Praktische informatie Iran

Reisdocumenten

 • Vereist: internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst. In je paspoort mag geen stempel van Israël staan of enige indicatie dat je daar geweest bent.

 • Hou er rekening mee dat na een reis naar Iran je in principe nog steeds naar de Verenigde Staten kan reizen. Een aanvraag van een online ESTA (Electronic System for Travel Authorazition) zal niet meer mogelijk zijn, zodat je een afspraak moet maken met de Amerikaanse ambassade voor de aanvraag van een visum. Na het gesprek krijgt u een visum voor 10 jaar.

 • Het visum systeem is veranderd. Zij geven geen stempel meer in het paspoort, maar op een apart papier. Het consulaat stuurt ook uw e-visa naar uw e-mail. U moet het document afdrukken, goed bijhouden en meenemen op reis!

Gezondheid

 • Er zijn geen bijzondere gezondheidsbepalingen en geen verplichte inentingen voor wie vanuit België naar Iran reist. Aanbevolen vaccinaties: hepatitis A, update polio/tetanus/difterie en eventueel ook hepatitis B en buiktyfus. Er is (beperkt) malariarisico in een klein aantal regio’s. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op itg.be, bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (reisadvies: 03 247 66 66).

 • Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om je in orde te stellen met de tetanus-, difterie-, kinkhoest-, mazelen- en poliovaccinatie.

 • Astmapatiënten en reizigers met gevoelige luchtwegen kunnen last hebben van de luchtvervuiling in Teheran.

 • De medische infrastructuur is goed in de grotere steden. Zorg dat je voldoende verzekerd bent (bijkomende reisbijstandsverzekering).

 • In je reisapotheek voorzie je naast de gebruikelijke medicijnen zeker een goede zonnecrème. In de hotels zijn westerse toiletten voorhanden. Onderweg ben je geregeld aangewezen op Franse toiletten. Toiletpapier en een desinfecterende handzeep neem je best ook mee.

Verzekeringen

Het is aan te raden, zoals voor alle reizen, een annulatie- en bijstandsverzekering af te sluiten. Omwille van de VS-sancties tegen Iran, zijn er amper verzekeringen die uw reis naar Iran dekken. Door onze reizigers zijn we momenteel op de hoogte dat voorlopig de verzekeringen van Alianz en Globo (dat is via Testaankoop en dat loopt samen met Ethias verzekeringen) reizen naar Iran dekken.

Informatie van Wegwijzer vzw: “Nieuw dossier ‘Reisverzekeringen via de kredietkaart’. Banken maken promotie met de reisverzekering die kredietkaarten aanbieden. Maar is een reisverzekering altijd inbegrepen? Om welk soort reisverzekering gaat het? En is de dekking toereikend?Wegwijzer vergeleek de kredietkaarten van American Express, Visa en Mastercard van verschillende banken en andere aanbieders. Alle cijfers op een rij en een conclusie vind je hier in een uniek en gratis dossier.

Geldzaken en geld wisselen
 • De Iraanse Rial is de officiële munteenheid. In winkels en in de bazaar wordt echter meestal gerekend in Toman.

 • De prijs in Toman bekom je door een nul van het bedrag in Rial af te halen. Voorbeeld: 1 000 Rial is 100 Toman.

 • Aangezien er in Iran enkel geldautomaten zijn voor lokaal gebruik en creditcards nergens aanvaard worden (wegens de internationale boycot van het land), is het verplicht het hele reisbudget mee te nemen in cash.

 • Euro’s of dollars kunnen het best gewisseld worden in Rials bij officiële wisselagenten in de grote steden. Hou er rekening mee dat donderdag namiddag en vrijdag de wisselagenten gesloten zijn (weekend). Wissel bij voorkeur een klein bedrag in de luchthaven bij uw aankomst voor de taxi kosten naar het hotel.

 • Het is niet aan te raden euro’s of dollars om te zetten bij banken of hotels, wegens een zeer ongunstigere wisselkoers.

 • Voor één euro ontvang je 530.000 rial (26 augustus 2023). Voor de actuele koers, kijk op bonbast.com.

 • Het geven van een fooi, zoals aan lokale gidsen, touringcarchauffeurs, wordt in Iran als vanzelfsprekend gezien. In restaurants, in cafés en bij kruiers is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10 % te geven. Aan taxichauffeurs wordt bijna nooit een fooi gegeven.

Ik reis individueel. Hoeveel cashgeld moet ik meenemen?

 • Toegangsgelden: € 250,00 per persoon (voor +/- 40 sites en workshops)
 • Maaltijden: tussen € 10,00 en € 15,00 p.p per dag
 • Koffieshops: +/- € 1,50 voor één koffie
 • Reserve cashgeld: +/- € 500,00
 • Cadeaus: persoonlijke keuze
 • Info en cadeau tips: https://persianareizen.be/iraanse-specialiteiten

Kledingvoorschriften

 • In Iran moet je je als reiziger houden aan de islamitische kledingregels. Zo zijn vrouwelijke reizigers in Iran verplicht een hoofddoek/sjaaltje te dragen. Vrouwen worden geacht hun haar te bedekken. Kies bij voorkeur een stof die niet glad is, zodat het vaster blijft liggen op je hoofd.

 • In de moderne Iraans steden, zoals Teheran, Shiraz en Isfahan, zijn de vrouwen losjes en kleurrijk gekleed: een vlotte, moderne jas met een losse hoofddoek. Blote voeten in sandalen is toegestaan. Op andere plaatsen, zoals in de meer traditionele en religieuze steden zoals Qom, Kashan en Yazd, worden de kledingvoorschriften strenger toegepast voor de lokale mensen.

 • Vergeet niet in de handbagage een hoofddoek mee te nemen. Bij aankomst in Iran, op de luchthaven, moet je je onmiddellijk volgens de voorschriften kleden.

 • Ook mannen moeten zich in Iran aan bepaalde kledingvoorschriften houden: korte broeken en bermuda’s zijn absoluut verboden. Blote voeten in sandalen is toegestaan. Ook T-shirt of hemden met korte mouwen is toegelaten.

Veiligheid

 • Iran is een bijzonder veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor.

 • De Belgische ambassade raadt aan om je persoonlijke gegevens, reisroute en de gegevens van een contactpersoon in België vóór het aanvatten van de reis aan de Belgische Ambassade in Teheran door te geven: +98 21 22 24 73 13/ +98 21 22 39 11 60

 • Wees voorzichtig als u de straat oversteekt. Zebrapaden worden jammer genoeg in Iran minder gerespecteerd door de chauffeurs.

Registreer uw buitenlandse reis op Travellers Online

 • U bent Belg en u vertrekt op reis? Registreer uw reis via de website travellersonline.diplomatie.be van de FOD Buitenlandse Zaken. Het is gratis en het duurt maar een paar minuten.

 • Op de site vult u uw reis- en persoonsgegevens (gsm, e-mail, verschillende bestemmingen …) in, en de gegevens van een contactpersoon in België. Als zich in het land van uw bestemming een noodsituatie voordoet, zoals een natuurramp, een aanslag of een ernstig ongeluk, dan kan Buitenlandse Zaken met die gegevens sneller met u, uw reisgezellen of uw familieleden in contact komen en zo nog beter hulp bieden.

 • Registreer u op: https://travellersonline.diplomatie.be/

Noodnummers- Iran

Politie: 110 Brandweer: 125 Ambulance: 115

Tijdverschil

In Iran is het in september 2,5 uur later dan in België. Vanaf 21 september tot 27 oktober is het 1,5 uur verschil tussen Iran en België.

Eten en drinken

Elke streek in Iran heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. In Iran zijn er geen voorgerechten, maar krijg je het hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er meestal yoghurt bij. Dit kan natuurlijk zijn, of gemengd met verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bijgerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!

Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraniërs koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.

Brood, wordt vooral ‘s morgens gegeten, samen met een soort fetakaas, komkommer, noten en verse kruiden.

Stoofschotels en rijstgerechten, die de smaken laten indringen, zijn daarom ook zo geliefd in Iran, ook bij vegetariërs. Zij vinden er zeker ook hun gading. Wat dacht je van in de oven op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma en eieren (Mirza Qasemi). Of Kuku Sabzi, een kruiden frittata met peterselie, koriander, dille, walnoten en zuurbessen?  Met een vers uit de traditionele oven gehaald platbroodje erbij? En waarom niet dat platbroodje als een tussendoortje met een kommetje soep, verse kaas en biologische groenten?

Maar niet te kloppen is de nationale hobby van Iran: de BBQ. Voor BBQ-liefhebbers is Iran the place to be.

Lekkere maaltijdsoepen zijn: Abgoosht, met stukken lamsvlees en groenten en Ash, met granen, groenten, kruiden, en soms vlees.

De populairste drank is dugh, zure yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere en verse fruitsappen afhankelijk van het seizoen.

Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca-cola is overal te koop, soms ook in de zero of lightversie.

Taal

De officiële taal van Iran is het Perzisch (Farsi), een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Het alfabet heeft 32 letters. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals Koerdisch, Azeri, en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral de jongere generatie. Buiten de steden is het handig om tijdens je Iran rondreis een paar woorden Farsi paraat te hebben (cfr. Leila Besharat – Voel je huis in Iran – Farsi voor reizigers).

Klimaat

 • Twee derde van Iran bestaat uit hoge bergen en heeft extreem koude winters en hete zomers. Het grootste deel van Iran heeft droog klimaat, maar het noordwestelijke deel van het land heeft een gematigd tot subtropisch klimaat met weelderige vegetatie en uitgestrekte rijstvelden.

 • Het centrale hoogland, waar onze reis verloopt, heeft een uitgesproken woestijnklimaat. Vanaf midden september zijn de dagen minder warm en de nachten aangenaam om buiten te zitten.

Regels & gebruiken
 • Alcoholische dranken zijn strikt verboden in Iran. Tijdens de Ramadan mag je in het openbaar niet eten, drinken of roken.

 • De invoer en het bezit van drugs of vervangingsproducten (methadon) wordt streng bestraft.

 • Vrijdag is een rustdag. Er is dan aanmerkelijk minder verkeer en bijna alles is dicht (restaurants, wisselkantoren). De bazaars zijn gesloten.

 • Hou je aan de kledingregels en doe je schoenen uit in een moskee of bij de mensen thuis.

 • Wees discreet en laat in het openbaar uitingen van affectie achterwege.

 • Vraag vooraf de toestemming als je mensen wilt fotograferen. Fotografeer geen luchthavens, bruggen, havens, kazernes, wachttorens, kerncentrales, militaire en overheidsgebouwen.

 • De winkels hebben vaste prijzen.

 • Onze platte stekkers passen in de stopcontacten. Netspanning: 220 volt.

 • Neem een paar kopieën van je paspoort mee.

 • Wifi is in alle hotels gratis beschikbaar. Het gebruik van Belgische mobile data is zeer duur in Iran. Daarom raden we u aan om ter plaatse een lokale simkaart te kopen. Dit geeft u de mogelijkheid om zeer goedkoop en overal tijdens de reis 4G ter beschikking te hebben. Vraag gerust aan onze lokale gids om u te assisteren bij de aankoop en activeren van de simkaart.

 • Aangezien alcohol en erotisch materiaal een absoluut taboe zijn, is het uiteraard ook verboden om dit mee te nemen of ter plaatse te kopen.

 • Onvoorziene plaatselijke, logistieke of weersomstandigheden kunnen verschuivingen in het programma noodzakelijk maken. Al het mogelijke wordt dan gedaan om het programma zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

Autorisatiecode en visum

Wanneer u naar Iran gaat, is het noodzakelijk een visum aan te vragen. Omwille van de tijdrovende procedure doet u dit best op tijd, ongeveer één maand op voorhand. Alvorens u naar het consulaat van Iran in Brussel kan gaan, heeft u een Autorisatie Code nodig.

De aanvraag voor deze Autorisatie Code kan gebeuren door ons. Hiervoor zal u een document met persoonlijke gegevens moeten invullen en een bondig reisplan moeten opstellen. De aanvraag van deze code neemt gemiddeld ongeveer 2-4 dagen in beslag. 

Eens u deze code per mail ontvangen heeft, kan u naar het Iraanse consulaat in Brussel. Let op enkel open op donderdag van 10:00 tot 12:00 uur en van 14:30 tot 16:00 uur.

Consulaat Iran te Brussel

Openingsuren consulaat:   Donderdag van 10:00 tot 12:00 en van 14:30 tot 16:00

Adres:  Tervurenlaan 415  – 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Telefoonnummer:  02/725 49 97 – 02/725 45 96 – 02/725 40 95 

Bellen naar het consulaat: Enkel op dinsdag vanaf 09:30 tot 12:00 uur en 14:30 tot 16:00 uur EN op  vrijdag vanaf 14:30 tot 16:00 uur 

E-mail:  consular@iranembassy.be

Website:  https://belgium.mfa.gov.ir/en

Als u naar het consulaat gaat, moet u de volgende documenten meebrengen:

 • uw paspoort en een kopie van uw paspoort
 • uw pasfoto (de pasfoto voor vrouwen hoeft niet gesluierd te zijn)
 • uw Autorisatie Code (belangrijk – dit wordt ter plaatse gecontroleerd)
 • € 50,00 (ter plaatse te betalen, enkel met Maestro of Bancontact) als u het visum de volgende week gaat afhalen
 • € 75,00 (ter plaatse te betalen, enkel met Maestro of Bancontact) als u het visum direct wilt ontvangen.

Door het toenemend aantal toeristen naar Iran, en de beperkte openingsuren van de ambassade, kan er een lange wachtrij staan. Dus is het aan te raden op tijd te komen. Bij het binnenkomen van het consulaat moet u een volgnummer nemen. 

Wat u ook zeker moet doen alvorens naar de ambassade te gaan, is de feestdagen nagaan. De ambassade is immers gesloten zowel op onze als op een aantal Iraanse feestdagen.

Het consulaat zet voortaan geen stempels meer in buitenlandse paspoorten. In plaats krijgt u een papier mee met het visum.

Het is ook mogelijk om op de internationale luchthavens (waaronder Teheran, Isfahan, Shiraz) een “visa on arrival” te bekomen met een maximum duur van 45 dagen.

NATIONALE FEESTDAGEN 2023

4 februari 2023 Birthday of Imam Ali
11 februari 2023 Revolution Day
18 februari 2023 Prophet’s Ascension
8 maart 2023 Imam Mahdi’s birthday
20 maart 2023 March Equinox – Nohruz
22 maart 2023 -21 april 2023 Ramadan
12 april 2023 Martyrdom of Imam Ali
22 april 2023 Eid-e-Fetr (End of Ramadan)
23 april 2023 Eid-e-Fetr (Additional Holiday)
16 mei 2023 Martyrdom of Imam Sadeq
29 juni 2023 Eid-e-Ghorban (Feast of Sacrifice)
6 juli 2023 Eid-e-Ghadir
27 jul 2023 Tassoua Ashura
6 september 2023 Arbaeen
14 september 2023 Demise of Prophet Muhammad and Martyrdom of Imam Hassan
15 september 2023 Martyrdom of Imam Reza
24 september 2023 Martyrdom of Imam Hasan al-Askari
3 oktober 2023 Birthday of Prophet Muhammad and Imam Sadeq
16 december 2023 Martyrdom of Fatima

Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen!