Natuurlijke Keukenkunst: Zonnestralen en schotelantennes

In dit Armeense restaurant zijn de ovens schotelantennes.

De “Zonnige Maaltijden” sectie in dit restaurant is een groot succes onder de klanten. Nadat je hebt gekozen uit opties zoals rundvlees, kip, aubergines of forel, afkomstig van het beroemde Sevanmeer, wordt je bestelling naar de keuken gestuurd. Echter, de koks zetten geen vuur op of verwarmen geen oven. In plaats daarvan gaan ze naar de schotelantennes in de achtertuin, waar elk gerecht zal worden gekookt door het zonlicht.

Deze schotelantennes, van verschillende diameter, zijn bedekt met honderden kleine rechthoekige spiegels. Wanneer klanten één van de “zonnige maaltijden” bestellen, gebruiken de koks een glazen pan (om het zonlicht door te laten) en leggen ze walnoten op de bodem met daarbovenop het vlees of de groenten.

Ze plaatsen de pan in een houder die wordt vastgehouden door twee draaiende metalen armen die verbonden zijn met het midden van de schotelantenne. Ze passen de hoek aan om de pan op de zon te richten, en wachten. Op milde zonnige dagen wordt de maaltijd in 20 minuten of minder bereid. Tijdens de hete Armeense zomer kan de temperatuur in de pan oplopen tot 700 graden Celsius, dus de bereidingstijd varieert van drie minuten tot minder dan zeven. Maar op bewolkte dagen wordt er niet gekookt met de satellieten.

Armeense wetenschappers Gregor Mnatsakanyan en Vahan Hamazaspyan hebben oorspronkelijk de schotelantennes gemaakt om ze over het hele land te verspreiden. Hamazaspyan, een pionier in de studie van het gebruik van zonne-energie, begon de eerste prototypes te ontwikkelen in de jaren 1980, na de verwoestende aardbeving in Spitak. Hij hoopte dat de zonne-ovens met satellieten zijn landgenoten betaalbaar van voedsel zouden voorzien in moeilijke tijden.

Hij gelooft dat het gebruik van “koken in de zon” een echt verschil kan maken in het leven van mensen. “De meeste regeringen over de hele wereld tonen weinig interesse in het op de juiste manier gebruik maken van deze schone en duurzame technologieën en vrije energie”, zegt hij gefrustreerd.

De forel die ik bestelde tijdens mijn bezoek kwam perfect gekookt op tafel: mals en sappig. “We moeten ervoor zorgen dat het zo vers mogelijk is, rechtstreeks van de vangst van de dag, zodat we al deze sappigheid kunnen krijgen,”. Ze hebben eens een blinde test gedaan met enkele klanten. Ze bereidden hetzelfde stuk rundvlees in een gasoven en in de satellieten. “Iedereen gaf de voorkeur aan de tweede versie”, zegt ze. De laag walnoten op de bodem van de schotel, voegt rokerige smaken toe aan het eten en filtert tegelijkertijd de stralen van de zon om gelijkmatig koken te bevorderen.