Stoofschotel met Kip, Walnoten, saffraan en granaatappelmelasse

Fesenjun is een rijke, glanzende stoofschotel met kip, gemalen walnoten, saffraan en granaatappelmelasse. De stoofschotel heeft een zoetzure smaak en nootachtige structuur. Fesenjun is een heel populaire feestmaaltijd in Iran.
Hoofdschotel voor 6 personen
- 3 grote uien, 1 fijngesneden en 2 doorgesneden
- 1 volledige kip
- 1 tl kurkuma
- 2 tl kippenkruiden
- 1 blokje Kippenbouillon
- Zout en zwarte peper
- ½ liter koud water
- Olijfolie en boter
- 400 g walnoten, fijngehakt met een keukenmachine
- 8 stuks gedroogde pruimen, in partjes gesneden (optioneel)
- 1 kweepeer, in kleine stukjes (optioneel)
- 5 el fijne kristalsuiker
- Snuifje saffraan, gewekt in heet water
- Granaatappelmelasse, ong. een kopje
- Pitjes van granaatappel voor garnering
Werkwijze
- Maal of stamp de saffraan en laat hem weken in een klein schuitje van het gekookte water. Op deze manier geeft saffraan beter kleur en geur uit. Zet opzij.
- Doe in een ruime braadpan, de kip, de doorgesneden ui, kippen kruiden, zout en peper. Doe vervolgens voldoende water bij tot midden van de pot. Voeg 2 tl van het saffraanwater erbij en laat het eerst met een deksel, en daarna als de kip gaar is nog zonder deksel op middelhoog vuur garen. De bouillon is tot voor de half ingedikt en heeft een rijke smaak en kleur om later voor de saus te gebruiken.
- Schep de kip uit de bouillon en laat ze licht afkoelen.
- Snij de kip in kleinere stukjes, bak ze kort in olijfolie en boter. Dek ze af en zet opzij.
- Verhit ondertussen een braadpan met olijfolie en boter op middelhoog vuur.
- Bak de fijngesneden uien tot ze goudbruin worden.
- Doe de walnoten erbij en roer goed door.
- Doe vervolgens in partjes gesneden gedroogde pruimen bij de noten. Bak ze nog kort samen.
- Snij de kweepeer in kleine stukjes en doe ze erbij.
- Zeef de bouillon bij de walnoten in de pot, roer goed door en breng het mengsel langzaam aan de kook. Doe de suiker en de granaatappel melasse bij de walnoten en roer goed door. Het duurt even voordat de melasse vanwege zijn dikke consistentie volledig in de stoofpot is opgelost.
- Laat de pot ongeveer 1 uur zachtjes op een laagvuur met deksel koken. Hierdoor worden de walnoten gaar en zacht. Roer af en toe een keer door, zodat de walnoten niet aan de bodem van de pan blijven plakken en verbranden. Wanneer de natuurlijke olie van de walnoten naar boven komt, zijn de walnoten gaar.
- Doe de kip bij de saus.
- Laat de saus, zonder het deksel nog een klein uur sudderen tot het voldoende dik is.
- Voeg het laatste kwartier de rest van saffraan bij de saus. Meng de saus goed door elkaar. Fesenjun is klaar als het een rijke, donkere, chocolade kleur heeft.
- Serveer Fesenjun in een diepe schaal. Bestrooi met granaatappeltjes en serveer met witte rijst.