Praktische informatie Georgië

Reisdocumenten: Burgers van lidstaten van de Europese Unie hebben geen visum nodig om in Georgië binnen te komen. Dat kan gewoon met een paspoort of een identiteitskaart die is uitgegeven door een lidstaat van de EU.

Voor up-to-date informatie, gelieve de volgende website te raadplegen.

Tip: maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die afzonderlijk van uw originele reisdocument. In geval van verlies of diefstal zal het consulaat of de ambassade u meestal sneller kunnen helpen. Wilt u nog een stap verdergaan dan scant u uw reisdocumenten in en zend ze via een bijlage naar uw eigen mailadres.

Geldzaken: De nationale munt: Georgische lari (GEL). 1 GEL = 100 tetri.

Bankbiljetten: 5,10, 20, 50, 100 en 200 GEL.

Munten: 1, 2, 5, 10, 20, 50 tetri, 1 en 2 lari.

Opmerking: 1 en 2 tetrimunten worden amper gebruikt.

Volgens de Georgische wet moeten alle goederen en diensten betaald worden in de lokale valuta.

Het wisselen van valuta kan in de gespecialiseerde wisselkantoren en in de banken.

Banken: open op weekdagen van 10:00-17:30/18:00. Op zaterdag van 10:00-14:00. Gesloten op zon- en feestdagen. Neem uw ID-kaart/paspoort mee om te wisselen.

Wisselkantoren: meestal open tot laat in de avond en zelfs 24 uur op 24. Er zijn veel kleine wisselkantoren vooral dicht bij een markt of een hotel. Deze bieden een goede koers aan en werken snel. Voordat u geld geeft om te wisselen, dubbelcheck of de wisselkoers die op het bord staat ook die is die door de kassière gehanteerd wordt.

Opgelet voor oplichterij, wat niet vaak voorkomt, maar kan gebeuren. Sommige wisselkantoren passen de volgende truc toe: Bijvoorbeeld de dagkoers 1 euro = 3,563 maar de cijfers worden gewisseld en zij noteren 1 euro = 3,356. Cijfers blijven dus dezelfde maar de orde is veranderd. Het is dus belangrijk om altijd naar het eerste cijfer na de komma te kijken (en niet het laatste)!

Zelf kan je informatie inwinnen op de officiële site van de Nationale Bank van Georgië. Hou er wel rekening mee dat er geen ‘vaste wisselkoers’ bestaat in Georgië, elke bank en elk wisselkantoor kan licht schommelende tarieven aanbieden.

Geldautomaten zijn wijd verspreid in grote steden, in banken en in winkelstraten. De kredietkaarten MasterCard, Visa en American Express worden heel veel aanvaard in Georgië. De meeste geldautomaten werken met een maestro/cirrus-systeem waarmee u direct van uw ‘eigen’ bank geld afhaalt.

Hoewel het betalen met een krediet- of debetkaart algemeen is in Georgië, stellen we toch voor om wat contant geld (bij voorkeur kleine coupures) op zak te hebben. Niet alle gasthuizen of kleine winkeltjes bezitten namelijk een betaalterminal.

Opmerking: Als u wilt, kunt u gerust geld wisselen op de luchthaven, want de banken en wisselkantoren geven een eerlijke wisselkoers.

Fooien: Zijn niet verplicht, maar het is wel gebruikelijk in Georgië om chauffeurs en gidsen een fooi te geven. Het is een teken van dankbaarheid. Voor kleine groepen (1-6 personen) is de richtlijn als volgt: per groep € 12,00 – € 15,00 (of gelijkaardig in GEL) per dag voor de gids en hetzelfde voor de chauffeur.

Tijdzone: Georgia Standard Time (GET) is 4 uur voorafgaand aan Coordinated Universal Time (UTC). Georgië houdt geen rekening met zomertijd. Dit betekent in de zomer 2 uur later dan bijvoorbeeld in de Benelux en in de winter 3 uur later.

Elektriciteit: Overal in Georgië wordt er elektriciteit geleverd op 220 volt, 50 hertz. Stroomuitgangen accepteren twee afgeronde stekkers (net als in de Benelux). Voor alle andere apparatuur is een converter nodig.

Telefoon/internet: Landnummer: +995- Mobiel bereik en 3/4/5G connectie is meestal goed in Georgië zelfs in verafgelegen bergstreken. Alleen bij trektochten en kamperen is er soms geen mobiel netwerk.

Georgië telt 3 mobiele operatoren: enBeeline’, Magti’ (onze favoriet), ‘Silknet’/‘Geocell’.

Ze hebben alle drie een loket in de luchthaven van Tbilisi en Kutaisi. Daar bieden ze voor toeristen speciale pakketten aan met de simkaart gratis inbegrepen. Simkaarten vindt u in alle grote steden: in de kantoren van de operatoren of in allerlei kleine winkeltjes in toeristische zones. Bij aankoop van een simkaart moet u een ID-kaart of paspoort voorleggen.

Lokale simkaarten en bundels zijn goedkoop. Een Simkaart kost ongeveer € 1,00.

Een bundel van onbeperkt lokaal bellen + onbeperkt sms’en + 1GB internet kost ongeveer € 8,00.

Een bundel van onbeperkt lokaal bellen + sms’en en internetten kost ongeveer € 20,00.

In de meeste hotels, gasthuizen, winkelcentra, cafés en restaurants is er wifi.

Kledij: Wat u meeneemt zal afhangen van de soort trip en de periode waarin u reist. Hou er dus rekening mee dat u verschillende streken zal bezoeken en zoals u merkt op onderstaande grafieken kan de temperatuur behoorlijk wat verschillen tussen de hoofdstad en de bergen. Breng mee: een sweater, een warme fleece, een regenjas, een zonnebril, een zonnehoed, zonnecrème (minimum SPF 30) en lipbalsem.

Bent u van plan om te wandelen dan zijn aan te raden: wandelschoenen, sandalen (om de rivieren over te steken) en eventueel ook wandelstokken. U kan altijd een checklijst verkrijgen van ons aangepast aan uw reisprogramma.

Klimaat/weer: Het klimaat in Georgië is divers en varieert duidelijk volgens de regio.

Om het wat overzichtelijk te maken: verdeel het land in 2 grote zones nl. een oostelijk en een westelijk gedeelte.

West-Georgië: vochtig subtropisch klimaat. Jaarlijkse neerslag 1,000 – 2,500mm.

De vlakke gebieden zijn hier relatief warm gedurende het jaar maar in de dalen en berggebieden (waartoe ook de Grote Kaukasus en de Kleine Kaukasus behoren) kennen ze frisse en natte zomers en in de winters valt er sneeuw.

Oost-Georgië: overgangsklimaat van vochtig subtropisch naar continentaal klimaat.

Er valt meestal veel regen in de lente en de herfst, terwijl de winter- en zomermaanden meer droog zijn. In de lagergelegen gebieden komen hete zomers voor en relatief koude winters.

De beste reistijd: de lente en de herfst, van half mei tot half juni en van half september tot half oktober. Voor een strandvakantie of een wandelvakantie is de zomer aan te raden. In deze periode kan het echt heet worden in de valleien in het binnenland en in Tbilisi (tussen de 36 en 38 graden) hoewel de toeristen zich hier niet laten door afschrikken zodat dit toch de drukbezochtste tijd van het jaar is.

Verkeer: Het Georgische alfabet is uniek en zal voor u waarschijnlijk lijken op prachtige symbolen. Hoe dan ook er is geen reden tot paniek (bijvoorbeeld als uzelf rijdt) want in Georgië zijn de verkeersborden aangeduid in het Georgisch en het Engels.

Opmerking: Als u een auto huurt, moet u meer weten over het parkeersysteem in Tbilisi en enkele andere grote steden. Omdat het ‘ingewikkeld’ is, geven we u vóór de reis een uitgebreide uitleg.

Vervoer : Het stadsverkeer (metro, bus, kabelbaan) verloopt vlot in Tbilisi maar het kan erg druk worden tijdens de piekuren.

De beste formule is dan een taxi nemen, die is vrij goedkoop. Het kost ongeveer 3 euro om door de binnenstad te rijden. Als je kiest voor een taxi, vraag aan de hotelbediende een taxi te reserveren of er een te doen stoppen op straat. Er zijn geen taximeters, dus dan moet je onderhandelen voordat je instapt.  Een goed alternatief is de Bolt app (lokale taxi’s te vergelijken met Uber).

Als u toch het openbaar vervoer verkiest, hebt u een speciaal, blauw plastic pasje nodig. De prijs bedraagt 2 GEL en is niet persoonlijk. Binnen 1 maand kan u de kaart terug inruilen en krijgt u de 2 GEL waarborg terug (als u het bonnetje ook teruggeeft).

In elk loket van het metrostation of bij de kabelbaan is deze kaart te koop. Daar kunt u ter plekke meteen geld op de kaart laten zetten of u kunt ook geld erop zetten door gebruik te maken van de oranje express betaalmachines van de Bank of Georgia (zie foto hiernaast).

Een ticket kost 1 GEL en is geldig voor 90 minuten. Tijdens deze tijd kunt u onbeperkt reizen met bus, minibus, metro en of de Bagebi  Maglivi kabelbaan.

Een onbeperkte dagkaart kost 3 GEL. Kaarthouders kunnen de hele dag met elk type openbaar vervoer reizen.

Let op: De toeristische kabelbaan ‘Rike-Narikala’ in het oude centrum kost 2,5 GEL enkele reis. Daarbij moet je nog betalen voor een aparte pas bij de kassa of je kan met je creditcard contactloos betalen meteen bij de barrière wat natuurlijk sneller en makkelijker is. Openingsuren: van 10:00 tot 00:00.

Wilt u een ritje met de funicular dan moet u zich ter plaatse een andere kaart aanschaffen (2 GEL). Op deze kaart stort u geld voor uw ritten (alsook voor de ritten in het Mtatsminda pretpark). De prijs voor de kabelbaan enkele richting kost 10 GEL.

Gezondheid: Het is verboden verdovende middelen, psychotrope stoffen en hun gecombineerde vervangingsmiddelen zonder geldig medisch bewijs te importeren.

Voor persoonlijk gebruik is het toegelaten een reserve van verdovende middelen en psychotropische stoffen te importeren voor een periode van 31 dagen op voorwaarde dat u een medisch voorschrift geschreven in het Engels kan voorleggen.

Illegale drugs en verboden middelen

  • Acetyldihydrocodeine, Dihydrocodeine, Codeine, Nicodicodine, nicocodine, Norcodeine, Pholcodine, Ethylmorphine en al de derivaten en vervangingsmiddelen.
  • Ephedrine, Norephedrine, Pseudoephedrine en al derivaten en vervangingsmiddelen.
  • Buprenorphine en al de derivaten en vervangingsmiddelen.
  • Methadone, Methylphenidate, Metamfetamine (methamphetamine), Pregabalin, Tianeptine, Tramadol, Fentanyl, Tilidine, Alprazolam, Flunitraze.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van België zegt dat Dafalgan importeren in Georgië verboden is. Is dat correct?

Nee, want het ministerie van Buitenlandse Zaken van België heeft het enkel over Dafalgan met Codeïne erin. Zoals u hierboven kan zien is dit een verboden substantie. Maar er is totaal geen probleem bij het meebrengen van Dafalgan 500mg of Dafalgan Forte 1g.

Tip: informeer ons vooraf over uw specifiek dieet.

In geval van nood

Voor u vertrekt, ontvangt u een noodnummer van uw reisorganisatie. Wees niet bang dit te gebruiken als er iets verkeerd loopt. Hebt u bijvoorbeeld een te hard of te zacht hoofdkussen J, dan is dit geen noodgeval maar als u bijvoorbeeld op de luchthaven geen enkele bestuurder vindt, dan gebruikt u het noodnummer. Zich vergissen is menselijk (misschien staat de chauffeur in uw buurt maar ziet u hem niet), dus improviseer niet en bel het noodnummer!

Hebt u schrik dat uw telefoon u een bom geld gaat kosten? Koop u bij aankomst een lokale simkaart of vraag iemand om zijn telefoon te gebruiken. Telefoonkosten zijn zeer laag in Georgië en de inwoners staan erom bekend altijd iedereen te willen helpen.

Bij minder dringende zaken, gebruik WhatsApp (nummer zal u krijgen net voor vertrek).

Laat de lokale reisorganisatie a.u.b. weten als er een probleem is of als er iets u oncomfortabel doet voelen, want meestal zijn problemen gemakkelijk op te lossen.

Goed om te weten

Ga liever niet te dicht naast een ‘iconostase’ staan. Deze wand , bedekt met iconen, scheidt de altaarruimte van het schip en is bedoeld om hat altaar aan het oog van de gelovigen te onttrekken. Je mag het heiligdom, enkel toegankelijk voor priesters, dus niet betreden. 

Er bestaan afspraken rond het bezoeken van religieuze plaatsen (kerken, kloosters): van vrouwen wordt er verwacht dat ze een hoofddoek en een lange broek/rok dragen. Mannen moeten lange broeken dragen en een pet/muts/hoed in de kerk is verboden. Tegenwoordig kan je op de meeste religieuze plekken gepaste kledingstukken lenen voor zowel vrouwen als mannen.

Tip: draag afritsbare broeken.

Aanbevolen literatuur
  • Ali & Nino (1937) – Kurban Said.
  • Bread and Ashes: A Walk Through the Mountains of Georgia (2013) – Tony Anderson.
  • Georgia in the Mountains of Poetry (1998) – Peter Nasmyth.
  • Het achtste leven – Nino Haratischwili
  • Het schaarse licht – Nino Haratischwili

Woordenlijst Nederlands – Georgisch

Hoewel u in toeristische plaatsen vaak wel terecht kunt met Engels, Duits of Frans, zullen de bewoners het erg waarderen wanneer u een paar woordjes van hun taal spreekt. Het Georgisch is een unieke taal, die op geen enkele Europese taal lijkt. Het heeft een eigen alfabet, dat bestaat uit 33 letters, 5 klinkers en 28 medeklinkers. Hier de uitspraak van een aantal veel gebruikte:

Zh = als de ‘s’ in het Engels ‘pleasure’

Gh = als een Franse ‘r’

Sh = als in het Engels ‘she’

Dz = als de ‘ds’ in het Engels ‘beds’

Kh = als in het Nederlands g, bijvoorbeeld ‘geld’

Nederlands                                               Georgisch

Georgië                                             Sakartvelo                                       

Hallo/goedendag                            Gamardzjoba                                  

Goedemorgen                                             dila msjvidobisa                             

Goedenavond                                              saghamo msjvidobisa                               

Welterusten                                     dzili nebisa                                                             

Tot ziens/doei                                             nachvamdis                         

Ja                                                       diach (formeel), Ki (informeel)   

Nee                                                    ara                                                    

Alstublieft (als je iets geeft)                      inebet                                               

Dank u wel                                       didi madloba                                   

Sorry                                                 bodishi                                                        

Hoe gaat het?                                              Rogor chart?                                   

Met mij gaat het goed                                 me kargad var                                             

Ik spreek geen Georgisch              kartoeli ar vitsi                               

Spreekt u Engels?                           Inglisoeri itsit?                               

Ik begrijp u niet                                          ar mesmis                                       

Waar woont u?                                            sad tschovrobt?                              

Ik kom uit Nederland/België                   niderlandeli/belgieli var               

Heeft u een menukaart?                menioe gaakvt?

Smakelijk eten                                            gemrielad miirtvit

Het smaakt heel lekker                              dzalian gemrielia

Proost!                                                          gaoemardzjos!

Ik heb genoeg gegeten                               geachelit

Bier/wijn                                         loedi/ghvino

Koffie/thee                                      khava/tsjai

Hoeveel is het?                                            ramdenia?

Waar is het toilet?                          toealeti sad aris?

Klooster/kerk                                             monasteri/eklesia

Wanneer?                                        rodis?

Hoe laat…?                                       romel saatze?

Vandaag/morgen/gisteren            dghes/chval/goesjin

Stop (stopteken in bus)                             gamitsjeret

Links/rechts                                    martschniv/mardzjvniv

Rechtdoor                                        pirdapir

Minibus/bus/taxi                           mikroavtoboesi/avtoboesi/taksi

Ik ben moe                                       daghlili var

Ik ben ziek                                        avad var

Is er een dokter?                             Ekimi aris?

Cijfers:

1erti
2ori
3sami
4otchi
5Chuti (khuti)
6ekvsi
7Sjvidi (shvidi)
8rva
9Tschkra (tskhra)
10ati
20otsi
50ormotsdaati
100asi
1000atasi