Praktische informatie Turkmenistan

Praktische reisinformatie Turkmenistan


Paspoort en visa

Indien u Turkmenistan in reist, heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij vertrek uit Turkmenistan nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast is een visum verplicht, dit koopt u na aankomst op de luchthaven van Ashgabat, na voorleggen van uw uitnodigingsbrief. Dit is mogelijk via de ambassade in Brussel of via een visumbureau. Als je een reis via Persiana boekt, is de uitnodiginsbrief inbegrepen.
De kosten van het visum zelf bedragen ongeveer tussen $ 60 v en- $ 90- p.p.

Het is van belang op te merken dat de regels rond visa vaak veranderen. De informatie hierboven kan dus ook aangepast worden.

Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
De nationale munteenheid van Turkmenistan is de Turkmeense manat. Een manat is onderverdeeld in 100 tenge. Er zijn briefjes van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 manat, en munten van 1, 2, 5, 10 en 50 tenge. Je kunt Amerikaanse dollars (bij voorkeur ongekreukte, onbeschreven, niet-gescheurde briefjes van na 1996) eenvoudig wisselen bij banken en wisselkantoortjes in grotere hotels, bazaars, vliegvelden en treinstations. Een aantal banken en hotels in Ashgabat wisselt ook euros.
• Creditcards worden nog nauwelijks geaccepteerd, en ook het concept geld opnemen bij een bankautomaat is nog niet geïntroduceerd. Mocht je toch onverhoopt aan geld moeten willen komen, dan is er wel een uitgebreid netwerk aan Western Union kantoren aanwezig, waarbij de geld uitgifte in dollars is.
• Wanneer je Turkmenistan inreist, hoef je alleen de hoeveelheid cash geld die je bij je draagt te declareren op je declaratieformulier. Overtollige manats kun je voor je vertrek ook weer terug wisselen in dollars (maar niet op de luchthaven!). Wanneer je het land verlaat, vermeld je op je declaratieformulier de hoeveelheid buitenlandse valuta die je nog over hebt (bewaar dus voor de zekerheid je bank/credit card of Western Union afschriften tot je vertrek).
• Cashgeld afhalen uit de muur is niet mogelijk en creditcards worden nauwelijks geaccepteerd. Je bent daarom aangewezen op cash dollars en euros, die je bij banken kunt inwisselen in manats.

Als je met Persiana door Turkmenistan reist zijn de kosten van het transport, de accommodatie en vaak ook de gidsen al betaald. Er blijven nog de kosten voor het eten en drinken, entreegelden, fooien en souvenirs.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
De gidsen en chauffeurs waarmee Persiana werkt, krijgen allemaal een acceptabel vergoeding. Maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling. Bedenk daarbij ook dat ze vaak maar een deel van het jaar (tijdens het toeristische seizoen) als chauffeur of gids kunnen werken.

De hoogte van de fooi hangt uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent en de grootte van je groepje. Een bedrag van € 15,- tot € 35,00 per dag per groepje is normaal.

Gezondheid

Voor Turkmenistan zijn geen vaccinaties vereist, wel kunnen deze geadviseerd worden (bijv. DTP en Hepatitis A). Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw huisarts voor een persoonsgebonden advies. Meer info op: https://www.wanda.be/nl/landen/turkmenistan

Mocht u medicijnen gebruiken, dan raden wij u het Europees Medisch Paspoort aan. Dit document is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. 

Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Turkmenistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. (Vochtig) toiletpapier wordt eveneens aangeraden omdat dit nog weleens ontbreekt.

In Turkmenistan schijnt de zon in overvloed en kan het in de zomermaanden erg warm worden. Goede zonbescherming is ten zeerste aanbevolen. Door de droge hitte verliest men ongemerkt veel vocht en veel drinken en toevoegen van extra zout is belangrijk. Warme dranken (thee) zijn minder belastend voor de maag en darmen dan sterk gekoelde dranken. Het kraanwater is niet drinkbaar.

Er geldt in Turkmenistan een algemeen rookverbod in openbare ruimtes (dus ook op straat). 

Klimaat
Turkmenistan is een land van woestijnen en heeft dus een landklimaat, met hete droge zomers en vrij koude, droge winters. In hartje zomer kan het wel 47°C worden. Deze temperatuur is echter vrij dragelijk omdat de luchtvochtigheid erg laag is. In de winter (december-februari) is de temperatuur vrijwel nooit lager dan -10°C, behalve in het uiterste noorden (Dashoguz), waar in die periode regelmatig temperaturen van -20°C worden gemeten. De meeste regen valt in maart en april, waardoor in deze periode geen off-road tochten kunnen worden gereden.
De lente (eind april tot eind juni) en de herfst (eind augustus tot begin november) zijn de beste seizoenen voor een reis door Turkmenistan. Maar natuurlijk kun je ook in de zomermaanden naar Turkmenistan. Je moet dan wel rekening houden met hete dagen: deel je dagen zo in dat je tijdens het heetst van de dag kunt rusten in je hotel of op weg bent in je auto met airco.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Turkmenistan 3 uur later dan in de Benelux. 

Veiligheid
Turkmenistan is een veilig land.

Feestdagen en festivals

Nationale feestdagen in Turkmenistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Remembrance Day (12 januari); Vlaggendag (19 februari), verjaardag van de president; Internationale vrouwendag (8 maart); Paardendag (27 april); dag van de Overwinning (9 mei), Dag van ‘Revival & Unity’ (18 mei); Dag van het gedicht Magtymguly (19 mei); Tapijtendag (25 mei of de laatste zondag in mei), Dag van de verkiezingen van de eerste president (21 juni), Meloendag (10 juli); Turkmenbashi Dag ( 14 juli); Dag van de herinnering van aardbeving in 1948 ( 6 oktober);Onafhankelijkheidsdag (27-28 oktober); Studenten jongerendag (17 november); Brooddag (30 november); Goede burendag (7 december); Neutraliteitsdag (12 december). 

Feest van de lente: Nowruz Bayram (21-22 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om ervoor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee verlofdagen.

Islamitische feestdagen: Turkmenistan is net als zijn buren Islamitisch. Erg streng in de leer zijn de Turkmenen echter niet. Zo zie je in de steden op straat veel vrouwen zonder hoofddoekje en is alcohol is bijna overal verkrijgbaar.

Het is geen enkel probleem Turkmenistan tijdens de ramadan te bezoeken. Restaurants en winkels zijn gewoon open.

Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand Ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. 

Eten en Drinken

Zoals in andere Centraal-Aziatische landen staan plov (rijst, schapenvlees, uiten, wortelen en rozijnen) en sjaslik vaak op het menu. Plov wordt bereid met katoenzaadolie. Daarom ruikt het zo speciaal. Sjaslik smaakt het best als het wordt gekookt op de takken van de saxaul struik die in de woestijn groeit. Andere favoriete hapjes: samsa (samosa, vleesballetjes in deeg) en een variant van een vleespasteitje, maar dan groter en rond met de naam fitchi. Een typisch Turkmeense maaltijd is dograma, gemaakt van brood, gekookt vlees en uien. Een soep die vaak gegeten wordt is chorba, soep van gekookt schaap met aardappel, wortelen en knolraap, elders in de regio ook wel shorpa genoemd. Ook manti, gestoomde noedels, is een populair gerecht. Brood, cörek, is rond en plat en smaakt het lekkerst als het net uit de oven komt.

Drinken in Turkmenistan

Mineraalwater is in Turkmenistan overal verkrijgbaar. Bier en wodka worden veel gedronken. Wat bier betreft zijn de merken Berk en Zip het meest populair. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Bagage en kleding

Voor het reizen door Turkmenistan adviseren wij praktische kleding die zich makkelijk laat combineren laag over laag. Hoewel het overdag erg warm kan worden, valt de temperatuur in de nacht/ vroege ochtend ver terug. Korte broeken, rokken en hemdjes worden door de lokale bevolking niet tot nauwelijks gedragen, maar zijn niet verboden. In de avonduren gaat men graag verzorgd gekleed.

Tegen de felle zon is het dragen van een hoofddeksel raadzaam. Een sjaal kan soms gewenst zijn bij het betreden van een heiligdom. Turkmenistan bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Neemt u stevige schoenen mee.

Taal
De taal van Turkmenistan is Turkmeens, een Turkse taal. Ook Russisch en Oezbeeks worden veel gesproken. In hotels en toeristische restaurants spreekt men vaak ook een paar woorden Engels. Hoewel soms met wat moeite, kom je er altijd wel uit.

Telefoneren in Turkmenistan

Je kunt in alle grote steden in Turkmenistan nationaal en internationaal bellen en faxen op het Telegraaf station, ook wel Glavny Telegraf genoemd. 

Internet in Turkmenistan

Er is één serviceprovider in Turkmenistan: http://www.online.tm . Hoewel u op straat veel smartphones ziet, is het internet voor buitenlandse bezoekers niet goed toegankelijk. Het aantal te benaderen websites is beperkt. De beste plaats om online te gaan tijdens je Turkmenistan rondreis is in de tophotels van Ashgabat.

Elektriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Belgie.
Bij sommige reizen kampeer je een of meerdere nachten. Hier kun je meestal niet rekenen op het opladen van je batterijen. Zorg voor die gevallen dus voor voldoende reservebatterijen.

Openingstijden

Winkels, postkantoren en kantoren in Turkmenistan zijn geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten. De bazaars en warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. De Tolchuka bazaar in Ashgabat is in het weekend geopend van 8.00 – 14.00 uur. Musea zijn geopend van 10.00-17.00 uur. 

Turkmeense Ambassade in België 

Reyerslaan 106, 1030 Brussel, tel: 0032-26481874  

E Turkmenistan@skynet.be