Georgië: Wijnexcursie, van Traditie tot smaakbeleving

Deze 3-daagse wijnexcursie kan perfect worden toegevoegd aan Georgie verkenning van de kaukasus, of als een afzonderlijke activiteit tijdens je individuele of groepsreis. Volgens een aantal van ’s werelds competente experts is Georgië de bakermat van wijn. De vroegst bekende productie van wijn, gemaakt door druiven te laten fermenteren, vond plaats in Zuid-Kaukasus, al vanaf 6000 voor Christus. Archeologische opgravingen in de regio Kvemo Kartli hebben versteende druivenpitten gevonden die dateren uit het Neolithicum. Traditioneel werd wijn gefermenteerd in grote kleivaten die van binnen met bijenwas waren bedekt, genaamd qvevri, die ondergronds werden begraven. Deze traditie wordt nog steeds veel toegepast; veel wijnmakerijen gebruiken dezelfde wijnbereidingstechnieken die duizenden jaren geleden bestonden. In december 2013 werd de oude qvevri-wijnbereidingsmethode toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid door UNESCO. Tegenwoordig worden er 525 inheemse druivensoorten verbouwd in Georgië. Het bekendste wijnbouwgebied van Georgië is Kakheti.

OVER GEORGIE

WAAROM NAAR GEORGIE?

Waarom deze excursie?

 • Verken Kakheti: een regio doordrenkt van wijnbouwgeschiedenis.
 • Bezoek het oudste en grootste wijnhuis van Georgië.
 • Ontdek de grootste exporteur van Qvevri-wijnen.
 • Verken de kleurrijke, lokale boerenmarkt in Telavi.
 • Bewonder de prachtige Alaverdi-kathedraal uit de 11e eeuw en proef geselecteerde kloosterwijnen.
 • Bezoek een modern museum in Napareuli en leer hoe wijn in Georgië wordt gemaakt
 • Doe mee aan een kookworkshop en bereid typische Georgische gerechten zoals Khinkali en Khachapuri.
 • Maak een wandeling naar het Nekresiklooster (4e tot 15e eeuw) via een prachtig stenen pad.
 • Geniet van 6 wijnproeverijen volgens ons programma.
 • Privévervoer met een Engelssprekende chauffeur.
 • Verblijf in het prachtige Schuchmann Wines Chateau.

REISROUTE

Dag 1: Tbilisi – Telavi – Tsinandali – Kisikhevi

Verkenning van Kakheti: wijnbouw, regio en geschiedenis

We stoppen eerst in het dorp, in de buurt van Telavi,  waar, naar familietraditie, Qvevri’s, de typisch kleien wijnvaten, worden gemaakt.

Nadien houden we halt in het landgoed-museum van de 19e eeuwse aristocratische Chavchavadze familie. Het was toen een trekpleister voor intelligentsia van binnen en buiten Georgië, die uiteraard maar al te graag de jaargangen wilden vergelijken van dit oudste en grootste wijnhuis uit Georgië. De telg-dichter Aleksandre Chavchavadze nodigde o.a. Alexander Dumas uit om het glas te heffen op zijn combinatie tussen Europese en Georgische wijntradities, maar waarschijnlijk ook om te vertoeven in het typisch 19e eeuwse park vol Europese, Aziatische en Amerikaanse planten, met bovenop een klein doolhof met wensboom. 

Even verder, in Kisikhevi, woont de grootste exporteur van de qvevri-wijnen, de Duitser Bukhard Schuchmann. De man was in 2008 verliefd geworden op de Georgische wijnen en vond dat die wereldwijd bekend moesten worden. Daarom richtte hij zijn eigen wijnhuis op.

Overnachting in hotel Schuchmann in Kisiskhevi.

Rij-afstand:  110 km.

(O/-/-)

Dag 2: Tsinandali – Telavi – Alaverdi – Napareuli – Nekresi – Kisiskhevi

Eerst kunnen we nog inkopen doen op de levendige en kleurrijke, lokale boerenmarkt in Telavi. Daar is ook de Alaverdi-kathedraal uit de 11e eeuw. Het klooster daaraan verbonden produceerde uiteraard kloosterwijnen. Zin om te proever? Hun productie is beperkt, wat de wijnen uiteraard nog selecter maakt.

Twins Wine Cellar in Napareuli is de volgende stop. In het moderne museum daar zie je hoe in Georgië wijn wordt gemaakt. Ze laten je ook proeven en bovendien deelnemen aan de bereiding van enkele Georgische gerechten zoals Khinkali en Khachapuri. Zo zit je meteen aan tafel voor de lunch.

Een wandeling zal deugd doen na al dit geproef. Die leidt omhoog naar het Nekresiklooster (4e tot 15e eeuw), via en prachtig stenen pad, lichtjes hellend wel want het klooster ligt effectief op een heuvel.

Om de dag in verdere glorie te eindigen, drinken we een laatste teug op het Nekresilandgoed in de wijnproeverij aldaar. We rijden terug naar het hotel van gisteren, bij de Schuchmanns.

Rij-afstand: 100 km

Overnachting in het hotel Schuchmann in Kisikhevi.
(O/L/-)

Dag 3: Kisiskhevi – Tbilisi

Na het ontbijt brengt je privé-chauffeur je rustig terug naar Tbilisi. Kans om nog een laatste kiekje te schieten!

Rij-afstand: 85 km.

Wens je deze excursie op te nemen als onderdeel van een grotere rondreis? In dat geval wordt de prijs van de excursie opnieuw berekend en geïntegreerd in de totale kosten van de tour.

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.