
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 1 kop rijst (dessertrijst is ideaal voor dit recept; 1 kop rijst geeft 6 porties)
- 6 koppen water
- 1 kop suiker (hoeveelheid is optioneel, evenveel als de rijst of de helft ervan)
- 70 g boter
- ¼ kop rozenwater
- Gemalen saffraan
- Amandel- en pistacheschilfers
Werkwijze
- Spoel de rijst.
- Kook de rijst (1 kop rijst = 6 koppen water) op matig vuur, zet het deksel schuin op de pot.
- Roer de rijst regelmatig om en neem het schuim af en toe weg.
- Laat de rijst op zacht vuur verder garen tot het vocht opgenomen is.
- Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg een beetje kokend water toe als de rijst te hard geworden is .
- Smelt ongeveer 70g boter. (Gebruik bij voorkeur geklaarde boter of neem zelf het schuim van de boter af). Voeg de boter toe aan de rijst.
- Voeg de saffraan, het rozenwater en de amandelschilfers toe en meng alles goed. (Maal de saffraan en laat een half uurtje weken in een beetje heet water).
- Zet de pot nog 30 minuten in de oven met deksel om verder te sudderen.
- Versier de rijstpap met een beetje gesmolten boter, kaneel, amandel- en pistacheschilfers en eventueel gedroogde rozenblaadjes…