De Perzische keuken is één van de oudste en meest diverse ter wereld, een ‘hoorn des overvloeds’ met subtiele smaken zoals granaatappelmelasse, zuur- en andere bessen, gedroogde limoenen, noten, zaden, gedroogde vruchten, verse kruiden en onnoemelijk veel specerijen en natuurlijk saffraan. Iraanse saffraan is één van de fijnste ter wereld. Zuivere saffraan is intens van kleur en geur, rijk aan smaak en precies daardoor geeft het dat tikkeltje speciaals aan gerechten, desserten, zelfs warme en/of koude dranken.
Iran heeft zijn eeuwenoude specialiteiten goed bewaard. De kleuren, geuren, smaken, uitstalling, het is zo fascinerend!



Stoofschotels en rijstgerechten, die de smaken laten indringen, zijn zo geliefd in Iran.
Fesenjun
(Stoofpot met kip, walnoten, granaatappelmelasse en saffraan)
Fesenjan is een rijke, glanzende stoofschotel met kip, gemalen walnoten, saffraan en granaatappelmelasse. De stoofschotel heeft een zoetzure smaak en nootachtige structuur. Fesenjan is een heel populaire feestmaaltijd in Iran.
Khoresht Bademjan
(Stoofvlees met gebakken aubergines, kip/vlees, tomaten)
Dit is een van de populairste stoofschotels uit Iran. Het is een geweldig gerecht voor mensen die nog nooit Perzisch hebben gegeten: de basis van tomaat en gebakken aubergines maken het gerecht herkenbaar.
Ghaliye Mahi
(Vis met een saus van tamarinde, koriander, fenegriek)
Het Perzische gerecht, “Ghalye Mahi” komt uit het zuidelijke havengebied van Iran. De tamarinde geeft de saus een zure smaak, typisch voor veel gerechten uit deze streek. Deze streek wordt beïnvloed door de sterke smaken van de omliggende landen van de Perzische Golf.
Iraanse rijst
Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraniërs koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.
Tahchin
(rijst, kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen)
Deze hartige rijst is een recept van de chef. Het is een ‘ondersteboven bereide’ rijsttaart of tarte tatin omdat je, als de Tahchin klaar is, die moet omdraaien. Dat is altijd spannend want zal het lukken? Als de korst mooi gekaramelliseerd is, dan krijg je 10 op 10 van de chef. Er zijn verschillende recepten van Tahchin: met vlees, met aubergine en champignons, met vis of met kip. Het is ook een bijzonder handige schotel als je bezoek krijgt omdat je alles op voorhand kan klaarmaken en één uur voor serveren in de oven steken.
Kalam polo Shirazi
(Rijst met koolrabi, kruiden en zure druivensap)
Deze geurige en aromatisch rijstschotel met verschillende verse kruiden is een typisch gerecht van stad Shiraz, de stad van rozen, dichters en wijngaarden. Het is het sap van nog groene druiven dat die frisse smaak aan dit gerecht geeft. Het resultaat is overheerlijk in combinatie met basilicum en dragon.
Vegetarisch – Vegetariërs vinden er zeker ook hun gading. Wat dacht je van in de oven op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma en eieren (Mirza Qasemi). Of Kuku Sabzi, een kruiden frittata met peterselie, koriander, dille, walnoten en zuurbessen? Met een vers uit de traditionele oven gehaald platbroodje erbij? En waarom niet dat platbroodje als een tussendoortje met een kommetje soep, verse kaas en biologische groenten?
Dahl
(Vegetarische stoofschotel met rode linzen)
Dahl behoort tot de peulvruchten. Het is een populaire vegetarische schotel uit het zuiden van Iran. Door de mengeling van verschillende specerijen heeft het gerecht een unieke smaak.
Kashk-e Bademjan
(Aubergine kaviar)
Kashk is het Perzische woord voor wei: een kaasachtige, gezouten substantie die heerlijk combineert met gebakken aubergine en uien
Kuku Sabzi
(Perzische kruiden frittata )
Kuku Sabzi is heel populair bij Perzen. Deze kruidentaart wordt in Iran op tafel gezet tijdens “Noroez”, het Perzische nieuwjaar dat op 21 maart wordt gevierd. De groene kruiden staan voor weder-geboorte terwijl eieren het symbool van vruchtbaarheid zijn.
Brood – Brood, wordt vooral ‘s morgens en ’s avonds gegeten, samen met een soort fetakaas, komkommer, noten en verse kruiden.



Bijgerechten- Elke streek heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. In Iran doen ze niet aan voorgerechten, maar krijg je je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er meestal yoghurt bij. Dit kan naturel zijn, of gemengd met verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bijgerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!



Zeytoon Parvardeh
(Gemarineerde olijven in granaatappelmelasse met walnoten)
Omdat walnoten en granaatappels erg in trek zijn in het noorden van Iran vind je ze ook in tal van gerechten, bv. Zeytoon Parvardeh.
Thuis is best! Aangezien op restaurants de maaltijden eentonig kunnen zijn, is het sterk aan te raden de traditionele gerechten uit te proberen bij families thuis. Thuis kan je dan kennismaken met een uitgebreid gamma van heerlijke en veelzijdige gerechten.
Tuinrestaurants zijn populair in Iran. Ze liggen buiten de stad, meestal naast een rivier en in de gezonde lucht. Er wordt muziek gespeeld en er is ambiance. Veel families brengen er hun vrije vrijdag door. De nationale picknick gerecht van Iran: de BBQ. Voor BBQ-liefhebbers is Iran the place to be. Overal te lande



Dranken – De populairste drank is dugh, zure yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere en verse fruitsappen afhankelijk van het seizoen. Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca cola is overal te koop, soms ook in de zero of light versie.


