Armenië: Tapijtweven, Breien en Borduren Meesterklas

Deze citytrip laat je kennis maken met de charmante Armeense hoofdstad Jerevan en de omliggende regio, waarbij we cultuur en ambacht laten samenkomen in een mooie ervaring. Tijdens deze workshops word je begeleid door getalenteerde Armeense vrouwen, ware meesters in het creëren van nationale tapijten en borduurwerk. Terwijl je de technieken van dit eeuwenoude ambacht leert, krijg je de kans om je eigen kleine tapijten en borduurwerk te creëren, waardoor je een tastbaar stukje Armeense cultuur met je mee naar huis kunt nemen. Maar dat is nog niet alles. Tijdens de meesterklassen kun je genieten van heerlijke traditionele Armeense thee en zoetigheden, waardoor je zintuigen worden verwend terwijl je je creatieve vaardigheden aanscherpt. Om je reis nog gevarieerder te maken, bieden we ook een optionele kookworkshop aan, waarbij je leert hoe je een lokaal Armeens gerecht, ‘dolma’ kunt bereiden. Dit voegt een extra fijne ervaring toe aan je ontdekkingsreis, waarbij je niet alleen de kunst en cultuur verkent, maar ook de heerlijke smaken van Armenië kunt proeven. En vooral: laat je door de warmte en gastvrijheid van de Armeniërs verwennen.

OVER ARMENIE

WAAROM NAAR ARMENIE?

REISROUTE

Klik op de pijlen voor meer informatie.

Dag 1 Brussel – Jerevan

Welkom in Armenië! De vlucht vanuit Brussels arriveert om 23:50 in Yerevan. Op het vliegveld van Zvartnots wordt de groep door de gids en chauffeur opgehaald en naar het hotel in het centrum van Jerevan gebracht. Check-in hotel onder begeleiding en behulp van de gids.

Dag 2 Stadstour in Jerevan
 • Bezoek aan Moeder Armenië
 • Matenadaran Manuscripten Museum
 • Cascade complex
 • Operagebouw
 • Republiek Plein
 • Fruitmarkt
 • Maaltijden: Ontbijt, lunch
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Yerevan

‘De roze stad’, ‘het amfitheater’, ‘één van de oudste, continu bewoonde steden ter wereld’ zijn enkele sleutelwoorden die met de charmante hoofdstad te maken hebben. Hoewel het één van de oudste steden ter wereld is (meer dan 2800 jaar oud), zie je nu een moderne stad met een heerlijke mediterrane sfeer. Uiteraard zien we ook elementen van de Sovjet architectuur, aangezien het land 70 jaar deel van de Sovjet-Unie is geweest. Tijdens de stadstour gaan we per bus en wandelend langs de hoogtepunten van de stad. We beginnen onze dag met een bezoek aan de lokale overdekte fruitmarkt. Hier wordt men overrompeld door de rijke kleuren van vers en gedroogd fruit. Behalve het visuele genot worden ook je smaak zintuigen geprikkeld door de overheerlijke smaken van puur natuur, want de verkoopsters willen graag dat je een stukje van hun gedroogde fruit proeft. Hierna rijden we naar het standbeeld Moeder Armenië, dat hoog op de heuvel staat en een prachtig uitzicht over de hoofdstad en berg Ararat geeft. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam ‘het amfitheater’ gekregen; de hooggelegen gebieden van Jerevan geven zicht op het cirkelvormige centrum van de stad. En wat kan een beter decor voorstellen dan berg Ararat op de achtergrond? De excursie gaat verder naar het Matenadaran Manuscripten Museum. Het museum is een bewaarplaats en onderzoeksinstelling van oude Armeense en niet-Armeense manuscripten. Het is één van de oudste en rijkste manuscriptencollecties in de wereld en is sinds 1997 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de Unesco.  Daarna is het tijd voor de enorme trappen van het Cascade complex. Het complex bestaat uit 572 trappen en is tevens een platform van moderne kunst. Maar maakt u geen zorgen! Het complex is ook voorzien van een roltrap, dus trappen lopen hoeft zeker niet. Via de Cascade wandelen we naar het imposante Operagebouw en nemen we nauwe straatjes om het grandioze Republiek Plein, dat als het hart van Jerevan wordt gezien, te bezoeken. Onderweg maken we een stop voor de lunch om voor het eerst kennis te maken met de Armeense keuken. In de avond vindt er een fontein- en lichtshow op het Republiek Plein plaats en wordt er Armeense en ook internationale muziek gespeeld en wie weet kun je nog een paar danspasjes onder de klanken van Charles Aznavour maken. Jullie worden terug naar het hotel gebracht en hebben de rest van de avond vrij.

Dag 3 Workshop dag in Jerevan
 • Bezoek aan Museum voor Armeense Volkskunst
 • Rondleiding en theorie les
 • Workshop in museum
 • Maaltijd: Ontbijt, lunch
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan

Na het ontbijt worden we bij het Museum voor Armeense Volkskunst afgezet. Het museum is een uniek cultureel en kunstcentrum in Jerevan die de Armeense decoratieve en toegepaste kunst vertegenwoordigt. De collectie bestaat uit verschillende kunstvoorwerpen gemaakt van hout, metaal,  steen en keramiek. Daarnaast zijn er veel vloerkleden, tapijten en nationale kostuums te vinden. Na een korte rondleiding door het museum is het tijd voor een korte presentatie over de symboliek dat in de Armeense tapijten en kleding gebruikt wordt. Hoewel de symbolen of ornamenten die we op de Armeense tapijten en kleding tegenkomen, op het eerste gezicht als versiering lijken, hebben ze toch een diepere betekenis. Deze betekenissen gaan we samen ontdekken, zodat we tijdens onze workshops weten waar ze voor staan. Dan is het tijd om plaats te nemen langs de tafels in één van de hallen van het museum om aan de workshop te beginnen. Onder begeleiding van de lokale specialisten leren we de Armeense ornamenten te breien. De workshop kan ongeveer 2 uur duren. Na de workshop keren we terug naar het hotel en hebben jullie de rest van de dag vrij om op eigen gelegenheid van de hoofdstad te genieten. Yerevan is een gezellige stad met veel cafés terrasjes en restaurants waar heerlijk genoten kan worden van de plaatselijke keuken.

Dag 4 Workshop dag- Excursie Garni tempel en Geghard klooster
 • Workshop in Museum voor Armeense Volkskunst
 • Garni tempel
 • Geghard klooster
 • Lavash bakken presentatie en diner bij lokale mensen
 • Maaltijd: Ontbijt, diner
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan

We beginnen onze dag met wederom een workshop aan het Museum voor Armeense Volkskunst. We kunnen ons werk van de vorige dag afmaken of nieuwe technieken aanleren. Na de afsluiting van de workshop worden jullie bij het hotel afgezet en kunnen jullie op eigen gelegenheid ergens lunchen of een broodje halen. Na wat rust en onderbreking reizen we niet ver van Jerevan om twee hoogtepunten van Armenië te bezoeken. De ene vertegenwoordigt het heidendom en is de enige overgebleven heidense tempel in de Kaukasus en de andere vertegenwoordigt het christendom en is een van de meest bezochte bedevaartsoorden van het land. Het gaat om de heidense tempel Garni uit de 1e eeuw, die gewijd is aan de Zonnegod, en het 13-eeuwse Geghard klooster, dat een UNESCO-werelderfgoed is. In het dorp Garni, gaan we langs een local om te zien hoe lavash (platbrood) in de tonir (ondergrondse oven) gebakken wordt. Uiteraard zullen we tijdens het traditionele Armeense diner het versgebakken brood en andere lokale gerechten in de tuin van de gastheer beproeven. Na het diner keren we weer terug naar Jerevan.

Dag 5 Sevanmeer en Dilijan
 • Sevanmeer en schiereiland
 • Haghartsin klooster

Vandaag checken we uit van het hotel in Jerevan, aangezien we voor twee nachten in het kleine bergstad Dilijan gaan verblijven. Uiteraard maken we er een mooie en interessante dag van door enkele bezienswaardigheden te bezoeken. Als eerste bezoeken we het Sevanmeer, de parel van Armenië. Op 1900m hoogte is dit een van de hoogste en grootste zoetwatermeren ter wereld! We stoppen bij het schiereiland om de twee kerken uit de 9e eeuw te bezoeken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het enorme meer! De reis gaat verder naar Dilijan en het omgeven nationale park. Vaak wordt dit gebied met Zwitserland vergeleken. We bezoeken nog het Haghartsin klooster dat in het dicht beboste nationale park ligt. Het prachtige klooster uit de 10e-13e eeuw staat net als de andere kloosters in Armenië in harmonie met de omliggende natuur. Je krijgt hier een goede indruk van het kloosterleven in de middeleeuwen. Na de vele indrukken rijden we naar ons hotel dat wederom in het beboste park ligt. Het hotel is voorzien van een binnen- en buitenzwembad, terrasjes en andere aantrekkelijke voorzieningen, die de mogelijkheid geven om tot rust te komen en te genieten van de omgeving. (In het hotel wordt er in de avond diner in de vorm van een buffet geserveerd. De prijs van het buffet is niet inbegrepen

Dag 6 Workshop in Jerevan
 • Workshop tapijtje maken in Telik Crafts
 • Korte wandeling door oud straatje in Dilijan
 • Maaltijd: Ontbijt, lunch
 • Overnachting: Best Western Plus Paradise Hotel in Dilijan
 • Afstand: 80 km

Het is weer tijd voor een workshop, maar ditmaal gaan we naar een kunstcentrum genaamd Telik in de stad Ijevan, dat door de plaatselijke vrouwen gerund wordt. Het centrum is gericht op het herstellen, behouden en verspreiden van de lokale Armeense handwerk tradities. Aangezien we al in de hoofdstad een en al geleerd hebben, is het een mooie gelegenheid om van de vrouwen uit dorpen en kleinere steden de lokale tradities te leren. Tijdens deze workshop leren we om een klein tapijtje met Armeense ornamenten te maken. En als je het niet af krijgt, dan mag je het hele stuk meenemen en in het hotel verder afmaken. We rijden weer terug naar Dilijan en maken nog een stop bij een van de oudste straatjes van de stad waar we een korte wandeling maken. Daar zien we de werkplaatsen van verschillende ambachtsmannen. Het is mogelijk om ze aan het werk te zien en tevens om souvenirtjes voor thuis te kopen. Na onze wandeling keren we terug naar ons hotel.

Dag 7 Jerevan
 • Machanents centrum voor kunst en cultuur
 • Kook workshop (optioneel)
 • Afscheidsdiner
 • Maaltijd: Ontbijt, lunch en diner
 • Overnachting: 3-sterrenhotel in Jerevan
 • Afstand: 150 km

In de ochtend checken we uit van ons hotel in Dilijan en rijden richting het stadje Echmiatsin dat niet ver van Yerevan ligt. Hier bezoeken we het kunst- en cultureel centrum Machanents. Het centrum staat bekend om zijn prachtige omgeving waar men overrompeld wordt door verschillende kunst richtingen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, kunnen ze meedoen aan een workshop Tolma (druivenbladeren met vulling) maken. Tolma maakt een belangrijk onderdeel van de Armeense keuken en wordt altijd voor speciale gelegenheden gemaakt. Nu we weten hoe de Armeense Tolma gemaakt wordt, is het tijd om deze zalige gerecht te proeven voor lunch. Met een volle maag rijden we naar Jerevan voor check-in bij ons hotel. Jullie hebben tot in de avond vrij om voor de laatste keer door de gezellige stad te wandelen of de laatste inkoopjes te doen. Uiteraard sluiten we onze mooie reis af met een gezellig afscheidsdiner in een van de lokale restaurants.

Dag 8 Jerevan- Brussel
 • Transfer hotel – vliegveld
 • Maaltijd: Ontbijt
 • Overnachting: n.v.t.
 • Afstand: 20 km

De reis komt vandaag tot een eind. U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht. We hopen dat u heeft genoten van deze reis vol kunst, lieve mensen, cultuur en overweldigende natuur. Hopelijk zien we u snel weer terug!

PRIJZEN

Eenpersoonskamer supplement: € 290,00

Vanaf 12 personen is een reisbegeleider inbegrepen.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • Ontbijt (afhangend van aankomst- en vertrektijd)
 • 5x lunch, 2x diners
 • Vervoer in comfortabele voertuig met A/C
 • Transfers van en naar luchthaven
 • Engelstalige of Nederlandstalige gids
 • Alle excursies die in het programma staan
 • Presentatie lavash bakken in Garni
 • Entreekaartjes van museums
 • Workshops met het nodige materiaal in Folk Museum en Telik Center
 • Lokale reisondersteuning en assistentie
 • Boeking van de internationale vluchten (optioneel)

Niet inbegrepen

 • Internationale vliegtickets
 • Maaltijden die niet in het programma staan
 • Andere activiteiten die niet in het programma staan
 • Kook workshop in Machanents (circa 8 EUR p.p.)
 • Dranken
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering

PRAKTISCHE INFORMATIE

GALERIJ

Workshop galerij

                                     

Voor een volledig beeld, bekijk de video fullscreen

 

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.