Praktische informatie Armenië

PASPOORT & VISA

Voor Armenië heeft u een internationaal paspoort nodig. Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn na terugkomst van de reis.

Wat het visum  betreft voor Armenië: inwoners van Schengenlanden en de Verenigde Staten hebben geen visum nodig. Vanaf de inreisdatum kunt u 180 dagen (zonder visum) in Armenië verblijven. Indien van toepassing kan een visum verkregen worden bij aankomst op de luchthaven of bij de grens. Geldig voor 21 dagen (een langere verblijfsduur is tegen meerprijs mogelijk). De kosten moeten worden voldaan in lokale munt.

De bank op de luchthaven van Yerevan  is bij aankomende vluchten open. Er wordt aangeraden slechts een klein bedrag te wisselen, aangezien de koers iets ongunstiger is.

VERZEKERING

Om schade aan uw bagage of ziektekosten te dekken is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u uw vakantie moet afzeggen. Dit risico kunt u verzekeren door het afsluiten van een annuleringsverzekering. Wij laten dit over aan uw persoonlijke beoordeling. Diverse maatschappijen bieden deze verzekeringen aan. Bij deelname aan de reis gaat de reiziger akkoord dat de organisator niet verantwoordelijk is voor eventueel geleden schade of persoonlijk letsel.

GELDZAKEN

De Armeense munt is de Dram (AMD). Naast banken kan er contant geld gewisseld worden bij zogenaamde moneychangers. Bankautomaten zijn ruim aanwezig in de steden, maar niet overal worden buitenlandse bankkaarten aanvaard. De automaat moet voorzien zijn van een Cirrus of Maestro logo. Dit is in Armenië over het algemeen het geval. Diverse valuta kunnen bij de moneychangers omgewisseld worden, maar euros en dollars worden overal geaccepteerd. Er wordt er geen commissie in rekening gebracht.

Dollarbiljetten die ouder zijn dan 1996 worden niet geaccepteerd.  Bankbiljetten moeten relatief nieuw zijn en geen scheuren of beschadigingen vertonen. Het is aan te raden om kleinere biljetten bij het wisselen te ontvangen. Grote biljetten kunnen, met name in kleinere winkels en kiosken of taxi’s, lastig gewisseld worden. Overal kan u betalen met Visa en Mastercard creditcards. Opname van geld met een creditcard is meestal duur en opname van kleine bedragen af te raden.

DOUANE

Handelswaar met een waarde boven de € 450,00 moet bij terugkomst in België worden aangegeven. Persoonlijke items zijn vrij van aangifte. Import van sigaretten is vrij tot 20 stuks. Alcohol is tegen veel goedkopere prijzen verkrijgbaar in Armenië. Het land produceert uitstekende cognac en ook wodka is populair. Check voor import naar België de lokale regelgeving.

VEILIGHEID

Straatcriminaliteit is in dit land bijna onbestaande. Uiteraard is het altijd raadzaam om op drukke plekken alert te blijven op zakkenrollers, al is dit hoge uitzondering. Het is ‘s avonds laat geen probleem om zich op straat te bewegen en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Lokale bewoners zijn vaak nog laat actief in de stad en veel families flaneren ‘s avonds op straat of gaan uit eten in de restaurants. De bevolking in de Kaukasus is open, gastvrij, zeer kindvriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, al verloopt de communicatie soms met handen en voeten. Voor ouderen of mensen met een handicap is het moeilijk om zich goed te verplaatsen omdat er vaak geen liften of aanpassingen zijn. Daarnaast kan het plaveisel in slechte staat zijn.

TIJDZONE

Er is een tijdverschil met België. Afhankelijk van onze zomer- of wintertijd is het 2 of 3 uur later.

TELEFOON en INTERNET

Landcode Armenië: +374. Best schaft u bij aankomst een lokale Sim-kaart. De kosten hiervan zijn heel laag en het saldo kan met een, eenvoudig te verkrijgen, prepaidkaart worden opgewaardeerd. In heel het land is er zeer goede netwerkverbinding.

TAAL

In Armenië wordt Armeens gesproken. Daarnaast spreken veel mensen Russisch, hoewel de jongere generatie Engels of Duits als vreemde taal leert. In grote steden zijn straatborden ook in ons alfabet weergegeven evenals verkeersborden aan grotere doorgaande wegen in het land.

GEZONDHEIDSZORG

Vaccinatie van DTP, polio, hepatitus A en buiktyfus is niet verplicht, maar wordt soms aanbevolen.

DRANK en ETEN

Hoewel het water van goede kwaliteit is, hebben sommige reizigers snel last van een gevoelige maag. In dat geval wordt er geadviseerd flessenwater aan te schaffen. Het eten is van uitstekende kwaliteit en ook salades zijn veilig te consumeren.

De (eigen) kosten voor de lunch zijn naar onze begrippen laag en bedragen rond de € 5,00 (supermarkt/cafetaria) tot € 15,00 voor een uitgebreide maaltijd bij een restaurant. De prijzen van drankjes variëren van € 1,50 – € 4,00 voor een glas bier tot € 1,20 voor een kop koffie. Een fles wijn kost ca. € 10,00. Hou rekening met een opslag op de prijzen van de menukaart, het bedieningsgeld. Het percentage staat vermeld in de menukaart en bedraagt doorgaans 10%.

FOOIEN

Service is bij restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Een aanvullende fooi wordt wel verwacht.

ELECTRICITEIT

Het voltage is 220 Volt. De stekkers zijn identiek aan de Europese stekkers.

KLIMAAT

Armenië heeft een landklimaat gekenmerkt door hete zomers en koude, zonnige winters. De lente begint rond begin april, waarbij de hoger gelegen gebieden wat later opwarmen. Mei en juni zijn goede maanden om te reizen. Bloemen bloeien uitbundig en de temperatuur ligt doorgaans rond de 20-25 graden Celsius. Vooral in het voor- en najaar geldt: breng een paraplu mee voor onverwachte regenbuien, die meestal kort en heftig van aard zijn. Zomers zijn heet al is buiten de hoofdstad de temperatuur aangenamer door een toename in hoogte. In de herfst is het aangenaam weer met dezelfde temperaturen als in het voorjaar. Deze tijd wordt wel bijgenaamd ‘velvet season’. Rond midden september verschijnen de herfstkleuren die tot in oktober te zien zijn.

In de winter zijn de temperaturen in Jerevan over het algemeen milder in vergelijking met de regio’s en het schommelt meestal tussen ongeveer +5 en -3 graden. In de omliggende regio’s, vooral in de bergen, kan het echter veel kouder worden, met temperaturen tot -10 graden of zelfs kouder.

KLEDING

In Yerevan zijn de inwoners zeer modieus gekleed en een verzorgd uiterlijk wordt op prijs gesteld. Op het platteland zien we een meer conservatieve kledingstijl. In hoger gelegen streken kan het aanmerkelijk koeler zijn en het meenemen van kleding ‘in laagjes’ is een goede oplossing om dit te ondervangen. Kledingvoorschriften voor bezoek aan religieuze complexen In Armenië zijn beperkt.

PRAKTISCHE ZAKEN

Het meenemen van een zonnebrandcrème met hoge beschermfactor is noodzakelijk. Ter bescherming tegen de zon is hoofdbedekking aan te raden. Tevens is het raadzaam om voldoende medicijnen voor het gehele verblijf mee te nemen en deze in de oorspronkelijke verpakking te laten. Breng wat basismedicatie mee zoals b.v. Paracetamol, Ibuprofen en een anti-diarree middel zoals Imodium. Er zijn overal apotheken en grotere supermarkten die deze middelen ook verkopen, maar dat geldt niet altijd voor alle delen van het land. Voor het meenemen van contactlens vloeistof geldt hetzelfde. Daarnaast kunnen taalproblemen het lastig maken om de bedoelde medicatie te verkrijgen. Goede wandelschoenen zijn een aanrader voor wandelingen in de natuur.

VERVOER

De Kaukasus is een bergachtig gebied en de meeste wegen zijn tweebaanswegen, die in de bergen bochtig zijn en bergpassen passeren. Ook kan men een kudde schapen of koeien op de weg tegenkomen. Het rijgedrag in Armenië varieert in beschrijving van creatief tot onvoorspelbaar. Gezien de lage kosten van het taxivervoer (ca. € 1,20 – € 2,00 voor een rit binnen de stad) is dit voor toeristen een gemakkelijke vorm van transport. Met een taxi afspreken voor een dagtrip is goed uitvoerbaar.

RELIGIE

In Armenië is ca. 98% van de bevolking Armeens. Armenië heeft als eerste land ter wereld het christendom aangenomen. Armeniërs behoren tot de Armeens Apostolische Kerk. Er wonen twee minderheden: Yezidi, die etnisch verwant zijn aan de Koerden, maar een pre-Islamitische godsdienst belijden met een zeer oude oorsprong en de Russische sprekende gemeenschappen van Molokans. Dit zijn christenen die zich in de 17de eeuw hebben afgescheiden van de Russisch Orthodoxe Kerk.