft Tasjkent zich ontwikkeld tot een moderne stad. De stad ademt een zeer aangename sfeer van oud en nieuw. Maar liefst 1/3 van de oppervlakte van Tasjkent wordt ingenomen door prachtige parken en tal van fonteinen. Tijdens de stadstour komen de mooiste bezienswaardigheden aan bod zoals het operahuis, de Raad van Ministers, de Vrijdag moskee, het Kafali Shash mausoleum, de Kukeldash Universiteit en de nabij gelegen drukbezochte Chorsu Bazaar, waar werkelijk alles verkrijgbaar is.

Deze stad met haar rijke geschiedenis oogt modern. Wandel door de straten en je zult versteld staan van de harmonieuze mix van oude, met mozaïeken versierde gebouwen met wolkenkrabbers. Maar Tashkent is uiteraard meer dan alleen architectuur: het is een venster naar de ziel van Centraal-Azië.

In de oude stad bezoeken we de Khast Imam moskee met de bibliotheek van oosterse manuscripten. De Koran van kalief Uthman (7de eeuw), de Ottomaanse Koran, ligt hier tentoongesteld.

Overnachting in Tashkent.

Dag 3 Tashkent- Samarkand

Na het ontbijt checken we uit en vervolgen we onze ontdekkingstocht met een halve dag stadsrondleiding in Tashkent. Als eerste stop bezoeken we het beroemde Museum voor Toegepaste Kunst. Het Museum geeft ons een bredere kijk op de Oezbeekse kunst. Het is één van de grootste musea in Centraal-Azië, met werken van Russische en West-Europese kunstenaars, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve meubels, porselein en brons. We bezoeken verder het Onafhankelijkheidsplein en het Monument van Courage.

Tijd om naar het treinstation te gaan voor de snelle Afrosiyob trein naar Samarkand!

Samarkand is één van de oudste steden ter wereld. Klinkende bijnamen als Waardevolle Parel van de islam en het Rome van het Oosten waren eigenlijk nog te bescheiden. De vele monumenten in de stad en haar omgeving imponeren dan ook door hun grootsheid en praal. De verfijnde architecturale vormen, complexe ornamenten en mozaïeken, blauwkleurige betegelde koepels en façades stralen perfectie uit. Hier wilde Timoer de hoofdstad van de wereld vestigen. Zijn kleinzoon, Oeloeg Beg, promoveerde Samarkand tot Zetel der Wetenschappen.

Na transfer naar ons hotel en check-in verkennen we de omgeving te voet.
Eén van de meest indrukwekkende steden in Oezbekistan is Samarkand. Deze stad staat bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder het majestueuze Registan-plein met zijn betegelde madrassa’s en moskeeën. Het is een plek die je terugvoert naar de tijden van de Zijderoute. In deze stad kruisten de legendes elkaar, zoals die van de beroemde Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo, die deze stad betoverd achterliet met zijn observaties en verhalen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid op die dag, kunnen we de Sound and Light-show bijwonen op het Registan-plein om 20:30 uur.

Overnacht in Samarkand

Dag 4 Samarkand

Een volledige dag sightseeingtour in Samarkand staat op het programma. We beginnen met een bezoek aan het beroemde Registan-plein, waar we de drie prachtige madrassa’s: de Ulug-Bek, Tillya-Kori en Sher-Dor madrassa bewonderen. Vervolgens verkennen we de voornaamste vrijdagmoskee genaamd Bibi-Khanum, het majestueuze mausoleum van Timoer Lenk, Gur Emir, dat oprijst als het grootste bouwwerk uit de tijd van Amir Temur, de levendige Siab-bazaar en de De koninklijke dodenstad necropolis Shahi Zinda.

Later in de middag brengen we een bezoek aan de Ulugbek-sterrenwacht, opgericht door Ulugbek (kleinzoon van de Grote Amir Temur). Daarna verkennen we de oude nederzetting van Afrosiab, gelegen aan de uitlopers van de Chupan-Ata-heuvels ten noordoosten van het hedendaagse Samarkand. Volgens de legende stichtte de Turanische koning en held Afrosiab hier, aan de oevers van de rivier de Siab, de stad die later de hoofdstad werd van Sogdiana, zoals verteld in het boek der koninge, ‘Shahnama’.

Optioneel: Later kunnen we het oosterse textielatelier van Valentina Romonenko bezoeken. Hier kun je genieten van een korte modeshow met traditionele nationale kostuums, geïnspireerd door het legendarische Samarkand en de Zijderoute. Optioneel

Ook kunnen we een bezoek brengen aan de wijnproeverij van de oudste wijnmakerij van Centraal-Azië, de Hovrenko-wijnmakerij, om authentieke Samarkand-wijnen te proeven. Optioneel

Overnacht in Samarkand

Dag 5 Samarkand – Shakhre Sabz -Bukhara (350 km, 6 à 7 u)

Na het ontbijt vertrekken we richting Bukhara met een bezoek aan Shakhrisabz, de geboorteplaats van Timur Lenk. Na zijn machtsovername maakte hij deze stad tot zijn hoofdstad. De oorspronkelijke naam, Kesh, wijzigde hij in Shakhrisabz, wat de “groene stad” betekent vanwege de vele parken die hier zijn. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hij liet er allerlei moskeeën en paleizen neerzetten die de stad al vlug een monumentale aanblik gaven. We zien eveneens verschillende mausolea waaronder het mausoleum van Shamseddin Kulyal. Tevens brengen we een bezoek aan de restanten van het indrukwekkende Ak Saray-paleis (Witte Paleis), dat Timur er liet optrekken.

Na transfer naar ons hotel en check-in verkennen we de omgeving te voet. We maken een wandeling naar Lyabikhauz en verkennen we de Joodse wijk. Het zou leuk zijn als we de Folk Show kunnen bijwonen in de Nodir Devonbegi Madrassah, waar lokale dansen uit de regio Bukhara en andere delen van Oezbekistan te bewonderen zijn.

Overnachting in Bukhara

Dag 6 Bukhara

Een volledige dag in Bukhara staat op het programma. Bukhara heeft vele architecturale monumenten die herinneren aan de gouden eeuw van de Grote Zijderoute. In de Avesta, het heilige boek van de Zoroastriërs, wordt Bukhara genoemd als de plaats van de lente-offers. Het is één van de oudste steden in Centraal-Azië en was een belangrijk stopplaats op de Zijderoute. Vanaf de 9de eeuw genoot Bukhara in de islamitische wereld een grote vermaardheid als religieus en intellectueel centrum. Het bevat vele heilige sites, zoals de tombe van de heilige Ismail Samani.

We beginnen met een bezoek aan Lyabikhauz, het stadsmeer en geliefde ontmoetingsplaats van de lokale bevolking voor een kopje thee. Vervolgens bezoeken we de madrasah Nadirkhon Devanbegi en gaan we naar de Sarai, waar we lokale ambachten kunnen bewonderen die worden ondersteund door UNDP. Hier ontdekken we de eerste koepel, de Mogaki Attari-moskee – een moskee met sporen van een vuurtempel, een boeddhistische tempel en later de moskee zelf, met prachtige versieringen die de invloeden van de regio weerspiegelen. Daarna gaan we naar de overdekte bazaar die bekend staat als Tilpak Furushan – de markt van hoedenverkopers. Nog op het programma: de madrassa’s van Aziz Khan en Lachbek, de imposante minaret Poi Kalon en de nabijgelegen moskee, een van de grootste monumenten uit de pré-Mongoolse periode.

We kunnen ook een bezoek brengen aan de Hunarmand UNDP Assisted workshops in de buurt van Lyabikhauz. Hier krijgen we inzicht in block printing, metaalbewerking, suzani-borduurwerk, houtsnijwerk en miniatuurschilderkunst, evenals goud borduurwerk.

Na een voldane culturele dag genieten we van de heerlijke sfeer en muziek in een van de vele cafés en restaurants rondom het gezellige Labi Hoz-plein.

Overnachting in Bukhara

Dag 7 Bukhara

In de ochtend bezoeken we Sitora-I Mokhikhosa, het zomerpaleis van de voormalige emir van Bukhara. Vervolgens gaan we verder naar het heiligdom van Bakhauddin Nakshbandi, de beroemde soefi-heilige van Centraal-Azië, wiens invloed zich uitstrekte tot in India, en daarna naar de Chor-Bakr Necropolis. In de late namiddag keren we terug naar Bukhara en genieten van onze vrije tijd.

Overnachting in Bukhara

Dag 8: Bukhara – Khiva – 470km/ 7-8 uur

In de ochtend vertrekken we richting Khiva. De weg van Bukhara naar Khiva loopt door de Kizilkum woestijn en af en toe zien we dorpjes, maar vooral katoenvelden. Tijdens de Russische periode werd er aan monocultuur gedaan. De katoenteelt en -industrie onttrok veel water uit de bodem met natuurrampen tot gevolg.  In de late namiddag komen we aan in de unieke Khiva!

De oude stad Khiva, ook wel “Itchan Kala” genoemd, is UNESCO Werelderfgoed. De oude binnenstad is helemaal ommuurd (2200 m lang) en intact bewaard gebleven. Stel u zich voor aan de voet van deze stadsmuren, wachtend op de opening van één van de stadspoorten om een heel andere wereld binnen te treden, een wereld rondom de azuurblauwe Kalta Minor minaret, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Overnachting in Khiva

Dag 9: Khiva

Vandaag staat een volledige dagexcursie in Khiva op het programma, waarbij je de volgende plaatsen zult bezoeken: Ichan Kala, Kalta Minor, Kunya Ark, madrasah Rakhimkhon, mausoleum van Pakhlavan Makhmud en Islam Khodja Minaret. Ook de Vrijdagmoskee, het Tashauli-paleis met zijn harem en de Karavaanbazaar staan op het programma.

Later zullen we een demonstratie zijde verven organiseren in het door UNESCO ondersteunde Zijde Atelier, beheerd door usto Madrahim in Ichan Kala. Hier krijg je de kans om de masterclass van tapijtweven te zien en zelf enkele stukken te weven.

Overnachting in Khiva.

Dag 10 Khiva- Nukus 170 km/3uur

Nukus ligt in de autonome regio Karakalpakistan, helemaal in het westen van het land, tegen de grens met Turkmenistan, op een afgelegen locatie en was nauwelijks bewoond. Het werd gesticht in 1860, maar groeide in de jaren 1950 uit tot een typische Sovjetstad van formaat.

’s Morgens rijden we van Khiva naar Nukus. Onderweg zien we het vanuit leem opgebouwde Toprak Kala, een opgegraven stad daterend uit de 1ste tot 5de eeuw. Verder naar Ayaz Kala, gelegen aan het Sultan Uiz Dagh gebergte. Het is een historische site die bestaat uit drie forten die werden gebouwd rond de 4de eeuw voor Christus. De forten waren onderdeel van een reeks forten gelegen aan de rand van de Kyzylkum woestijn.

Het “Louvre” van Oezbekistan, het Savitsky kunstmuseum is gelegen in Nukus. Het museum herbergt ’s werelds op één na grootste collectie van Russische avant-garde kunst, verzameld door Igor Savitsky, archeoloog, kunstenaar en verzamelaar. Tevens bezit het museum één van de grootste collecties van culturele voorwerpen zoals kleding en sieraden die de inwoners van Karakalpakië kenmerkten voor de komst van de Sovjets. De rijke verzameling van archeologische voorwerpen en hedendaagse kunst is afkomstig uit Centraal-Azië. De museumgids zal gedurende onze rondleiding ons uitgebreid laten kennis maken met dit unieke museum.

Overnachting in Nukus.

Dag 11 Nukus- Tashkent

We nemen de binnenlandse vlucht naar Tashkent. Na aankomt en transfer naar het hotel hebben we vrije tijd om te genieten van de laatste dag van onze reis.

We kunnen een ontspannende wandeling door de hedendaagse en levendige ambiance van de stad, langs Tashkent City Park met zijn uitgestrekte vijver, sierlijke fonteinen, schitterende verlichting en sfeervolle bankjes.

Overnachting in Tashkent.

Dag 12 Tashkent- Brussel

Einde van het avontuur. We vertrekken van Tashkent via Istanbul naar Brussel.

REISDATA

MAANDAG 30/09/2024 – VRIJDAG 11/10/2024

Aantal deelnemers: Minimum 10 en maximum 15 deelnemers.

Het organiseren van deze reis voor kleinere groepen en individuele reizigers is ook mogelijk. In dat geval worden de kosten van de reis opnieuw berekend. De reisdatum is op maat.

PRIJZEN

Inbegrepen

 • Lijnvluchten Brussel – Tashkent en terug
 • Overnachtingen met ontbijt in comfortabele hotels of boutique hotels
  • Tashkent – Hotel Navruz
  • Samarkand – Hotel Gur Emir Palace
  • Bukhara – Hotel Komil
  • Khiva – Hotel New Minor Boutique
  • Nukus – Hotel Jipek Joly
  • (Indien het gekozen hotel niet beschikbaar is, wordt een vergelijkbaar alternatief geselecteerd.)
 • Alle maaltijden met een softdrank tijdens de reis
 • Alle toegangsgelden voor de bezienswaardigheden en excursies
 • Nederlandstalige Reisbegeleiding
 • Engelstalige lokale gids, per stad gedurende heel de reis
 • Vertrekvergadering (excl. café en/of restaurant kosten)
 • A/C vervoer voor alle stad tours en excursies
 • A/C inter-city vervoer tijdens reis
 • Transfers luchthaven naar hotel en hotel naar luchthaven
 • Treinticket voor Afrosiyob Samarkand/Tashkent (economy class)
 • Lijnvlucht van Nukus- Tashkent (economy class)
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Alle belastingen
 • Assistentie tijdens de reis

Niet inbegrepen

 • Annulerings-, bagage- en reisbijstandsverzekering
 • Fotografie kosten
 • Alcoholische dranken en koffieshops/theehuizen
 • Financiële transferkosten
 • Persoonlijke uitgaven, optionele activiteiten/ hotelsupplementen

PRAKTISCHE INFORMATIE

OVER OEZBEKISTAN

WAAROM NAAR OEZBEKISTAN

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.