Georgië – Van Kaukasus tot Zwarte zee

REISROUTE

Dag 1 Brussel- Tbilisi

Vertrek vanuit Brussel naar Tbilisi.  Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi wordt u opgewacht door een chauffeur, die u naar uw hotel zal brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad.  Onderweg kunt u al een deel van de stad aanschouwen.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi. (-/-/-)

Dag 2 Tbilisi

Na het ontbijt en het introductieverhaal van de gids is het tijd om de stad ‘die van je houdt’ te zien. U kunt meteen voelen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties en het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad kunt u de rijke historie in u opnemen en meer leren over z’n speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. Dat is ook de reden dat u verschillende religieuze gebouwen gaat zien: kerken, synagoge, moskee. En niet alleen religieuze gebouwen zullen uw aandacht trekken, maar ook de beroemde 19de-eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons. De rondleiding door de stad gaat ook omhoog naar het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala (4de eeuw), waarvandaan u kunt genieten van prachtige vergezichten over de stad. Een ander hoogtepunt zijn de zwavelbaden; bekend om hun ontspannend effect op uw geest na een lange dag vol van indrukken. Misschien kunt u het zelf eens proberen? Wij zien enkel de buitenkant, maar u kunt op eigen gelegenheid natuurlijk teruggaan en zelf een zwavelbad nemen.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi.

(O/-/-)

Dag 3 Tbilisi- David Gareja- Signaghi

We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Het landschap verandert langzaam van uitzicht, van wijngaarden in een halfwoestijn en voor we het weten zijn we helemaal alleen op de weg naar David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6de eeuw kwam naar deze verlaten plek om te bidden. Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunt u de rust en de toewijding van deze plaats voelen. Na David Gareja rijden we naar de vestingstad Sighnaghi (18de eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. We kunnen de stad vandaag bezoeken of de volgende dag. Hier nog wat meer uitleg over Sighnaghi: De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi tot één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd en biedt bezoekers een mix van moderne en traditionele indrukken. U kunt wandelen in de klinkerstraten met typische huizen die zijn omgeven met een balkon en het dak betegeld met rode terracotta. Dit alles geeft een speciaal karakter aan de stad. Sighnaghi is beroemd om zijn prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte, dat een bron van inspiratie is geweest voor vele Georgische schilders.

Reistijd: 4 uur.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis (met eigen toilet en badkamer) in Signaghi.

(O/-/A)

Dag 4 Signaghi- Nekresi- Telavi- Tsinandali- Sognaghi

Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek Kakheti re verkennen. We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs. We maken eerst een rit richting het Nekresi klooster (4 – 15de  eeuw). Dit klooster ligt op een heuvel, dus ideaal voor een korte wandeling (1,5 uur). De wandeling gaat wel steil omhoog, maar is niet moeilijk aangezien recentelijk een mooie, stenen weg is aangelegd. Vervolgens rijden we een klein stukje verder en stoppen in Telavi om de lokale, kleurrijke markt te bezichtigen. Daarna zullen we een bezoek brengen aan een van de weinige qvevri makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar volgens eeuwenoude Georgische traditie wijn in wordt gemaakt en bewaard. In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegevoegd aan de UNESCO‘s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De man die we bezoeken maakt niet alleen de qvevri, maar heeft ook zijn eigen wijn en chacha (sterke drank). Uiteraard zullen we ook zijn wijn en chacha proeven. Na de wijnproeverij gaan we naar het landgoed van de 19de eeuwse dichter en nobel man Alexander Chavchavadze in Tsinandali. Zijn huis, het hoofdgebouw, is tevens een museum. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven en is vele malen bezocht door beroemde Georgische en buitenlandse schrijvers (waaronder Alexander Dumas). Alexander bood zijn gasten fijne wijnen aangemaakt op zijn landgoed. Hij was degene die de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië bezat, waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must. Verder is er ook nog een klein labyrint met een wensboom in het midden, die het bezoeken waard is. Na Tsinandali rijden we terug naar Sighnaghi.

Reistijd: 3 uur 15 min.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis (met eigen toilet en badkamer) in Signaghi. (O/-/A)

Dag 5 Signaghi- Mtskheta- Gudauri

In de ochtend rijden we naar de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië, met name Mtskheta. Het was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de Cappadocische vrouw St. Nino (dezelfde van het Bodbe klooster) kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag en daarom vindt u hier ook twee UNESCO-werelderfgoed sites. Het spreekt voor zich dat u beide zult bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5de-6de eeuw), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan u een perfect uitzicht heeft op de volgende UNESCO-site: Svetitskhoveli kathedraal (11de eeuw). Waar de Jvari kerk u een privé, persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter. Daarna het is tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is bij het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir.

Reistijd: 4 uur. 15 min.

Avondmaal en overnachting in een hotel in Gudauri.

(O/-/A)

Dag 6 Gudauri- Truso- Kazbegi

Vandaag wacht een mooie wandeling in de Truso vallei op ons. Na ongeveer 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek) rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen. Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei, die we volgen tot het verlaten dorp Ketrisi. Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen rond ons heen.

Reistijd: 1 uur. 30 min.

Wandeltijd: 3-5 uur (heen en terugweg is hetzelfde, dus inkorten is mogelijk).

↑↓ 150 m.

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi. (O/-/-)

Dag 7 Kazbegi- Sno vallei- Juta- Berg Chaukhebi (3842 m.)- Kazbegi

In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165 m). De weg erna toe begint veel belovend met asfalt, maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard en heeft daardoor een andere atmosfeer dan bijvoorbeeld Kazbegi. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet (2550 m.) van de berg Chaukhebi (3842 m). Na het wandelen keren we rijdend terug naar Kazbegi.

Reistijd: 1 uur 30 min.

Wandeltijd: 4 uur.

↑↓ 400 m.

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi.

(O/-/-)

Dag 8 Kazbegi- Bazaleti- Gori- Ateni

Vandaag beginnen we de dag met een wandeling naar de Gergeti Drievuldigheidskerk (14de eeuw), die voor de berg Kazbek op een heuvel ligt. Vervolgens stoppen we bij het Bazaleti meer, waar het mogelijk is om te ontspannen aan of in het water en tevens geluncht kan worden. Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen we ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.

Wandeltijd naar Gergeti: 2 uur 30 min.

↑ ↓ 400 m.

Reistijd: 3 uur 45 min.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Ateni (met eigen toilet en badkamer).

(O/-/A)

Dag 9 Ateni- Uplistsikhe- Borjomi

Vandaag gaan we eerst naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn. Als laatste bezoeken we vandaag het grootste Nationale Park van Georgië, dat tevens een WWF PAN Park is: Borjomi-Kharagauli. We maken hier een wandeling (2 uur, the national park information trail) door dit prachtige natuurgebied en worden weer even één met de natuur.

Optioneel: een paardrijdtocht (ongeveer 2 uur/ 30 euro/pp) in het Nationale Park.

Reistijd: 2 uur 15 min.

Overnachting in een hotel in Borjomi.

(O/-/-)

Dag 10 Borjomi- Akhaltsikhe- Vardzia

Vandaag bezoeken we eerst het onlangs gereconstrueerde, indrukwekkende Rabati kasteel/fort in Akhaltsikhe. Dit is één van de duurste projecten geweest m.b.t. het toerisme in Georgië en dat is merkbaar. Binnen de vestingmuren zijn verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken opgenomen, bijvoorbeeld een gazebo, een kasteel, een moskee met een vergulde koepel. En laten we het archeologisch museum niet vergeten, met zijn prachtige en veelzijdige artefacten. Vervolgens bezoeken we een van de meest fantastische locaties van Georgië: Vardzia, een grotten complex (12de eeuw), dat ooit een verborgen stad was. Een aardbeving beschadigde de originele structuur in de 13de eeuw, dus het is niet meer verborgen, maar het lokt nog steeds bezoekers met zijn unieke karakter en grootsheid. Het complex bestaat uit 139 grot groepen met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. In het centrum van het klooster is de belangrijkste kathedraal, die muurschilderingen bevat uit de 12de eeuw. Deze muurschilderingen van cruciale betekenis in de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. Het omvat een van de weinige portretten van de iconische koningin Tamar.

Avondmaal en overnachting in een familiehotel in Vardzia. (O/-/A)

Dag 11 Vardzia- Kutaisi

Vandaag rijden we naar Kutaisi, de derde grootste stad van het land. Daar aangekomen bezoeken we de lokale markt. We toasten op een bevredigende dag en nuttigen een goede maaltijd en bezoeken we nog de Bagrati kathedraal (11de eeuw). De kathedraal is gelegen op een heuvel boven de stad en is daardoor een duidelijk herkenningspunt van Kutaisi. Een aantal jaar geleden was de kathedraal nog een ruïne en de enige kathedraal zonder dak, maar nu lijkt ze een tweede jeugd te leiden na alle renovaties.

Reistijd: 3 uur 45 min.

Avondmaal en overnachting in een gasthuis in Kutaisi. (O/-/A)

Dag 12 Kutaisi- Batumi

Vandaag kunnen onze eigen menu van activiteiten samenstellen uit de volgende opties:

1) Natuurreservaat van Sataplia: Dit reservaat is super goed aangelegd en wordt goed onderhouden; het lijkt een beetje op een Noord-Amerikaans natuurpark. Sataplia heeft een karst grot, maar het park is ook beroemd om zijn archeologische vondsten. In 1933 zijn er voetafdrukken van dinosauriërs gevonden, die 120 miljoen jaar oud bleken te zijn. Tijdens een bezoek aan de grot ziet u miljoenen jaren oude stalactieten en stalagmieten. Verder staat het natuurreservaat bekend om het uitzicht op de omgeving, maar ook om haar prachtig gemengde bos, waar we uiteraard in gaan wandelen.

2) Grot(ten) van Prometheus: Deze worden beschouwd als een van de rijkste grotten van Europa: 16 grotten koppelen 4 grote zalen aan elkaar, die voorzien zijn van miljoenen jaren oude stalactieten, stalagmieten, watervallen van steen, grotten parels, onderaardse rivieren en meren. Niet alleen is er veel te zien, maar er is ook veel te horen (sfeervolle muziek met lichteffecten). De ondergrondse wandelweg die u kunt volgen met een gids is 1 km en eindigt met een boottocht uit de grotten naar de open lucht.

3) Canyon’ van Martvili: Hier is het mogelijk om een kort avontuur te beleven op een kleine ‘raft’ (20 min.) richting een waterval en ook om een korte wandeling langs de canyon te maken.

4) Okatse kloof: Hier is het mogelijk een wandeling te maken langs de rand van de kloof met een 100 m afgrond meteen onder de planken waarop we lopen. Na de gekozen activiteiten verplaatsen we ons richting de charmante stad Batumi, die bekend staat om zijn prachtige avondverlichting en ‘dansende’ fonteinen en natuurlijk ook voor zijn uitgestrekte boulevard en stranden.

Reistijd: 3 uur 30 min.

Overnachting in een 4* hotel in Batumi.

(O/-/-)

Dag 13 Batumi

Vrij te besteden dag. Aanrader is een stadswandeling, want Batumi is een stad met een rijke geschiedenis, die terug te zien is in de verschillende architecturale, Europese en Oosterse, stijlen zoals: neoklassiek, koloniaal, Ottomaans, Frans, Engels, etc. De stad staat ook bekend om z’n hedendaagse Georgische architectuur. Vervolgens kun je de verkenningstocht eindigen met een relaxte wandeling langs de boulevard, waar je o.a. het ontroerende monument van ‘Ali en Nino’ in beweging kunt zien. Verder nog tips voor in en rond Batumi: nationaal park Mtirala, lokale markt, Gonio fort, met gocart de boulevard af fietsen, kabelbaan naar heuvel met overzicht over de stad en de kust.

Overnachting in een 4* hotel in Batumi.

(O/-/-)

Dag 14 Batumi- Tbilisi

Vandaag reizen we terug naar Tbilisi per trein (ongeveer 5 uur).

Overnachting in een hotel in Tbilisi.

(O/-/-)

Dag 15 Tbilisi- Brussel

Transfer naar het vliegveld van Tbilisi. Een goede terugvlucht!

(O/-/-)

PRIJZEN

                        

Supplement éénpersoonskamer: € 270,00 

Inbegrepen

 • Family hotel ‘VIP’ in Tbilisi
 • Hotel ‘GoodAura’ in Gudauri
 • Gastgezinnen in Signaghi, Kazbegi, Ateni, Vardzia, Kutaisi
 • Hotel ‘Borjomi Palace’ in Borjomi
 • 4* hotel in Batumi
 • Transfer van/naar luchthaven
 • Vervoer met chauffeur
 • Trein tickets Batumi- Tbilisi (2de klas)
 • Engelstalige gids op dag 2
 • Engelstalige gids tijdens de hele reis (groepen vanaf 4 personen)
 • Alle ontbijten en 6 avondmalen
 • Wijndegustatie bij 1ste avondmaal in Ateni (3 soorten wijn, 3 glazen)
 • Wijndegustatie in Kakheti
 • Alle belastingen
 • Burgerlijke aansprakelijkheid reisbureaus (VVR) en insolventieverzekering (VVRO)

Niet inbegrepen

 • Internationale vliegtickets heen en terug
 • Vervoer op dag 2 en dag 13 (
 • Taxi kosten van hotel naar treinstation en van treinstation naar hotel op dag 14
 • Engelstalige gids (op dag 2 is wel een gids inbegrepen voor 2 pax.)
 • Entreegelden (circa 40,00 Euro/pp)
 • Maaltijden die niet inbegrepen zijn in het programma
 • Dranken (alcoholisch en non-alcoholisch)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Banktransfer kosten
 • Diensten die niet inbegrepen zijn in het programma

PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische informatie Georgië

GALERIJ

INSCHRIJVING

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: