Iraanse rijst en Zereshk Polo

Hoofdgerecht voor 5 à 6 personen

 • 500 gr basmatirijst
 • 2 el Zout plus extra voor de aardappelen
 • 3 el Olijfolie
 • klontje boter
 • 1 middelgrote aardappel, geschild en in dunne schilfers gesneden en gespoeld of krielaardappelen met de schil
 • snuifje Saffraan, in heet water geweekt

Voor Zereshk Polo

 • 5 el Zuurbessen (zereshk)
 • 2 el suiker

Witte rijst

 1. Was de rijst in een grote kom met koud water en giet af. Herhaal tot het water helder is. Dek de rijst af met koud water en laat de rijst een half uur weken. (De tijd om de rijst te laten weken is afhankelijk aan de korrels. Dikkere korrels hebben 2 uur weektijd nodig.)
 2. Breng een grote pot met water aan de kook.
 3. Maal of stamp de saffraan en laat hem weken in een klein schuitje van het gekookte water. Op deze manier geeft saffraan beter kleur en geur af. Zet opzij.
 4. Giet de rijst af. Doe de rijst met het zout in de pot met kokend water en kook de rijst op een middelmatig vuur, afhankelijk van het soort rijst, 3 tot 6 min.

De korrels beginnen zacht te worden maar de kern van de rijst moet nog hard blijven.

 1. Giet de rijst af en spoel meteen onder koud stromend water af. Schud de zeef zodat het overtollige water eruit gaat.
 2. Voeg in een antikleef of met bakpapier beklede pot 2 el olijfolie samen met de boter. Op deze manier voorkom je dat de krokante bodem op de pot blijft plakken. Besprenkel de bodem met 1 el van het saffraanwater.
 3. Kruid de aardappelschilfers met zout. Leg ze rondom op de bodem van de pot. Draai ze om zodat beide kanten van de aardappelen bedekt zijn met de saffraanolie.
 4. Doe de rijst vervolgens in de pot.

Tip: Je kan de aardappelkorst vervangen door platbrood of rijstkorst.

Stoom methode 1

 1. Wikkel het deksel van de pot in een handdoek (zodat de stoom niet uit de pot kan ontsnappen), en zet het deksel op de pot.
 2. Laat de rijst eerst 5 minuten op middelhoog vuur en daarna ongeveer 45 min. op een zo laag mogelijk vuur garen. De rijst is klaar als de korrels bovenaan gestoomd en zacht zijn. De gaartijd van de rijst is afhankelijk van de hoeveelheid rijst in de pot en van het fornuis. Controleer de rijst daarom af en toe.
 3. Leg een grote serveerschotel op de pot en draai de pot om.

Stoom methode 2

Ik stoom de rijst soms in de oven. Je hoeft het deksel dan niet meer in de handdoek te wikkelen. Doe de rijst dan in een ovengeschikte pot met een gepast deksel en stoom die 45 minuten op 175 °C in een opgewarmde oven met heteluchtfunctie.

Leg een grote serveerschotel op de pot en draai de pot om.

Deze rijst is ideaal om te combineren met verschillende stoofschotels.

Zereshk polo- Rijst met bessen

 1. Zet voor de bessen een pan met olie op middelhoog vuur. Bak de bessen, samen met suiker, 1 of 2 minuten tot de suiker smelt.
 2. Schep, als de rijst gaar is, er tweederde van in een aparte kom. Voeg het saffraanwater en de gebakken bessen toe en meng alles voorzichtig. Zet opzij voor de versiering.
 3. Serveer de rest van de rijst in een schotel. Versier met saffraan- en bessenrijst. Serveer de krokante aardappelen erbij.

Deze rijst is ideaal om te combineren met verschillende stoofschotels met kip of vlees of met gebakken vis of kip.