Iraanse Rijstpap

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 kop rijst (dessertrijst is ideaal voor dit recept; 1 kop rijst geeft 6 porties)
  • 6 koppen water
  • 1 kop suiker (hoeveelheid is optioneel, evenveel als de rijst of de helft ervan)
  • 70 g boter
  • ¼ kop rozenwater
  • Gemalen saffraan
  • Amandel- en pistacheschilfers

Werkwijze

  • Spoel de rijst.
  • Kook de rijst (1 kop rijst = 6 koppen water) op matig vuur, zet het deksel schuin op de pot.
  • Roer de rijst regelmatig om en neem het schuim af en toe weg.
  • Laat de rijst op zacht vuur verder garen tot het vocht opgenomen is.  
  • Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg een beetje kokend water toe als de rijst te hard geworden is .
  • Smelt ongeveer 70g boter. (Gebruik bij voorkeur geklaarde boter of neem zelf het schuim van de boter af). Voeg de boter toe aan de rijst.
  • Voeg de saffraan, het rozenwater en de amandelschilfers toe en meng alles goed. (Maal de saffraan en laat een half uurtje weken in een beetje heet water). 
  • Zet de pot nog 30 minuten in de oven met deksel om verder te sudderen.
  • Versier de rijstpap met een beetje gesmolten boter, kaneel, amandel- en pistacheschilfers en eventueel gedroogde rozenblaadjes…