PRAKTISCHE INFORMATIE KIRGIZIË

INTERNATIONAAL Paspoort

Deelnemers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat geldig is tot ten minste zes maanden na terugkeer in België. Het is raadzaam steeds een kopie van je paspoort afzonderlijk te bewaren tijdens de reis.

VISUM

Voor Kirgizië is er voor reizigers met een Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 60 dagen.

Gezondheid

Als je specifieke medicatie neemt, gelieve deze voldoende te voorzien. Niet alle producten zijn steeds voorhanden. Veel producten hebben een andere naam in het buitenland. Vergeet dus de bijsluiter van je medicijnen niet. Zo kan een dokter of apotheker via de Latijnse/Engelse namen achterhalen wat het is. Van overheidswege is geen enkele vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien je vanuit een ander land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of als je langer dan twaalf uur in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen zijn inentingen voor tetanus-difterie-kinkhoest, hepatitis A, polio en mazelen-bof-rubella. In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen best een geneesmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid en diarree. Ook een goede zonnecrème en muggenspray mogen niet ontbreken. Drink best zuiver drinkwater uit flessen of gekookt water. Het sanitair onderweg is vaak heel eenvoudig. Gelieve hiervoor de nodige voorzieningen te treffen, voorzie onder andere een desinfecterende handgel en wc-papier. Aangezien de lucht zeer droog is, raden we je aan om ook lippenbalsem en oogdruppels mee te nemen. Voor verdere details verwijzen we je door naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (afspraak voor reisadvies: 03 247 66 66 of surf naar www.wanda.be).

Fooien

Het is in Kirgizië gebruikelijk om ongeveer om fooien te geven aan de chauffeurs en de gidsen. Met vragen over de fooienpot kan je terecht bij je reisleider die je ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Hoogteverschil

In Kirgizië vertoeft u vrijwel de gehele reis op een hoogte van ongeveer 1.600 meter. Het hoogste punt waarop u zich tijdens te reis zult bevinden is 1.750 meter. De kans dat u op deze hoogte last krijgt van hoogteziekte is klein. Heeft u toch twijfels over uw gezondheid, bijvoorbeeld vanwege ademhalingsproblemen of een hartaandoening, dan kunt u uw huisarts raadplegen voordat u een reis naar Kirgizië boekt

Klimaat

Kirgizië is een zeer bergachtig land in Centraal-Azië. Het Tien Shangebergte beslaat ongeveer 80 procent van het hele land, en daardoor heeft het land de bijnaam ‘het Zwitserland van Centraal-Azië’ gekregen. De hoogste bergen liggen op de grens met China. Het hoogste punt van het land, de Jengish Chokusu (7439 m). Deze geografische diversiteit maakt Kirgizië tot een adembenemende bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. In de zomer kunt u genieten van warme temperaturen tot ongeveer 30°C in de steden, waardoor zowel zwemmen als bergtochten aangename activiteiten zijn. In de winter brengt het bergachtige terrein sneeuw en koelere temperaturen, met gemiddelden rond het vriespunt, waardoor Kirgizië een ideale plek is voor wintersportliefhebbers.

Geldzaken

De Kirgizische som (KGS) is de nationale valuta en werd geïntroduceerd in 1993. Wisselkoers Kirgizië: 1 EUR = 94,96 KGS (november 2023). Bankbiljetten variëren in denominaties van 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 soms. Munten zijn beschikbaar in 1, 3, 5 en 10 soms, en de som kan worden onderverdeeld in 100 tyiyn, hoewel deze zelden worden gebruikt. Zowel euro’s als dollars kunnen ter plaatse gewisseld worden in officiële wisselkantoren. Belangrijk is dat de coupures niet beschadigd zijn en de dollar coupures van 1995 of recenter zijn. In Kirgizië gebeurt het merendeel van de betalingen in cash. Het is zeer belangrijk om je bank over je reis te informeren, zodat je bank- en kredietkaarten geactiveerd kunnen worden voor buitenlands gebruik.

Kleding

In Kirgizië verblijf je regelmatig op hoogte, hier kan het koud zijn en kan er een sterke wind staan. Ook ’s nachts kan het enorm afkoelen. Een dikke trui, laagjes en een windstopper alsook een regenjas zijn dus aangewezen. Vergeet niet om je goede wandelschoenen mee te nemen.

Bagage

Een stevige en goed afsluitbare koffer is absoluut noodzakelijk. Stop nooit je paspoort, geld of reisdocumenten in je koffer. Je mag één stuk handbagage per persoon in de cabine meenemen die je in de bagagebak of onder de stoel kan plaatsen. Let op: taksvrije aankopen moeten in de handbagage kunnen worden opgeborgen. Ook batterijen en powerbanks moeten zeker mee in de handbagage.

Elektriciteit

In Kirgizië vind je dezelfde stopcontacten als in België (220 volt).

GSM/WIFI

Het netnummer van Kirgizië is +996. Hou er rekening mee dat Wi-Fi niet overal beschikbaar is. Mobiele netwerk is wel ter beschikking. In berggebieden is er vaak geen dekking. Je kan ter plaatse een simkaart kopen bij een van de mobiele telefoonmaatschappijen zoals Beeline, Megacom en Fonex

Belangrijk om te weten:
 • Centraal-Azië is een regio waar toerisme nog in volle groei is: op sommige plaatsen zijn de wegen niet verhard of in minder goede staat. Ook is de hotelkeuze op sommige plaatsen zeer beperkt en verblijven we in de best mogelijke accommodatie voorhanden.
 • Deze afwisselende reis is toegankelijk voor alle leeftijden, als je over een goede conditie en mobiliteit beschikt. Tijdens deze reis maken we verschillende prachtige wandelingen, aangepaste kledij en schoenen zijn dus een must. Ook een sportieve instelling, een gezonde dosis humor en flexibiliteit zijn van essentieel belang.
 • Soms moeten we het programma aanpassen door lokale omstandigheden of het weer. We doen ons best om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.
 • Houd er rekening mee dat de genoemde hotels dienen als voorbeeld en kunnen worden vervangen door vergelijkbare accommodaties voor of tijdens de reis.
Landinformatie Kirgizië

Formele naam: Kirgizische Republiek

Locatie: Centraal-Azië, grenzend aan Kazachstan (noorden), Oezbekistan (westen), Tadzjikistan (zuidwesten) en China (zuidoosten).

Oppervlakte: Ongeveer 200.000 vierkante kilometer.

Bevolking: Ongeveer 6 miljoen mensen met diversiteit aan etnische groepen.

Hoofdstad: Bishkek, met historische en culturele betekenis.

Talen: Kirgizisch (officieel), Russisch (officieel) en Oezbeeks.

Religie: Voornamelijk soennitische moslims (83%) en christenen (15%).

Regeringsvorm: Unitaire parlementaire republiek.

Provincies: 7 provincies en 2 onafhankelijke steden.

Valuta: Kirgizische som (KGS), contante economie.

Beste reistijd: april, mei, september en oktober

Tijdsverschil: Tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later dan in Nederland, en tijdens onze zomertijd is het er 4 uur later.

Feestdagen:

• 7 en 8 januari: Orthodox Kerstmis
• 23 februari: dag van de verdedigers van het vaderland
• 8 maart: internationale vrouwendag
• 9 mei: dag van de overwinning
• 1 juni: internationale dag van het kind
• 31 augustus: Onafhankelijkheidsdag

Aanbevolen lijst om mee te nemen

Deze uitgebreide lijst helpt je om goed voorbereid te zijn op je reis naar Kirgizië, ongeacht de activiteiten die je van plan bent te ondernemen. Het is essentieel om voorbereid te zijn op wisselende weersomstandigheden om comfortabel te kunnen genieten van alle prachtige bezienswaardigheden en ervaringen die het land te bieden heeft.

 • Regenjas, trui of fleece, windstopper
 • T-shirts en ander ondergoed (lange mouwen om zonverbranding te voorkomen)
 • Hoed
 • Zonnebrandcrème (factor 30 of hoger)
 • Insectenwerend middel (voor zowel de huid als kleding)
 • Goede wandelschoenen (voor bergwandelingen)
 • Lichtgewicht wandelschoenen (voor stadsrondleidingen)
 • Persoonlijke EHBO-kit (voor blaren, zonnebrand, allergieën, diarree, pijnlijke spieren en de nodige medicatie voor medische aandoeningen)
 • Persoonlijke hygiëne kit (inclusief desinfecterende gel en toiletpapier)
 • Kleine handdoek
 • Waterfles (minstens 2 liter)
 • Zwemkleding (voor bezoek aan Issyk-Kul)
 • Handschoenen (voor koude temperaturen of bescherming tegen de zon)
 • Slaapzak en slippers (voor joerten)
 • Zonnebril
 • Fotocamera
 • Leggings (voor comfortabel slapen in joerten)
 • Kleinere rugzak (naast je reguliere bagage)
 • Zaklamp
 • Wandelstok (optioneel)
 • Hygiënische lippenbalsem (voor trektochten)
 • Sjaal (aanbevolen bij bezoek aan kerken en moskeeën)