Sabzi polo ba mahi (Kruidenrijst met vis)

Ingrediënten voor 6 personen

  • Basmati rijst 500 gr

  • Zout en  1 tl kurkuma

  •  Look 3 teentjes fijn gehakt

  • Olijfolie en boter

  • Saffraan

  •  Griekse yoghurt 3 el

  •  Ei 1

  • Dille 200 gr

  • Was de rijst in een grote kom met koud water en giet af. Herhaal tot het water helder is. Dek de rijst af met koud water en laat de rijst een half uur weken. (De tijd om de rijst te laten weken is afhankelijk aan de korrels. Dikkere korrels hebben 2 uur weektijd nodig.)

  • Maal of stamp de saffraan laat hem een kwartiertje met het deksel weken in paar eetlepels gekookt water. Op deze manier geeft saffraan beter kleur en geur uit. 

  • Breng een grote pot met water aan de kook.

  • Giet de rijst af. Doe de rijst met het zout en kurkuma in de pot met kokend water en kook de rijst op een middelmatig vuur, afhankelijk van het soort rijst, 3 tot 6 min. De korrels beginnen zacht te worden, maar de kern van de rijst moet nog hard blijven. Giet de rijst af en spoel meteen onder koud stromend water af. Schud de zeef zodat het overtollige water eruit gaat.

  • Doe in een aparte kom Griekse yoghurt, saffraan*, eidooiers, olijfolie en peper en zout. Meng alles goed door elkaar.

  • Voeg in een antikleef of met bakpapier beklede pot 2 el olijfolie samen met de boter. Op deze manier voorkom je dat de krokante bodem op de pot blijft plakken.

  • Doe een deel van de rijst bij het yoghurt en saffraan mengsel.

  • Strooi eerst de saffraanrijst in de pot.

  • Meng de rest van de kurkuma rijst met fijngehakte dille en geraspte look en voeg het in de pot.

Stoom methode 1

  1. Wikkel het deksel van de pot in een handdoek (zodat de stoom niet uit de pot kan ontsnappen), en zet het deksel op de pot.

  2. Laat de rijst eerst 5 minuten op middelhoog vuur en daarna ongeveer 45 min. op een zo laag mogelijk vuur garen. De rijst is klaar als de korrels bovenaan gestoomd en zacht zijn. De gaartijd van de rijst is afhankelijk van de hoeveelheid rijst in de pot en van het fornuis. Controleer de rijst daarom af en toe.

  3. Leg een grote serveerschotel op de pot en draai de pot om.

Stoom methode 2

Ik stoom de rijst soms in de oven. Je hoeft het deksel dan niet meer in de handdoek te wikkelen. Doe de rijst dan in een ovengeschikte pot met een gepast deksel en stoom die 45 minuten op 175 °C in een opgewarmde oven met heteluchtfunctie.

Leg een grote serveerschotel op de pot en draai de pot om.

  • Serveer de rijst met gebakken vis