Iran – Evelien en Geert

Na het lezen van het zeer boeiende artikel in het Wegwijzer Magazine (Reiskrant 196) over Iran, reisden we (koppel leeftijd 40-50 jaar) naar Iran eind augustus, begin september 2017. Voor de verplaatsingen binnen Iran gebruikten we bus, trein en privéchauffeurs.

We namen contact op met de auteur van het artikel: Leila Besharat.

Zij woont al jaren in België en haar familie woont in Shiraz. Niet alleen Leila maar ook haar man, Jan, zijn zéér goed op de hoogte van de (actuele) situatie, de geschiedenis en de ontzettend veelzijdige en boeiende facetten van Iran.

Leila stelde samen met ons onze trip naar Iran op. Leila regelde alle overnachten, boekingen voor openbaar vervoer (trein, bus) en privéchauffeurs. Zo hadden we voor de volle 100% een gevoel dat alles in orde zou zijn én dat was ook zo. Ook Leila’s opvolging toen we ter plaatse waren (contact via What’s App) was ronduit uitstekend en zeer hartelijk.

Hierbij een overzicht van onze reis met activiteiten. Let niet op het gebruik van leestekens, hoofdletters, etc.  Het overzicht is een soort werkdocument, een persoonlijke voorbereiding van de reis doorspekt met nabeschouwingen.

Voor ons was het eerste contact met een moslimland.

Het eerste wat opviel was de ongelooflijke vriendelijkheid van de mensen, de hartelijkheid, de openheid. Verder is het land zéér veilig. De mensen zijn zeer behulpzaam. Voor de dames vallen de kledingvoorschriften echt goed mee. Een sjaal over het hoofd (het hoofd hoeft zeker niet helemaal bedekt te zijn) en een lange bloes tot over het zitvlak volstaat. Sandalen zijn geen probleem.

Hou bij het opstellen van je reisschema rekening met feestdagen. Leila kan je daarbij helpen.

Algemene conclusie: de reis naar Iran is een echte aanrader. Leila en Jan zijn zéér behulpzame, oprecht vriendelijke mensen. Wat ze organiseerden was uitstekend. Ze adviseren ook over hoeveel dagen je in een stad of regio nodig hebt en houden daarbij rekening met je persoonlijke verlangens.

Info met Leila Besharat via: info@persianareizen.behttp://www.persianareizen.be

Shiraz

– perfecte afhaalservice van luchthaven naar hotel (al was het midden in de nacht)
– perfecte ligging van het hotel om alles te bezoeken
– hotel zelf: ok, verzorgd

– algemene sfeer in Shiraz: top! Veel hoogtepunten.

– Sjah Tsjeragh: tip: overdag bezoeken met (opgelegde) gratis gids maar….  ’s Avonds kan je zonder gids binnen en ook de Holy Shrine bezoeken. Als je dit doet met respect voor de mensen en de heilige omgeving is dit een unieke ervaring. Niemand vindt het vreemd dat je op die plaats bent.

Goede webstek om een idee te krijgen over shrines: http://en.shahecheragh.ir/galleryview.aspx?id=10371

Alternatieve shrines die je vrijuit mag bezoeken en die ook heel mooi zijn:
* imamzadeh-ye ali ebn-e hamze shrine (niet ver van Hafez tomb)
* imamzadeh seyed aladdin hossein (niet ver van Sjah Tsjeragh)

– Naranjestan paviljoen: super – prachtig (vijver was in aug 2017 nog niet af), schitterende, rustgevende omgeving.

– Shapouri Paviljoen en tuin: sterke aanrader (ingang moeilijk te vinden, zeker vragen aan de mensen in de straat, je loopt er zo aan voorbij, maar hij is aan de kant van een fastfood restaurant en vlakbij dit restaurant.

– de bazaar hebben wij ervaren als de allermooiste op onze reis

– Eramtuin: we bezochten in een seizoen waarin bijna niets bloeit, dus in de periode eind augustus is een bezoek niet aan te raden, zelfs de rozenbedden waren schraal en aan het verwelken – maar in de lente zal deze tuin ongetwijfeld super zijn

– uitstap naar Persepolis en Naqsh-e-Rustam, zeer geslaagd, goede gids via Leila met prima chauffeur.
Ze dropten ons na het bezoek aan Persepolis terug aan een klein, maar zeer goed restaurant (naam vergeten maar het is een tip van de gids en dus gemakkelijk te achterhalen). Van hieruit konden we te voet naar imamzadeh-ye ali ebn-e hamze shrine en Hafez Tomb. Van Hafez gingen we te voet terug naar het hotel wat perfect te doen is met een stadsplannetje.

– ‘s avonds bezochten we “Kafe Ketab” een restaurant met binnentuin, een plaats waar ook heel veel jongeren zijn. Dit is een echte aanrader, zowel qua sfeer als qua eten. Zonder taxi kom je er niet of heel moeilijk. Het is niet gemakkelijk te vinden. En in de straat is er ook geen uitgangsbord van het restaurant. Maar… ontzettend aan te bevelen. Zéér mooie tuin/binnenplaats.

 – met de bus van Shiraz naar Kerman: onderweg mooie landschappen onderweg – comfortabele, ontspannende busrit

Kerman

Behalve de bazaar was er in Kerman naar ons gevoel niet zoveel te doen.  Maar, de tocht (met privéchauffeur) naar de Kaluts en Shahzadeh garden maakt de omweg van Shiraz naar Kerman zeker de moeite. De woestijn (al waren we al in woestijnen in Namibië en de USA geweest) was bijzonder mooi en uniek. De tuinen van Shahzadeh waren uitmuntend.

Wij zijn niet naar Bam doorgereden. Er is hiervoor een (kleiner) alternatief: Kharanaq (nabij Yazd). Zie verder onder rubriek: Yazd.

Het hotel was prima, vriendelijk.

Bedenking: Als je 1 dag wil uitsparen dan zou je na de busreis van Shiraz naar Kerman kunnen doorrijden (met privéchauffeur) naar Mahan, de tuinen bezoeken en slapen in Mahan. ’s Ochtends vroeg de Kaluts bezoeken (met privéchauffeur) en dan naar Kerman rijden en eventueel nog een wandeling maken in Kerman om in de namiddag de trein naar Yazd te nemen.

– De treinrit van Kerman naar Yazd bracht ons weer langs zeer mooie landschappen.

Yazd: heel leuke stad om in te wandelen

Hotel: zeer ok

Een zeer goede chauffeur, zeer vriendelijk, voldoende Engels, niet vloeiend maar ruimschoots gecompenseerd door zijn persoonlijkheid.

Leila kan ook bezoeken aan de nomaden inclusief overnachtingen organiseren. Via-via kent ze 3 nomadenfamilies tussen Shiraz en Yazd en tussen Shiraz en Kerman. Verder is er ook mogelijkheid om op kamelen te  rijden, wandelingen door zandduinen te maken…

Lijkt heel interessant, maar hebben we niet gedaan. We wilden in ons schema de Alamut-vallei opnemen. Achteraf gezien zouden we Alamut wisselen voor de trip naar de nomaden…

Tip van Jan: prachtig Art House in Yazd, mooi overzicht over de stad, lekker eten – 100% top
100 m voor het Art House aan dezelfde kant is er op de hoek een café/koffiehuis met een heel rustig en mooi binnenplein, zalig om te zitten)

Zurkhaneh in Yazd: absoluut niet te missen (authentiek)

Mooi uitzicht op de stad ook vanuit Fazeli Carpet, vlakbij Jam-e mosque street en restaurant Fooka (waar het eten ok was en het uitzicht op het dak ook, maar toch net iets meer te zien vanop Art house).

Uitstap naar Kharanq met privéchauffeur.  Kharanq is Bam in het klein.  (heerlijk wandelen rond vervallen stad, door de rivierbedding naar de moskee toe, ook leuk om tussen de oude huizen te lopen). De privéchauffeur bracht ons ook naar Chak Chak (zeer mooi van uitzicht, mooie weg, mooie landschappen).  Zeer mooie plek! De chauffeur heeft ons na het bezoek aan Kharanaq en Chak Chak afgezet aan de tuinen van Dowlat Abad. De tuin oogt verwaarloosd, niet onderhouden. Niet echt een must om te zien in deze periode (augustus-september) van het jaar. Maar toch hebben we ook hier mooie herinneringen door het contact met de lokale bevolking die in de tuin liep. Van hieruit zijn we te voet terug naar het hotel (centrum) gestapt.

Bij de trip van Yazd naar Isfahan zijn we ’s ochtends eerst gestopt bij de Zoroastrian tempel en bezochten we de Towers of Silence. Daarna zijn we nog naar Na’in gereden. Aan de moskee ontmoette de chauffeur een heel vriendelijke man die ons meenam naar zijn huis waar zijn vrouw tapijten maakt. (Mohammad Afzal Aghaie ). Hij heeft ons zonder ook maar enige dwang, volledig uitgelegd hoe je een goed gemaakt tapijt kan herkennen. Hij nam ons en de chauffeur ook mee naar een restaurant dat toen pas 2 weken open was en lekker eten serveerde, zeer goede service.  Aan het restaurant is ook een feestzaal (trouwzaal) verbonden (mooi om te zien, ze waren er – terecht- heel trots op). Je krijgt op ook inzicht over hoe mensen in Iran een huwelijksfeest vieren.

Isfahan: samen met Shiraz de leukste stad.

Hotel: prima

Prachtig plein, veel sfeer, ‘s avonds is het nog mooier…

Ronduit fantastisch bezoek aan de bazaar, achter de schermen… Het was schitterend. Waarvoor dank voor dit exclusieve, zeer boeiend bezoek! De gids toonde als de rijke geschiedenis van de bazaar en bezocht met ons verschillende ambachtslieden. Hij nam ons ook mee naar de juwelenshop van zijn zoon. Het bezoek aan de winkel ging met geen enkele dwang gepaard…. Meer zelfs, het beviel ons zo dat we in de late namiddag zelfs nog zijn teruggegaan om nog wat extra te kopen… Zéér vriendelijke en fijne man!

Te voet vanuit het hotel de Jolfa wijk: zeer mooi. Ook lekker gegeten in zeer mooie binnenplaats vlakbij de Vank Ark kathedraal. Restaurant: lijkt zeer toeristisch maar is heel lekker en de porties zijn zeer rijkelijk (local food).

Het Isfahan Music museum is voor instrumentenliefhebbers heel mooi met ook live uitvoeringen. We hebben het gezien maar zijn niet binnen geweest, later hoorden we veel positieve dingen van mensen die het wel gedaan hadden. (Spijt achteraf…)

Veel sfeer ook s ’avonds op het grote plein en onder de bruggen (live muziek). Zeker de moeite waard voor een avondwandeling.

Kashan

Zeer goede en vriendelijke chauffeur die ons van Isfahan via Abyaneh naar Kashan bracht. 
Hij nam ons ook mee naar zijn huis waar we ’s middags gegeten hebben. Leuke tijd gehad met zijn vrouw en kinderen.

Tijdens onze wandeling in Abyaneh nam hij ons mee naar de bergen die direct rond het dorpje liggen, die het dorpje omsluiten (prachtig uitzicht) en een must om te doen.

In Kashan woont hij niet ver van de paleizen en biedt mensen ook logies aan in de ruimte boven zijn huis. Misschien een optie voor mensen die goedkoper willen overnachten. De ligging is ok, maar je zit niet in het centrum zoals in het hotel waar wij overnachtten.

Hotel: bijzonder mooi, zeer mooie kamers

De Finn-tuinen hebben we overgeslagen. Na Eram en Dowlat Abad hadden we het gevoel dat we niet echt in het juiste seizoen (augustus/september) waren om ze in optimale toestand te zien…

Van Kashan via Qom naar Teheran met privéchauffeur

Het bezoek aan Qom loonde, voor ons, de moeite. Het was een korte stop (1/2u), maar we zijn blij om dit gezien te hebben. Het heeft zeker een meerwaarde aan de reis.

Teheran

Hotel: prima, ook lekker eten in het hotel.  

We kwamen aan op vrijdag in de vroege namiddag, op zaterdag was het museum met de kroonjuwelen gesloten omwille van een religieuze feestdag, ook de bazaar was niet open. Op vrijdag zijn we nog in het park dicht bij het hotel gaan wandelen en ‘s avonds zijn we met de metro naar Tabiat bridge geweest (aanrader).  

Op zaterdag zijn we met de metro naar het Saad Abad Complex geweest. Een prachtig bezoek, leuke mensen leren kennen. The Green Palace was gesloten (aug/sept 2017). Op zondag zijn we naar Golestan paleis geweest en om 14u naar het juwelenmuseum (uniek, schitterend).

Alamut

Bij het samenstellen van de reis wilden wij zeker naar Alamut. We waren nieuwsgierig naar de prachtige vallei en na de vele steden wilden wij ook graag wat natuur. Leila heeft dit voor ons georganiseerd, maar zij zou dit zelf niet echt in het programma hebben opgenomen…

Beschouwing achteraf: Alamut is ook zeer mooi, maar naar ons gevoel is de grote inspanning om ernaar toe te gaan echt wel groot.

Het was voor de chauffeur duidelijk de eerste keer dat hij richting Alamut reed, hij genoot met volle teugen van zijn toeristisch uitstapje.

De uitstap naar Alamut waren rustdagen. Alamut is mooi, maar toch zijn we van mening dat de inspanning om ernaartoe te rijden vanuit Teheran (een kleine 5 uur rijden) niet echt opweegt tegen wat je te zien krijgt. De klim naar het kasteel is mooi, het kasteel zelf is een ruïne. Het bezoek aan het meer is overbodig. Het meer stelt heel weinig voor. Na onze reis hebben we gemerkt dat de uitstap naar Alamut toch wel een stevig onderdeel vormt van de totale reiskost (voornamelijk door de privéchauffeur die – uiteraard – niet goedkoop was gezien hij dag en nacht bij ons verbleef). Wellicht loont een bezoek aan de regio wel de moeite als je uitgestippelde wandelingen kan volgen. Een soort trektocht…

Conclusie: zoals eerder aangegeven zouden we een trip naar de nomaden als een beter alternatief beschouwen. Al waren de dagen in Alamut, rustig en ontspannend.

Voor meer info mail gerust naar: ning@skynet.be

Enjoy life,

Evelien en Geert