Tbilisi

Tbilisi, de Georgische hoofdstad, ligt te midden van de majestueuze Kaukasus. Hier, waar de natuur nog haar pracht toont, en de rivier Mtkvari de stad splitst in een oud en een nieuw deel. Tbilisi is een ware smeltkroes van Europese en Aziatische invloeden. Een plek waar zowel rugzaktoeristen als fijnproevers hun plek vinden.

Deze stad herontdekt door jongeren, in het hart van de voormalige Sovjet-Unie. Hier vinden jonge kunstenaars, artiesten en modefanaten een canvas om hun creativiteit te uiten. Een nieuw tijdperk waait door deze stad, waar de ruïnes van het verleden samenkomen met moderne architectonische meesterwerken.

Tbilisi heeft haar deel van ontberingen gekend, van Turkse overheersing tot Sovjetregime. Pas sinds enkele jaren kent de stad enige rust.

De stad heeft, dankzij decennialange economische stagnatie, het uitzonderlijke voordeel dat talloze oude, majestueuze gebouwen nog altijd fier overeind staan, zonder te zijn verdrongen door hun modernere tegenhangers. Voor een architectuurwandeling zijn onder andere het Schaakpaleis, waar toekomstige kampioenen worden gesmeed, het Nationaal Opera Centrum in zijn neo-Moorse pracht, een van de oudste operagebouwen in Oost-Europa, het hoofdkantoor van de Bank of Georgia (een architectonisch spektakel dat even speels is als Tetris), de Staatsuniversiteit Bibliotheek, (een modernistisch icoon op zich), de luchtbrugflats van Nutsubidze, woontorens verbonden door gracieuze bruggen, en de Chronicle of Georgia.

In een land omringd door Azerbeidzjan en Rusland, zou je niet meteen denken aan techno clubs en modeshows. Maar juist dat maakt Tbilisi zo fascinerend. Het nachtleven trekt bezoekers van over de hele wereld aan, en Club Bassiani heeft zelfs de eer om de “Donkerste underground club ter wereld” te worden genoemd. Net als het legendarische Berghain in Berlijn, omringt Bassiani zich met mysterie, gehuisvest in de kelder van een voormalig Sovjet voetbalstadion.

De locaties van clubs, kunstgalerijen en modeshows, een mix van historische en moderne architectuur, geven de stad haar unieke karakter. Hier kun je op de bovenste verdieping van de wetenschappelijke bibliotheek een modeshow bijwonen, waar jonge mannen in rokken en cowboyboots de smalle catwalk bewandelen. Streetwear vind je in de Chaos Concept Store, een plek die ook fungeert als kunstgalerij, en een biertje deel je met de eigenaar van een vinylwinkel, of zelfs gewoon met een lokale bewoner, want de Georgiërs zijn gastvrij als geen ander.

Een van de bekendste Georgiërs, Demna Gvasalia, de geestelijke vader van het luxe kledingmerk Vetements, haalt zijn inspiratie uit de straten van Tbilisi. Voor wie de jaren ’90 mist, is een reis naar Tbilisi een reis terug in de tijd tijdens de modeweek, de hoogtepuntperiode van jonge ontwerpers om hun naam en creaties aan de wereld te tonen.

Maar Tbilisi is meer dan alleen hipsterterrassen en urban streetstyle. Tussen de designwinkels en koffiebars vind je winkels gerund door gepensioneerde vrouwen, waar koffie en kruiden de enige koopwaar zijn. Hier kun je nog ruilen, of gewoon een goed gesprek voeren met de lokale bevolking. Deze mensen hebben veel te vertellen, want pas in 1991 werd de stad bevrijd van het Sovjetregime.

Het is te danken aan de jonge generatie dat de stad evolueerde van een speelbal tussen grootmachten tot een toevluchtsoord voor jonge ondernemers en creatievelingen. En zo wordt Tbilisi een stad die, dansend op de aanhoudende beats van Georgische techno, haar verleden achter zich laat en een nieuwe toekomst omarmt.