IRAN

Ga mee op ontdekking naar het land op het kruispunt van wegen tussen Oost en West, naar de wieg van onze beschaving. Voel je er veilig thuis in een intrigerend landschap met de verrassend afwisselende natuur, bij gastvrije en ontvankelijke mensen, in overvloedige, kleurrijke en geurige eeuwenoude bazaars van Tabriz, Kashan, Isfahan, Yazd en Shiraz, onder een betoverende architectuur, het indrukwekkende culturele erfgoed en de vele kunsten, ambachten, tuinen en parken, gezellige terrasjes, musea, koffiebars, gevarieerd en smaakvolle Perzische keuken en zoveel meer…. Laat ons je in vervoering brengen door dit fascinerende land, met een rijke en eeuwenlange geschiedenis. Naar Iran? Ja, ga mee!Wat maakt Iran tot een bestemming die je absoluut niet mag missen?

TEHRAN– In 1789 werd Tehran de hoofdstad van Iran. De bevolking van de stad is sinds 1925 gestegen van 200 000 tot 15 miljoen, 16 miljoen, 17 miljoen of meer. Wie zal het zeggen! Deze overbevolkte stad is rijk aan interessante rijke musea en bezienswaardig-heiden. Vele reizigers vermijden Tehran of blijven er kort om onmiddelijk door te reizen. Nochtans voor reizigers die meer tijd hebben om deze drukke hoofdstad grondiger te verkennen, heeft Tehran heel wat te bieden.

Lees verder

Zo kunt u vertrekkende vanuit het centrum van de stad een bergwandeling maken tot een hoogte van 4 000 of 5 000 meter! Of in de winter kunt u ook vertrekkende vanuit het centrum van de stad gaan skieën. Een rijkdom aan interessante musea wacht op een bezoek van de reiziger: het Archeologisch of Nationaal  Museum,  het Abgineh Museum, het Glasquseum, het Juwelenmuseum, Ook de paleizen, zoals Golestan, Saad Abad en Niyavaran, zijn meer dan een bezoek waard. Tehran is in oppervlakte enorm groot!  Zo doorkruist de Valiasr Street de stad van het (armere) zuiden naar het (rijkere) noorden, meer dan 20 km lang, de langste straat van het Miden-Oosten.  Op het eerste zicht lijkt Teheran dan ook moeilijk te voet te bezoeken! Maar wij raden het toch aan. Op deze mannier kun u de indrukwekkende kloof tussen het zuiden en noorden zien. Rijke inwoners wonen er soms luxueuzer dan rijkere mensen in westerse landen!

KASHAN– is een van de meest aantrekkelijke bestemmingen van Iran, omdat het veel historische huizen en structuren met fascinerende architectuur biedt, zoals de prachtige Fin-tuin, de historische bazaar van Kashan. Kashan is bekend als de stad van architectuurrijke koopmanshuizen.

De stad bevindt zich in de provincie Esfahan. Het ligt ongeveer 200 kiometer ten zuidwesten van Teheran. Alhoewel het niet zo ver van Tehran ligt, zijn de mensen van Kashan zeer traditioneel. In Kashan ervaren wij dus een andere geizcht van Iran, dan het modernere Tehran. In Kashan is het heel leuk om in een tot hotel omgevormd tradioneel koopmanshuis te logeren. U moet echter ruim op voorhand reserveren, want er zijn amper kamers in z’n oude stijl huizen.

ESFAHAN staat bekend als “De helft van de wereld”. Wie Isfahan heeft bezocht, heeft de helft van de wereld gezien. Voor veel reizigers wordt Isfahan beschouwd als het hoogtepunt van hun reis. Het “Naghsh-e Jahan Plein,” wat “Het beeld van de wereld” betekent, is het op een na grootste plein ter wereld. Niet alleen het plein geeft de stad een indrukwekkend aanzicht, maar ook de bazaar, de bruggen, de paleizen, de moskeeën en de Armeense wijk zijn enkele andere voorbeelden van deze prachtige stad. Desondanks zijn er minder bekende, maar zeer interessante plekken om te bezoeken in de stad. Het wordt aangeraden om Isfahan te ontdekken achter de schermen, soms zijn zelfs de inwoners van Isfahan verrast door deze plaatsen!

YAZD– is één van de oudste steden van de wereld en het centrum van het Zoroatrisme,  één van de oudste religies ter wereld. Voor Zoroasters zijn de vier natuurlijke elementen: water, vuur, hemel en aarde heilig.Het algemene principe van het Zoroastrisme is  “Goed doen, goed denken en goed spreken”.Sinds 2017 is de stad Yazd Unesco-Werelderfgoed.In Yazd kunt u al wandelende verdwalen in de kronkelende straatjes. Het is precies een wandeling in “1001 nacht” verhalen. De stad ligt helemaal verborgen in de grote woestijn. De stad en de woestijn zijn eigenlijk in dezelfde zandkleur…Ook buiten de stad liggen pareltjes, zoals oude kastelen, die een bezoek vragen van geïnteresseerde Iran-reizigers.

SHIRAZ– Naranjestan, het pareltje van de tuinen van Eden, Eram-tuin met zijn duizend jaar cyprusbomen, de graven van de bekende dichters van Iran, Hafez en S’adi. Zij nemen ons mee naar parelstjes van de Iraanse kunst. In de tuinen van Shiraz kunt u uren blijven genieten van de heerlijke geur van bloemen, vogeltjes die zingen en de frisheid van het water van de fontijnen, vijvers, … Shiraz is inderdaad de stad van dichters, tuinen, nachtegalen en het centrum van de Perzische cultuur. Hafez heeft in zijn gedichten veel gesproken over wijn, God en de schoonheid van de vrouwen. U kan zijn gedichten op verschillende manieren interpreteren. Iedere Iranieër kan gedichten van Hafez reciteren en gebruikt zijn teksten als antwoord op vragen uit het dagelijks leven.

Persepolis of Takht-e Jamshid, de magistrale plek waar de zon nooit ondergaat, ligt niet zo ver van Shiraz. Het is niet moeilijk om in te beelden dat dit complex behoorde tot de mooiste paleizen ter wereld. Het is aan te raden om naar Perseplis te gaan met een pet, zonnecreme en een (zeer) goede gids!

Vanuit Shiraz kan u  ook een trekking van enkele dagen maken in één van de prachtige valleien van het Zagosgebergte, langs één van de bevreemdende zoutmeren, naar een nomadenkamp, of naar een typisch oud middeleeuws dorp.

KERMAN– is een woestijnstad. De stad heeft een lemen stadshart en is gecentreerd  rond de historische en zeer levendige bazaar. In het pittoreske Mahan kan u één van de mooiste tuinen van heel Iran bezoeken. Deze tuin werd ontworpen om de vier zoroastrische elementen van hemel, aarde, water en vuur te symboliseren. De Dasht-e Lut woestijn staat bekend als de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in de vorm van “kalouts”. De zonsondergang is hier indrukwekkend.

Hou rekening van de hitte van deze streek in de zomer. Best om een prive-chauffeur te voorzien en als u in de zomer er naartoe gaat best om ’s morgens heel vroeg of ‘s avonds met zonsondergand te vertrekken.

Onze reizen naar Iran hebben we voorlopig even op hold gezet. We willen je hartelijk bedanken voor je begrip en kijken ernaar uit om binnenkort opnieuw samen de warmhartige bevolking en de pracht van dit land te verkennen.

Lees verder: