Iran – Boeiende ontmoetingen!

Ga mee op een magische ontdekkingsreis van Brussel naar Shiraz. Gedurende deze 18-daagse reis word je meegenomen op een onvergetelijke reis door het hart van Iran, waar je de rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur, culturele schatten en warme gastvrijheid van dit intrigerende land zult ervaren. Laat je verbazen door de schatten van Teheran, dwaal door de smalle straatjes van Kashan, bewonder de prachtige moskeeën en paleizen van Isfahan, en dompel jezelf onder in de rijke poëtische erfenis van Shiraz.

OVER IRAN

WAAROM NAAR IRAN?

REISROUTE

Dag 1: Brussel – Teheran

Vandaag begint het avontuur. We vertrekken in Brussel en vliegen via Istanbul naar Teheran. Onthaal en transfer naar het hotel.

Overnachting in een 4-sterrenhotel in Tehran

Dag 2: Teheran

Teheran is sinds het einde van de 18de eeuw de hoofdstad van het land. Na het ontbijt bezoeken we het Nationaal Museum (archeologisch en historisch museum), het Golestanpaleis (een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk, met de beroemde pauwentroon en spiegelmozaïeken). Lunchen doen we in een sfeervol restaurant waar je kennis maakt met de Iraanse keuken. Daarna breng je (mits geopend) een bezoek o.a. aan het voormalige Paleis van de Sjah, het Juwelenmuseum (Muze-ye Javaherat) met de wereldberoemde kroonjuwelen en de Pauwentroon. Eén van de topstukken is een gouden globe, versierd met 51.366 edelstenen! De zeeën bijvoorbeeld zijn er met smaragd aangegeven. Vervolgens gaan we naar het Reza Abbasi Museum, een fantastische collectie van prachtige kunstvoorwerpen. Erg leuk om ’s avonds net voor zonsondergang te bezoeken, is de Tabiat bridge, waar veel Iraniërs komen om te flaneren of lekker te vertoeven in de verschillende parken rondom de brug.

Overnachting in een 4-sterrenhotel Tehran

Dag 3: Tehran – Kashan (200 km)

Je spoort met de trein naar Kashan, een traditionele woestijnstad, halfweg tussen Teheran en Isfahan. Kashan is een middelgrote woestijnstad in centraal Iran, aan de rand van de woestijn op de zijderoute, en een verademing na het drukke Teheran. In de historische Bagh-e Fin in Kashan begrijp je de Perzen en hun eeuwenoude traditie om tuinen aan te leggen. Het hele landschap is schraal en droog. En dan ga je door de poort van zo’n tuin, en kijk eens wat je ziet: orde, symmetrie, bomen, struiken, bloemen, stromend water, fonteinen, fris en koel. Zo stelt een Iraniër zich het paradijs voor.

Overnachting in een historisch huis in Kashan

Dag 4: Kashan

Het centrum van deze stad heeft zijn typische woestijnarchitectuur weten te behouden. Verborgen in de nauwe steegjes liggen prachtige koopmanshuizen (18de – 19de eeuw) die getuigen van een luisterrijk verleden. Tevoet bezoeken we de Borujerdi en Abbasi koopmanshuizen, het Sultan Amir Ahmad-badhuis, en de Agha Bozorg moskee. Op de daken van Kashan zien we badgirs, eeuwenoude windtorens uit leem. Ze sluizen ieder zuchtje wind door naar de onderliggende woonvertrekken. In de vooravond bezoeken we de Sialk Hills, een 5 000 jaar oud overblijfsel van de ziggoerat.

Overnachting in een historisch huis in Kashan

Dag 5: Kashan – Abyaneh – Isfahan (280 km)

We reizen verder zuidwaarts, richting Isfahan. Onderweg bezoeken we Abyaneh. In het dorpje wonen ongeveer 350 mensen, die hun tradities van klederdracht behouden hebben. Het dorp wordt gekenmerkt door haar roodlemen huizen. ‘s Avonds genieten we in Isfahan van een avondwandeling op het Maidan-e Naqsh-e Jahanplein/ Meidan Emam, één van de mooiste pleinen ter wereld.

Overnachting in een historisch huis in Isfahan

Dag 6: Isfahan

“Wie Isfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien”, aldus een Perzisch gezegde. Het lijkt wel of ieder mozaïekwerk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen en moskeeën is voorzien van een andere kleur. Deze wondermooie stad is het hoogtepunt van de Perzische cultuur en architectuur. Isfahan was ooit de glorieuze hoofdstad van het Safavidenrijk (16de – 17de eeuw). De belangrijkste monumenten zijn vooral het werk van één enkele man, Sjah Abbas (1571-1629), de Safaviden-heerser die van de stad zijn hoofdstad maakte in 1598. De stad ligt langs de oevers van Zayandeh Rud. In het centrum van de stad ligt het 500 bij 160-meter grote Maidan-e Naqsh-e Jahanplein. Dit plein moet je op verschillende tijdstippen van de dag komen bezoeken, in het bijzonder bij zonsopkomst en -ondergang. Aan weerszijden vinden we de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis en de Masjed-e-Emam. Het plein prijkt terecht op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Overnachting in een historisch huis in Isfahan

Dag 7: Isfahan

Maar er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. We brengen een bezoek aan de Masjed-e Jameh, een hoogtepunt van verschillende Islamitische bouwstijlen. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de Armeense wijk Jolfa is de Vank kathedraal de trots van de Armeense gemeenschap. We bezoeken er ook het muziekinstrumentenmuseum waar gepassioneerde musici als kers op de taart nog een miniconcert van “tombak” en “ney” ten beste geven. We gaan ook, samen met de Iraniërs, flaneren aan de prachtige bruggen over de Zayand-e Rud-rivier: de Pol-e Shahrestan (12de eeuw), de Pol-e Khadju (17de eeuw) en de Si-o-Seh Pol.

Overnachting in een historisch huis in Isfahan

Dag 8: Isfahan

Het Chehel Sotoun paleis, paleis van de veertig zuilen, is één van de weinige overgebleven getuigen van de toenmalige promenade naar de koninklijke tuinen. Het geeft een mooi beeld van het leven aan het hof van de Safaviden. Daarna nemen we ruim de tijd om op zoek te gaan naar de leukste souvenirs in de Qeysariyeh-bazaar (16de eeuw) en slenteren in deze prachtige bazaar en genieten van al het moois. Een gesprek met een nieuwsgierige ‘local’ is zeker de moeite. Gezellige mensen, open van geest, nieuwsgierig naar wat in de wereld gebeurt.

Overnachting in een historisch huis in Isfahan

Dag 9: Isfahan – Nain – Ardakan – Meybod – Yazd (320 km)

Op weg van Isfahan naar Yazd houden we een stop in Nain, waar er tijd is voor een bezoek aan de oude vrijdagmoskee uit het jaar 960. In Ardakan bezoeken we een ambachtelijke tahin fabriek en in Meybod een mooi gerestaureerd karavanserai en een prachtig gelegen kasteel. Volgens vele historici is Yazd één van de oudste doorlopend bewoonde steden ter wereld. De typische adobe woestijnarchitectuur maakt een wandeling door het labyrint van steegjes tot een betoverende ervaring. Het uitzicht vanaf de daken is adembenemend mooi, vooral bij zonsopgang of-ondergang. Yazd is de stad van het Zoroastrisme. Deze religie wordt gekenmerkt door een sterk dualisme tussen goed en kwaad. De mens is ingeklemd tussen twee tegengestelde machten: Ahoera Mazda (= Verlichtende Wijsheid) en Ahriman (= Destructieve Geest), en dient het goede te kiezen. Deze keuze wordt samengevat in drie pijlers: goede woorden, goede daden en goede gedachten.

Overnachting in een traditioneel huis in Yazd

Dag 10: Yazd

Vandaag verkennen we te voet het doolhof van smalle straatjes, en genieten we van een prachtig verblijf in deze betoverende woestijnstad. We bezoeken achtereenvolgens het centrale Amir Chaqmaq complex, het Qanat water-museum en vele traditionele huizen. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan het Watermuseum, waar duidelijk uitgelegd wordt hoe mensen vroeger in de woestijn aan water kwamen. Qanats werden met de hand uitgegraven, waarbij op regelmatige afstanden verticale schachten werden aangelegd, die ervoor zorgden dat er mensen en materiaal aangevoerd konden worden en puin kon verwijderd worden. Het bouwen van een qanat duurde jaren en soms decennialang. Ook een bezoek aan de 13de eeuwse Masjed-e Jameh staat op het programma. ‘s Avonds staat nog een bezoek aan een Zurkhaneh op het programma, waar gespierde mannen krachtoefeningen uitvoeren.

Overnachting in een traditioneel huis in Yazd

Dag 11: Yazd en omgeving

In de voormiddag gaan we naar de Saryazd Citadel in de omgeving van Yazd, waar we een wandeling kunnen maken in de omliggende velden. Yazd is het centrum van de Zoroastrisme. We bezoeken de Ateshkadeh, een vuurtempel waar al sinds 470 AD de heilige vlam van deze profeet brandt. Aan de rand van de stad liggen de Torens van de Stilte, de getuigenissen van de traditionele begrafenisrituelen van de Zoroastriërs. Op deze plek gaven de volgelingen van Zarathustra hun doden aan de gieren, omdat zij het onzuiver vonden de lichamen te begraven of te verbranden.

Overnachting in een traditioneel huis in Yazd

Dag 12: Yazd – Meymand – Kerman (540 km)

We rijden van Yazd naar Kerman, met een stop in Meymand, waar mensen in woningen wonen, uitgehakt uit één grote rots. We reizen langs de oude karavaanroute in de voetsporen van Marco Polo, op weg naar Kerman.

Overnachting in een traditioneel huis in Kerman

Dag 13: Dasht-e Lut – Mahan

Kerman ligt in de Dasht-e Lut woestijn. De oppervlakte van deze woestijn is circa 51 800 km². De Dasht-e Lut wordt de heetste plek op aarde genoemd. Uit een onderzoek naar de temperatuur door NASA gedurende zeven jaar, bleek deze woestijn maar liefst vijf keer de warmste plek op de planeet. Het record werd gevestigd in 2005, toen er een temperatuur werd gemeten van 70,7 C°. Dat maakt dat het onmogelijk is voor mens en dier om te overleven. De Dasht-e Lut kent een bijzonder natuurfenomeen, de zogenaamde kaluts. Dit zijn een soort zandkastelen die tot zo’n 300 meter hoog kunnen worden. Ze zijn door de eeuwen heen ontstaan als gevolg van erosie.  Een bezoek in de vroege uren zal voor iedereen van ons een bijzondere ervaring zijn. Op de terugweg naar Kerman, stoppen we in Mahan. Te midden van de droge woestijn ligt een schitterende groene oase, de Bagh-e Shazde (‘Prinsentuin’). Deze prachtige tuin met waterpartijen staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze tuin is als het ware een paradijs, en dus een geliefde plek voor Iraniërs om de koelte op te zoeken, te picknicken of met hun geliefde rond te wandelen. In Kerman bezoeken we ook het Aramgah-e Shah Ne’matollah Vali, het mausoleum van een belangrijke Iraanse soefi dichter, overleden in 1431 op ruim 90-jarige leeftijd. Een voorbeeld van de Iraanse architectuur met minaretten, koepels en portalen vol overweldigende, turquoise tegels.

Overnachting in een traditioneel huis in Kerman

Dag 14: Kerman – Maharlu – Shiraz (570 km)

We rijden van Kerman naar Shiraz. Onderweg bezoeken we het Maharlu zoutmeer. Shiraz, stad van dichters, nachtegalen, poëzie, ligt in het hart van het antieke Perzische rijk. Niet voor niets vind je hier prachtige parken en paradijselijke tuinen.

Overnachting in een 5-sterrenhotel in Shiraz

Dag 15: Shiraz

Het middelpunt van Shiraz is de imposante burcht van Karim Khan Zand. Het nabijgelegen Vakil complex herbergt de bazaar, een moskee en een hammam/museum. De bazaar is sprookachtig mooi en een feest voor alle zintuigen. Vele rustplaatsen vind je in de karavanserais en in een oud authentiek theehuis. Het mausoleum van Hafez, de 14de eeuwse Perzische dichter, is een drukbezocht park van de geliefden. Zoek een plek op een bank en geniet van de mensen die hier komen wandelen, gedichten aan elkaar voordragen of in een hoekje zitten te lezen. Dat de gedichten de schoonheid van vrouwen en het genot van wijn roemen, is bijzonder in het huidige Iran. Ook de middeleeuwse soefi dichter Saadi heeft zijn eigen mausoleum met talrijke aanbidders. Ook een bezoek aan de Koran Gate en een unieke kunstworkshop staan vandaag op het programma

Overnachting in een 5-sterrenhotel in Shiraz

Dag 16: Shiraz – Persepolis – Naqsh-e Rostam (enkel 60 km)

Persepolis of Takht-e-Jamshid, was de ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen (zoals Darius I en II, Xerxes I). Doorheen de Poort van de Naties, bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren, betreden we deze site. Meest indrukwekkend zijn de bas-reliëfs in de Apadanatrap: een sublieme evocatie van alle volkeren die schatplichtig waren aan Darius. Beeldhouwers die goed wisten hoe ze hun keizer konden behagen! Hoe kunstig zijn de 27 naties hier afgebeeld: vanuit alle hoeken van hun machtige rijk, kwamen ze de grote Darius en Xerxes overladen met geschenken en die wisten hoe hun volk te ontvangen in dit neergedaalde paleis van goden. Alexander de Grote wist ook waarom hij jaloers was en wat hij met zijn 3000 kamelen moest roven aan goud en edele stenen. De paleizen van Xerxes en van Artaxerxes III, de zaal van de honderd zuilen, de beelden die onafgewerkt bleven toen, onder Darius III, Alexander de Grote naderde en iedereen snel de benen nam… Het werd grondig verwoest door Alexander de Grote en het ligt er nog gebroken bij. Hier werd geschiedenis gemaakt. Niet ver van Persepolis liggen in een imposante verticale rotswand de graven van vier Achaemeniden keizers uitgehouwen (in Naqsh-e Rostam). Geen beschrijving en, wellicht, ook geen foto kan de indruk van grootsheid weergeven die hiervan uitgaat. Dit is decor – natuurlijk; zo is het ook bedoeld – maar triomfantelijk decor, glorieus decor, keizerlijk decor. In diezelfde wand hebben de Sassaniden-keizers enkele bas-reliëfs van zichzelf laten beitelen. Tot rust komen in Shiraz is mogelijk in één van de vele tuinen. Eén van de aangenaamste en meest populaire tuinen is Eram Garden. Er staat een prachtig 19de eeuws paleis en vooral de cipressen, van oudsher het Perzisch symbool voor schoonheid, zijn beroemd. Lokale mensen bezoeken regelmatig deze tuin om zo even weg te zijn en ongestoord te kunnen ontspannen.

Overnachting in een 5-sterrenhotel in Shiraz

Dag 17 Shiraz

’s Morgens vroeg bezoeken we de Nasir Al-Molk moskee, waar de fraaie reflecties die het door de zon belicht gekleurde glas op de Iraanse tapijten vele fotografen lokt. De kleuren die het getinte glas tevoorschijn tovert zijn werkelijk fantastisch. Deze moskee staat bekend als de roze moskee omwille van de kleurrijke roze tegels en motieven van bloemen. Daarna bezoeken we de Naranjestan Garden, een beroemde oranjerie van dit gelijknamige koopmanshuis uit de 19de eeuw. Het huis, gebouwd om gasten te ontvangen en, manifest, om indruk op hen te maken, kijkt uit op een typisch Perzische tuin: een genoeglijk lustoord van kanaaltjes met stromend water, oranjebloesem, geurend bloeiende bloemen. We sluiten onze reis af in een warme, familiale en vriendschappelijke sfeer. Late Check-out

Dag 18 Shiraz- Brussel

Einde van het avontuur. We vertrekken van Shiraz via Istanbul naar Brussel.

PRIJZEN

Supplement eenpersoons kamer : € 500,00 / p.p

De prijs is op basis van reizen in 2020

Inbegrepen

  • Voorbereidingsvergadering + uitgebreide Iraanse maaltijd
  • “Voel je thuis in Iran – Farsi voor reizigers”
  • Draaiboek van het dagprogramma
  • Verblijf in vier- en vijfsterrenhotels en authentieke historische huizen
  • Alle maaltijden + soft-dranken bij de maaltijden (ontbijt, lunch, diner)
  • Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele A/C minibus
  • Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken/ sites/ excursies/ workshops
  • Reisbegeleiding door Leila Besharat (Nederlands, Perzisch, Engels)
  • Huisbereide Iraanse maaltijd bij de familie van Leila in Shiraz
  • Iraanse picknick
  • Lokale Engels- en/of Franstalige gidsen
  • Fooien voor lokale gidsen, chauffeurs en hotels
  • Visumkosten en -regeling
  • Burgerlijke aansprakelijkheid reisbureaus (VVR) en insolventieverzekering (VVRO)

Niet inbegrepen

  • Internationale vluchten
  • Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering
  • Thee- en koffiehuis en persoonlijke uitgaven
  • Optionele activiteiten/ hotelsupplementen

Onze reizen naar Iran hebben we voorlopig even op hold gezet. We willen je hartelijk bedanken voor je begrip en kijken ernaar uit om binnenkort opnieuw samen de warmhartige bevolking en de pracht van dit land te verkennen.

INSCHRIJVING

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.