Onze reizigers aan het woord

Persiana heet Zijderoute-ontdekkers welkom. Onze reizigers delen één belangrijke eigenschap: hun passie voor andere landen, culturen en mensen. Ze verlangen naar meer dan alleen toeristische plekken. Ze waarderen eerlijke prijzen, goed doordachte programma’s en willen graag contact maken met de lokale bevolking. Comfort is belangrijk, maar ze zijn ook bereid af en toe te kiezen voor bijzondere accommodaties op unieke locaties. Het draait allemaal om authentieke reiservaringen, in allerlei vormen, zodat ze optimaal kunnen genieten van hun kostbare vrije tijd. Als je eerder met Persiana hebt gereisd, zouden we het fantastisch vinden als je jouw ervaring wilt delen. Dank je wel!

Heel interessant land om met jouw concept van verbondenheid te ontdekken; rahmat !

Hilde en Marc – Oezbekistan 2023

Ik zal jullie zeker aanraden. De reis was verzorgd, goed georganiseerd, de groep was net groot genoeg, de begeleiding was uitstekend en het reisdoel was meer dan de moeite waard.

Kristin- Oezbekistan 2023

Ondertussen zijn wij bijna twee weken terug van Iran en we genieten nog altijd na. Wij hebben het geweldig gehad in jouw land, Leila! Niet alleen hebben we prachtige dingen gezien en hebben we kennis kunnen maken met de rijke geschiedenis maar ook de mensen blijven ons bij. Zo gastvrij en vriendelijk hebben we nog niet dikwijls meegemaakt. Nergens maar dan ook nergens hebben we ons niet-welkom gevoeld en niet alleen werd het tegen ons gezegd maar overal moesten we mee op de foto, jullie kennen dat wel. Onze reis is heel vlot verlopen en alles was tiptop geregeld, waarvoor dank Leila! Ook de gidsen waren prima en spraken goed verstaanbaar Engels. Zij waren ook goed op de hoogte van hun geschiedenis want bij dieper ingaan op hun uitleg wisten ze duidelijke antwoorden te geven. Persoonlijk vond ik het ook tof dat het vrouwen waren (in Isfahan is de echtgenoot wel gekomen ipv zijn vrouw omdat het eerste schooldag was en hun zoontje graag wou dat mama meeging met hem, geen probleem voor ons). Wat ons nog opgevallen is, is hoe proper het overal is. En we hebben de plaatsen waar we geweest zijn ook als veilig ervaren en dat is niet onbelangrijk op reis vind ik. Ook hebben we nooit het gevoel gehad dat ze ons “in ’t zak” wilden zetten, integendeel zelfs. Al bij al dus een heel positieve ervaring voor ons. Bij thuiskomst hebben we gekeken naar een programma dat we een tijdje geleden opgenomen hebben, nl. Monty Don’s paradise gardens. Daar kwamen o.a. Fin garden en nog andere tuinen die we bezocht hebben in voor en Ramon zei spontaan “ik wel nog terug naar Iran!” Maar als het er ooit nog van komt, gaan we in het voorjaar om de oranjebloesems te zien en te ruiken…. Leila, als we iemand kennen die interesse heeft om naar Iran te gaan, zullen we je zeker aanraden! We hopen dat de sancties tegen Iran snel opgeheven worden zodat jouw landgenoten het terug beter krijgen en hun toekomst minder onzeker wordt.

Individuele reis Iran – Lieve en Ramon – 09/2019

“Where are you from?” “Belgique!” We horen ontelbare keren “Welcome!” en voelen ons meteen thuis in het o zo gastvrije Iran. We zien de grandeur van het machtige Persopolis, de finesse van de pauwentroon in het Golestanpaleis, het prachtige koninklijke plein van Ispahan, de groene Perzische tuinen, de kleurijke lichtinval in de roze moskee. We herkennen de geur van rozenwater en de smaak van de beste saffraan. We voelen de kilte van de ondergrondse waterkanalen en de warmte van de city of love, Shiraz. Het land heeft zo veel moois te bieden. En dat alles mochten we ervaren dankzij de feilloze organisatie van Leila, gekruid met de ontwapenende openheid en humor van onze lokale gids, Hussein.

Dank je  – Carine – 06/06/2019

Leiding: Leila, reisorganisator PERSIANA en Hussein, lokale gids
Deelnemers: Ann en Peter, Carine, Hugo, Katrien, Lieve, Marie-Christine en Carlos, Marielle en Daniël, Marleen en René, Myriam en Rik
Terugdenkend aan onze twee weken in Iran brengt ons als vanzelf bij…
Uitstekende (bege)leiding
Leila en Hussein, een TEAM!
Leila: manusje- van- alles, enthousiast, vriendelijk, bezorgd, stipt, tolk(Farsi-Nederlands, Nederlands-Farsi), expert hippe shoppingadresjes
Hussein: erudiet, didacticus, vlotte, aangename, duidelijke spreker(Oxford English), onvermoeibare bezieler, humorist.
“Iran is his beloved country”.
Verzorgde en stipte communicatie, zowel tijdens de voorbereidingsfase als tijdens de reis zelf
Momenten van ‘adem-benemende’ schoonheid, te veel om op te noemen…
Onderdompeling in de Iraanse cultuur
Comfortabele hotels (5), sommige recent, andere ademen geschiedenis
Een waaier aan eetgelegenheden en koffie-/theehuizen, sommige hedendaags, sober ingericht, andere authentiek Iraans
Kennismaking met typisch Iraanse gerechten en ingrediënten
Met de trein van Teheran naar Kashan, zoals de modale Iraniër
Diner in een doorsnee Iraans(e) (t)huis, bij de ouders van Leila, samen met familie en vrienden
Verrassende verwennerijen
Picknick op Iraanse wijze in Persepolis. Dank aan de ouders en familie van Leila!
Een glas kersvers meloensap, een zakje notenmix of zongedroogde vruchten, zomaar een attentie tussendoor…
Een live optreden van een muzikant, voor ons geregeld
Een groepsfoto van de hand van een professionele fotograaf
Boeiende en leuke ad hoc activiteiten, van het bijwonen van een demonstratie ZURKANEH in Yazd  over het bezoek aan een onaangeroerde citadel in Meybod tot een behandeling manicure/pedicure voor de dames in een schoonheidsinstituut in Shiraz en een bezoek aan de kapper voor de heren in Yazd.
Hartelijke benadering! Ruimte, aandacht en zorg voor elke deelnemer
En bovenop al deze herinneringen ‘piekt’ de vriendelijke blik op de gezichten van de gastvrije Iraniërs en hun stereotype aanspreking:  “Hello! Where are you from?” “Oh, Belgique, Bruxelles…”  En dan..
“WELCOME TO OUR COUNTRY!  THANKS FOR COMING TO OUR COUNTRY!”

Iran  –  22 april – 06 mei 2019

Voor ik vertrok naar Iran wist ik dat ik ging ondergedompeld worden in een overweldigend land met een eeuwenoude cultuur. Maar de realiteit overtrof alle verwachtingen. Iran is prachtig; de moskeeën, paleizen, tuinen, parken, … zijn adembenemend en Persepolis spreekt tot de verbeelding! Maar bovenal ben ik ontroerd door de mensen en hun ontwapenende gastvrijheid: daar zijn geen woorden voor, je moet het meegemaakt hebben! Persiana heeft dit alles op een fantastische manier gebundeld in een onvergetelijke 14-daagse ontdekkingsreis. Leila en Hussein vormen een geweldig duo dat met enthousiasme, humor, kennis en empathie alles in het werk stelt om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

Dank je – 16/05/2019 – Katrien

Onze reiservaringen blijven nog altijd nazinderen ! Hierbij nog enkele hints :

 • bijzonder belangrijk: het relaxe ritme van de reis; nooit opgejaagd, maar altijd beslist doordoen met veel ruimte voor rust, de noden en opportuniteiten van het moment. Houden zo !
 • alle hotels OK. Niet onbelangrijk dat in Teheran gestart kon worden met het luxueuze Persiana hotel; een goede aanzet om ons los te weken van twijfel en vooroordeel.
 • eten en drinken: doorheen de reis was het eten overal ok; in het kleine en mooie designhotel in Kashan vond ik het ontbijt wat magertjes, zowel qua hoeveelheid als qua ingrediënten. De lunches onderweg waren meestal een aangename belevenis. De eerste week was misschien wat eentonig qua diner in de hotels. Halverwege de reis zou het een meerwaarde zijn als je 1 maal een top diner kon aanbieden; de Iraanse keuken heeft beslist enorm veel te bieden.
 • het inschakelen van jouw familie was bijzonder positief op alle vlakken; we voelden ons ingepakt in het warme familieleven en het bedrijfsbezoek gaf een beeld van vele aspecten in de context van het huidige Iran. (Overigens mijn bijzondere bewondering voor de moed en het ondernemerschap in jouw familie). De afronding met het lekkere diner bij de familie was een mooi orgelpunt; de emotie vertelde alles !
 • doorheen de reis werden we voortdurend positief verrast bij elk volgend bezoek aan een site; beslist jullie meesterschap in “underpromise” en “overdelivery” op het moment van de waarheid.
 • de unieke combinatie met Hussein maakte de begeleiding bijzonder sterk : deskundig, beslist, met veel begrip, onderhoudend, met veel soepelheid, humor en de vele kleine attenties onderweg. houden zo ! We konden de duiding van de huidige positie van volk en leiders erg appreciëren.
  Samengevat: een fantastische belevenisreis in een wonderbaarlijk land; we mogen hopen dat zowel de grootmachten als de lokale leiders uiteindelijk toch ooit eens leren van de waarden van de Zoroasters… en het prachtige land met zijn warme  bevolking een betere toekomst kunnen bieden, en de vrijheid die het verdient. Nogmaals onze hartelijke felicitaties, doe zo voort !

Dank je – 16/05/2019 – Carlos

Dag Leila & Jan,
Zoals beloofd even een verslagje van onze tweede reis in je prachtige land.  De trip is heel goed verlopen. Zoals gezegd waren we zo tevreden over de reis die we in 2016 hebben gemaakt dat we beslisten om met onze eigen wielen terug te komen. Het was niet de bedoeling om deze keer alle culturele plaatsen opnieuw te bezoeken, maar om de mensen en het land meer “buiten de gebaande paden” te zien. Ief is overland tot Oost-Turkije gereden en ik vloog naar Igdir, waar we elkaar terugzagen op 16 september.  We staken de Turks-Iraanse grens bij Bazargan over, bezochten de Armeense kerken in die regio:  Qareh Kalisa en Zor Zor:  beide prachtig gelegen en we kampeerden vlakbij Qareh Kalisa.  Nadien reden we langs de mooie grensweg met Armenië, Azerbeijan en Nagorno-Karabach naar Jolfa.  Verder (via Oshtebin) naar Kaleybar en Babak castle.  Langs kleine wegen tussen de nomadendorpjes naar Neor lake (fantastische kampeerplaats) en verder langs een prachtig offroad pad naar Talesh. 
Verder door nomadenland en mooie dorpjes naar Masuleh (wat voor ons een beetje te druk was).
Verder via Firman en Qazvin terug de bergen in naar Alamut, waar we ook Alamut castle bezochten en opnieuw genoten van prachtige bergwegjes in de Alborz.
Dan richting Tehran (en met een grote boog errond) waar we in hectisch verkeer terechtkwamen.
Daarna gingen we naar het zuiden naar het zoutmeer van Hose Sultan en verder door de woestijn naar Marenjab, waar we door het zoutmeer naar een eiland reden en verder grote duinen en veel kamelen tegenkwamen. Daarna via Jandaq verder naar Mesr en Farazah:  heerlijk woestijngebied met heel vriendelijke mensen (zoals altijd J) en fonkelende sterrenhemels.
Verder via Tabas naar Ezmighan waar we in een zalige oase terechtkwamen met palmbomen, waterval en alles om het tot een paradijsje te maken.
Volgende etappe ging naar het zuiden:  Kerman en de Lut woestijn, waar we opnieuw de Kaluts gingen verkennen; verder naar het zuiden naar Bam.
En dan begon stilaan de terugweg:  Meymand,Taft, Cham, Chadegan, Bisotun (Kermanshah) en door prachtige bergen naar Koerdistan en de regio die jij ook aangeraden had via Paveh en langs de grens met Irak:  prachtige bergen en valleien!
Verder naar Takth-e-Soleyman, Umria lake, Kandovan, Tabriz, en dan de weg ‘door’ het Umria lake en terug noordwaarts langs Koy naar Chalderan en terug richting grens.  Intussen was het 15 oktober.
We probeerden steeds de grote wegen te vermijden en zochten naar de kleine wegen en pistes. Op een paar nachten na kampeerden we in onze daktent.
Het was een geweldige trip. Voor de tweede keer hebben we 100% genoten van de mensen en het land en we hopen zeker nog eens terug te gaan!
Met de auto ging alles goed en we hebben bijna overal diesel (heel goedkoop) kunnen vinden.  Soms moesten we wel op de goodwill van truckchauffeurs rekenen die hun dieselkaart wilden uitlenen, maar dat was meestal geen probleem en leverde warme ontmoetingen op.  Zo hebben we onze bedankkaartjes goed kunnen gebruiken (al kregen we de opmerking dat onze tekst achterstevoren stond J)
Nogmaals bedankt voor alle tips en informatie!
Xeily mamnun! En tot binnenkort,

ief & kristien 2019

Leila is de perfecte ambassadrice voor haar land: haar hartelijkheid en gastvrijheid die we mochten ervaren bij de lessen bij haar thuis gaven ons al een voorsmaakje hoe het er in Iran aan toe gaat. Wat Iran zo bijzonder maakt zijn de mensen – zij zijn zo vriendelijk, je wordt voortdurend aangesproken (zonder bijbedoelingen). Constant hoor je “Welcome in Iran”, “Welcome in my city”. De mensen vinden het heel plezierig om met ons te praten – ze willen contact, niet alleen degenen die Engels spreken maar ook de mensen die dat niet doen. Het is zo waardevol als je dan een paar elementaire dingen kan zeggen in hun taal. Het wordt enorm geapprecieerd. Het was natuurlijk ook voor onszelf heel handig als je kan vragen hoeveel iets kost, waar het toilet is. Een surplus is dat we niet alleen taalles kregen, maar ook veel tips over het reizen in Iran, de gerechten, … Deze Farsilessen kunnen we iedereen aanraden !

2018 – Brigitte

Zoals je weet waren we over het algemeen erg tevreden over onze reis naar Iran en waren we jou, Leila,  in het bijzonder dankbaar om de geboden hulp en tips. Dit zorgde ervoor dat we goed konden afstemmen met het reisbureau in Shiraz. De ontmoeting bij jullie thuis vonden we bijzonder boeiend, leerrijk en aangenaam. Veel gidsen hebben we niet gehad tenzij de man die met ons de bazaar deed in Isfahan en de chauffeur naar Persepolis. De verschillende chauffeurs waren erg stipt, gedienstig, hulpvaardig en correct. De hotels waren erg goed vooral in Yazd en Kashan. Isfahan was een wat gewoon stadshotel maar het voordeel van erg centraal en dicht bij het overweldigende plein Kortom, Leila, nogmaals bevestigen dat we genoten hebben van een erg mooie reis in jouw land. Toch jammer dat er politiek zo veel spanningen zijn tussen Iran en het westen…

Iran: een rondreis van twee weken – 10/08/2018 – Greet en Luk

We hebben echt genoten van een fantastische trip door een geweldig en bijzonder gastvrij land. Verder willen we Leila en Jan hartelijk danken voor de informatie die ze vooraf en tijdens de reis op afstand via WhatsApp met ons hebben gedeeld. Alle lofuitingen hierboven van enthousiaste reizigers kunnen we alleen maar beamen.

Iranreis 22/07/2018 – 18/08/2018 – Karine en Wim

Dankzij jullie organisatie en warme aanwezigheid hebben we een onvergetelijke Iran reis gehad.  Het land van de “Perzen”, een bakermat in onze geschiedenis. Het land waar zoveel dingen ons geraakt hebben: de eeuwenoude geschiedenis, de prachtige steden, het lekkere en gezonde eten, de mooie warme mensen die zo open en nieuwsgierig zijn. Maar ook de overheersing van de religie, het contrast tussen traditie en moderniteit,  tussen regels en vrijheid… Jouw familie, Leila, die zo gastvrij was en ons binnenliet in hun leven bij je ouders thuis,  in de koekjesfabriek, bij de picknick, Het huwelijksfeest waar “enkel” de vrouwen even mochten van proeven! Maar vooral de goede zorg waarmee jullie ons omringd hebben.
Dank jullie voor dit alles !!! En we hebben er twee nieuwe vrienden bij.

Dank je – 12/17/2017 – Anne-Marie en Peter

Het was een zeer boeiende, mooie reis, met Leila als reisleidster. Ze kent het land en zijn gewoontes, en dat gaf ons een veilig gevoel. Wij hebben een prachtig stukje ervan mogen ontdekken. Yazd, Isfahan, Persepolis… wat een mooie cultuur met de prachtige moskeeën en tuinen.  We zijn bij lokale mensen geweest (chauffeur), familie …. wat het nog, eens zo kleurrijk en authentiek maakt. Een echt aanrader om met Leila als reisleidster Iran te ontdekken, haar geduld, vriendelijkheid, kennis van de taal en gewoontes zijn een onbetaalbare meerwaarde bij een bezoek aan haar geliefde Iran.

Reis Iran – 09/21/2017 – Kristina Lecoutere

Iran vonden we een niet voor de hand liggende bestemming. Maar het werd onze meest indrukwekkende en heuglijke reiservaring. De Perzische cultuur, de fijne gastvrijheid, de fierheid en nieuwsgierigheid maken een verblijf helemaal onvergetelijk. En om daar dan voldoende in door te dringen is het prachtig dat je een reisgids hebt als Leila. Een aanrader voor iedereen die openstaat voor andere culturen.

Iran-reis 2014 – 11/12/2017 – Dirk & Hilde

Het was een zeer boeiende, mooie reis, met Leila als reisleidster. Ze kent het land en zijn gewoontes, en dat gaf ons een veilig gevoel. Wij hebben een prachtig stukje ervan mogen ontdekken. Yazd, Isfahan, Persepolis… wat een mooie cultuur met de prachtige moskeeën en tuinen.  We zijn bij lokale mensen geweest (chauffeur), familie …. wat het nog, eens zo kleurrijk en authentiek maakt. Een echt aanrader om met Leila als reisleidster Iran te ontdekken, haar geduld, vriendelijkheid, kennis van de taal en gewoontes zijn een onbetaalbare meerwaarde bij een bezoek aan haar geliefde Iran.

Reis Iran april 2017 – 09/21/2017 – Kristina Lecoutere

Uit mijn verslag van april 2014
Abyaneh… Kronkelige straatjes, roodbruine huizen in leem en stro, houten balkonnetjes, doorkijkjes onder bogen, bruggetjes, knusse binnenpleintjes, zicht op de bergen rondom.  Isfahan… Om de schoonheid van de Jaman moskee te beschrijven zou je een even groot meester moeten zijn als de architecten die hem gebouwd hebben…  Persepolis… je wordt er nog steeds stil van.  Jonge Iraanse vrouwen in chador mogen er dan op het eerste gezicht als zedige nonnetjes uitzien, ze kijken je recht in de ogen met hun grote, donkere kijkers, en ze zijn beslist niet op hun mondje gevallen.

April 2014, een reis in Iran, een revelatie! – 09/14/2017 – Marcus Leroy

Lieve Leila,
De Iran reis met jouw was de laatste van een lange serie wereldreizen… Het was inderdaad het land dat ik wenste te zien omwille van de fijne Perzische cultuur. En ja… het is de kers op de taart geworden.  Aan deze reis met jou heb ik bijzonder mooie herinneringen… vooral de fijnheid en de vriendelijkheid van de bevolking, de wondermooie tuinen en moskeeën de mooie hotels hebben deze reis glans gegeven. Het is zo fijn een reisleider van daar ter plaatse te hebben … Je hebt een veilig gevoel terwijl je je onderdompelt in een geheel andere boeiende cultuur.

Iran kort – 09/14/2017 – Catherine

Ik denk dat praktisch iedereen die voor het eerst kennis maakt met Iran en zijn bewoners, een totaal verkeerd beeld heeft van die maatschappij. Ik was zeer aangenaam verrast door de rijke cultuur en door de zeer vriendelijke ontvangst die ons overal te beurt viel. Bedankt Leila, jij bent een fantastisch ambassadeur voor jouw land. Met veel plezier wil ik er nog eens terugkeren.

De ontdekking van een bijzonder mooi land en met haar bevolking – 09/13/2017 – Marc Watté

(uit een verslag) “We dutten in want de weg gaat traag en de schuivende rij auto’s langer naarmate we in het donker Yazd naderen. Grote stad in de woestijn. Allen op pad. Het is Moederdag. Winkels open tot 22 u. Groen wit rood neonlicht deint op ranke palen op en neer, voorbij de kerstlichtjesmoskee, op de Champs Elysees van Yazd. In een uitstalraam staat een hellende Peugeot te blinken naast goudomrande empirestoelen. En ik ontwaar aan de rotonde de Apple store. Dit is de moderne stad, met al 7000 jaar op de teller. We stoppen na onze eerste opstopping aan de Moshir Gardens, ons hotel. Het is nog nieuwjaar. Er zijn veel Iraniërs in het hotel met zijn grote tuin. Als ik ’s ochtends mijn ogen open, ontwaar ik al een kunstig stenen gewelf in de hoge zoldering. Leila heeft ons ook privé ondergedompeld in de pracht van haar land. Straks zullen we als Sinterklaas over de daken lopen en de ijskelders van de woestijn opsporen… Ik ben benieuwd!”

Naar Yazd – 09/12/2017 – Lut Baten

Na het lezen van het zeer boeiende artikel in het Wegwijzer Magazine (Reiskrant 196) over Iran, reisden we (koppel leeftijd 40-50 jaar) naar Iran eind augustus, begin september 2017. Voor de verplaatsingen binnen Iran gebruikten we bus, trein en privé chauffeurs. We namen contact op met de auteur van het artikel: Leila Besharat. Zij woont al jaren in België en haar familie woont in Shiraz. Niet alleen Leila maar ook haar man, Jan, zijn zéér goed op de hoogte van de (actuele) situatie, de geschiedenis en de ontzettend veelzijdige en boeiende facetten van Iran. Leila stelde samen met ons onze trip naar Iran op. Leila regelde alle overnachten, boekingen voor openbaar vervoer (trein, bus) en privé chauffeurs. Zo hadden we voor de volle 100% een gevoel dat alles in orde zou zijn én dat was ook zo. Ook Leila’s opvolging toen we ter plaatse waren (contact via What’s App) was ronduit uitstekend en zeer hartelijk. Het eerste wat opviel was de ongelooflijke vriendelijkheid van de mensen, de hartelijkheid, de openheid. Verder is het land zéér veilig. De mensen zijn zeer behulpzaam. Voor de dames vallen de kledingvoorschriften echt goed mee. Een sjaal over het hoofd (het hoofd hoeft zeker niet helemaal bedekt te zijn) en een lange bloes tot over het zitvlak volstaat. Sandalen zijn geen probleem. Hou bij het opstellen van je reisschema rekening met feestdagen. Leila kan je daarbij helpen. Algemene conclusie: de reis naar Iran is een echte aanrader. Leila en Jan zijn zéér behulpzame, oprecht vriendelijke mensen. Wat ze organiseerden was uitstekend. Ze adviseren ook over hoeveel dagen je in een stad of regio nodig hebt en houden daarbij rekening met je persoonlijke verlangens.

Iran: een rondreis van drie weken – 09/09/2017 – Eveline en Geert

Dankjewel Leila voor de lessen farsi. Salam Leila,
Khubi?
Intussen zijn we terug thuis met een voldaan gevoel wat betreft onze ervaringen in Iran!
Zoals beloofd, zou ik verslag uitbrengen, bij deze.
Op 10 oktober zijn we in Tehran aangekomen; wat ons natuurlijk dadelijk opviel, is dat je niet voorbij de ayatollahs kan; langs alle kanten werden we door Khomeini aangekeken.
Natuurlijk hebben we het Golestan paleis+tuin bezocht (heel mooi), het nationaal museum was (wegens einde Moharram) spijtig genoeg gesloten.  We zijn ook een kijkje gaan nemen aan de US ambassade en de tweede dag zijn we naar het noorden van de stad getrokken en gewandeld tot de start van het pad naar Tochal (willen we een volgende keer zeker op).
12 oktober was memorabel op vele vlakken:  Tehran was stil en leeg, bijna geen auto te bespeuren, vanwege Ashura.  Dat maakte een bezoek aan het IK schrijn en de stad Qom extra interessant en indrukwekkend met vele mourning parties.
Kashan was, zoals jullie gezegd hadden, heel aangenaam, zeker het verblijf in het traditionele Negin Hotel en een trip naar het zoutmeer bij zonsopgang zullen ons lang bijblijven.
Van Kashan ging het dan via Abyaneh (wat we iets te toeristisch vonden) richting Isfahan, waar we ons 3 dagen vergaapt hebben aan het betoverende  plein, vol gezellig picknickende families,  prachtige paleizen en masjeds, de brug over de (droge) rivier, de bazaar (waar we mr  Akbar Keshani niet thuis vonden – zijn winkel was gesloten) en zoals overal heel behulpzame en vriendelijke mensen.  Ook een dag een heel goede gids.  We vonden er ook enkele mooie schilderijen in een kleine galerie (die hier nu als aandenken een plaatsje krijgen).
Om even te bekomen van alle stadsgeweld, hebben we dan een stopje in Toodeshk cho gemaakt (met overnachting in Tak Taku guest house) op weg naar Yazd.  Daar was het heerlijk dolce farniente in het traditionele guest house. En dan via Nain (met de mooie oude moskee), chak chak (vuurtempel) en Kharanaq naar Yazd. Yazd was heerlijk (onderdak in de oude stad in de Fahadan wijk).  Een hoogtepunt was zeker ons tripje naar de dakhmeh bij zonsopgang, waar we helemaal alleen waren, een magische plek.
Na Yazd ging het richting Kerman; maar we nemen eerst een weg door de bergen (met een uitstapje naar de voet van Shir Kuh, waar we herders met hun kudden tegenkomen en samen thee dronken) via Taft en Nir om later op de middag in Zein-O-Din aan te komen:  heerlijk maar spijtig dat de grote weg zo dichtbij is. De volgende dag bleek het moeilijk om een overnachtingsplaats in Kerman te vinden en dus zijn we meteen naar Mahan gegaan, wat we een heel plezant stadje vonden met een sfeervol hotelletje op het plein.  De tuinen waren prachtig (we verkozen ze boven Bagh-e Fin), maar de trip naar Shahdad en verder de Kaluts in de Lut desert met overnachting in een dorpje in de woestijn was voor ons weer een topper.  Hier komen we zeker nog eens terug. Rayen was ook indrukwekkend, maar we moeten toegeven dat sommige verlaten, maar goed bewaarde caravanserais op onze route ook meer dan de moeite waard en voor ons even aantrekkelijk waren (zonder toeristen).
Onze volgende overnachting was in Meymand, daar sliepen we in een grot, het leek wel reizen terug in de tijd, heerlijk. En dan kwamen we eindelijk in jouw Shiraz terecht!  Hier vonden we het aangenaam slenteren in het oude stadsgedeelte en heeft Hafez en zijn laatste rustplaats ons echt kunnen bekoren met het konstant komen en gaan van mensen die dikwijls echt ontroerd waren om daar te kunnen zijn.
We hebben de 2de dag in Shiraz je broer Reza en zijn lieftallige vrouw Farzani ontmoet:  een heel lief koppel, we hebben gezellig zitten babbelen in de coffee shop van het hotel en ze hebben verteld van hun plannen om binnenkort naar België en volgend jaar mogelijk naar Duitsland te gaan voor hun studies; hopelijk lukt het. Natuurlijk hebben we een dag (met gids) besteed aan Pasargade,  de rotsgraven en vooral Persepolis, waar we tot zonsondergang gebleven zijn.  Na een overnachting in Persepolis, zijn we ’s morgens om 8u nogmaals naar de site gegaan en hadden we “het rijk voor ons alleen” met het mooie ochtendlicht. Prachtig.  De gids die je had aangeraden voor Shiraz had ik voor vertrek nog gemaild, maar spijtig genoeg was ze niet in de stad in de periode dat wij er waren.  Ik moest je wel veel groeten doen.
Verder zijn we ook nog 2 dagen in de bergen gaan wandelen in Tansokh en Sisakht met 2 jonge gidsen.  Dat was een heel goed idee, we hebben ervan genoten. En dan werd het spijtig genoeg stilaan tijd om aan de weg huiswaarts te denken. De vlucht Shiraz-Tehran is perfect verlopen.
Het was een heel aparte reis, en mede door jouw toedoen extra geslaagd door de Farsi kennis. Al hadden we vooraf heel wat info vergaard en gelezen, het bleef voor ons een land met veel onverwachte en vooral aangename gewaarwordingen:  mensen die je welkom heten in hun land of stad, die je thee en eten aanbieden, die altijd klaarstaan om te helpen, studenten die soms verlegen komen praten om hun Engels bij te schaven.  Ook werden we spontaan aangesproken door mensen die kwijt wilden dat ze het niet eens zijn met het huidige regime.
Anderzijds bleef het toch moeilijk om aan te wennen dat zonder sluier over straat gaan strafbaar kan zijn, dat mannen en vrouwen gescheiden op de bus zitten en dat het “not done” bleek toen een Iraanse vrouw op het plein in Isfahan begon te zingen.  Verder bewonderen we het ongekend vertrouwen dat we meermaals meemaakten (ik moest bv geld halen in het hotel om de schilderijen te betalen en ze wilden dat ik ze al meenam vooraleer ik betaald had, dat zie ik in België niet gebeuren!)
In elk geval hebben wij het Iraanse volk dag op dag ervaren als schatten van mensen.  Ze dwingen veel respect af.
Voor ons vertrek had ik het boek van Dirk Tieleman op de valreep nog gevonden in de bib van Zoersel.  Het was perfect om onderweg te lezen. Ik vond het zo goed dat ik het graag alsnog zou kopen, dus mocht je nog ergens een exemplaar vinden, ben ik zeker geïnteresseerd om het te kopen.
kheily mamnun , Khodafez,

kristien & ief April 2016

5 based on 1 reviews

1 thought on “Onze reizigers aan het woord

 1. Jean-Baptiste Braet says:

  Tweede helft september 2018 bracht ik een bezoek aan mijn zoon Charly die toen 3 maanden een artsenstage liep aan de universiteit van Shiraz. Samen met een goede vriend hebben we reis van twee weken van. Dank zij de professionele inbreng van Leila maakten we er een onvergetelijke authentieke reis van. Prachtig land, gecultiveerde en vriendelijke mensen.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 2 GB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here