Georgië – Verkenning van de majestueuze Kaukasus

Georgië – Verkenning van de Kaukasus! Welkom bij deze boeiende reis door het betoverende Georgië. Gedurende deze 12-daagse reis zullen we de schatten van dit land ontdekken, van de bruisende straten van Tbilisi tot de majestueuze bergen van Kazbegi en de eeuwenoude grotten van Vardzia. Georgië staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse cultuur en adembenemende landschappen, en we zijn verheugd om deze reis met u te delen.

OVER GEORGIE

WAAROM NAAR GEORGIE?

REISROUTE

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit Brussel naar Tbilisi.  Na aankomst op de internationale luchthaven van Tbilisi wordt u opgewacht door een chauffeur, die u naar uw hotel zal brengen. Het is ongeveer 20 minuten rijden van het vliegveld naar het centrum van de stad.  Onderweg kunt u al een deel van de stad aanschouwen.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi. (-/-/-)

Dag 2: Tbilisi

Na het ontbijt en het introductieverhaal van de gids is het tijd om de stad ‘die van je houdt’ te ontdekken. U kunt meteen voelen dat deze stad een lange geschiedenis heeft wat betreft multiculturele relaties en het is nog steeds de brug tussen Europa en Azië. Wandelend door het oude gedeelte van de stad kunt u de rijke historie in u opnemen en meer leren over z’n speciale, religieuze status: iedereen is hier welkom. Dat is ook de reden dat u verschillende religieuze gebouwen gaat zien: kerken, synagoge, moskeeën. En niet alleen religieuze gebouwen zullen uw aandacht trekken, maar ook de beroemde 19de-eeuwse huizen met hun kleurrijke balkons.

De rondleiding door de stad gaat ook omhoog naar het standbeeld van Moeder Georgië en het oude kasteel Narikala (4de eeuw), waarvandaan u kan genieten van prachtige uitzichten over de stad.

Een ander hoogtepunt zijn de zwavelbaden: bekend om hun ontspannend effect op uw geest na een lange dag vol van indrukken. Misschien kunt u het zelf eens proberen? Wij zien enkel de buitenkant, maar u kunt op eigen gelegenheid natuurlijk teruggaan en zelf een zwavelbad nemen.

Overnachting in een familiehotel in Tbilisi. (O/-/-)

Dag 3: Tbilisi – David Gareja – Signaghi

We beginnen de dag met een rit richting het grottencomplex David Gareja. Het landschap verandert langzaam van uitzicht over de wijngaarden in een halfwoestijn en voor we het weten zijn we helemaal alleen op de weg naar David Gareja. Dit unieke grottencomplex ligt op de grens met Azerbeidzjan en is gesticht door de heilige David, één van de 13 heilige Syrische Vaders die in de 6de eeuw naar deze verlaten plek kwam om te bidden. Ook vandaag de dag komen mensen hier om te bidden en tijdens een bezoek aan het Lavra klooster (9de eeuw) met het graf van St. David kunt u de rust en de toewijding van deze plaats voelen.

Optioneel: Om de grotten met de muurschilderingen te zien, moet u een steile heuvel beklimmen naar het voormalige Udabno klooster: een klim die elke zweetdruppel waard is. Niet alleen ziet u de grotten, maar ook een zeer indrukwekkend panoramisch uitzicht op de halfwoestijn van Georgië en Azerbeidzjan.

En vergeet niet te kijken naar boven in de lucht, want er zijn speciale vogels overal om u heen (zoals de Egyptische Gier, keizerarend, bijeneters, etc.). Ook de blik naar beneden richten kan interessant zijn, omdat ook verschillende reptielen dit unieke ecosysteem bewonen.

Na David Gareja rijden we naar de vestingstad Sighnaghi (18de eeuw), die het uiterlijk van een Italiaanse middeleeuwse stad heeft. We kunnen de stad vandaag bezoeken of morgen.

Hier nog wat meer uitleg over Sighnaghi: De 4,5 km muur die meer dan 40 hectare omsluit, maakt Sighnaghi één van de grootste volledig ommuurde steden ter wereld. De stad is onlangs gerenoveerd en biedt bezoekers een mix van moderne en traditionele indrukken. U kunt wandelen in de klinkerstraten met typische huizen die zijn omgeven met een balkon en het dak betegeld met rode terracotta. Dit alles geeft een speciaal karakter aan de stad. Sighnaghi is beroemd om zijn prachtige uitzicht op het Grote Kaukasus-gebergte, dat een bron van inspiratie is geweest voor vele Georgische schilders.

Reistijd: 4 uur. 30 min. – Wandeltijd: 2 uur 30 min. ↑↓ 200 m.

Avondmaal en overnachting in een guesthouse (met eigen toilet en badkamer) in Signaghi. (O/-/A)

Dag 4: Signaghi – Nekresi – Telavi – Tsinandali – Signaghi

Vandaag is het tijd om de beroemde wijnstreek te verkennen: Kakheti.

We zullen niet alleen de smaak van de wijn proeven die deze streek zo beroemd en aantrekkelijk maakt, maar ook een glimp van het dagelijks leven zien en een beter inzicht krijgen in de geschiedenis van de Kakhetiërs.

We maken eerst een rit richting het Nekresi klooster (4de – 15de eeuw). Dit klooster ligt op een heuvel, dus ideaal voor een korte wandeling (1,5 uur). De wandeling gaat wel steil omhoog, maar is niet moeilijk aangezien recentelijk een mooie, stenen weg is aangelegd.

Vervolgens rijden we een klein stukje verder en stoppen in Telavi om de lokale, kleurrijke markt te bezichtigen.

Daarna zullen we een bezoek brengen aan een van de weinige qvevri makers van het land. Qvevri zijn kleivaten waar volgens eeuwenoude Georgische traditie wijn in wordt gemaakt en bewaard. In december 2013 is deze oude Georgische wijnmakerijmethode toegetreden tot de UNESCO‘s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De man die we bezoeken maakt niet alleen de qvevri, maar heeft ook zijn eigen wijn en chacha (sterke drank). Uiteraard zullen we ook zijn wijn en chacha proeven.

Na de wijnproeverij gaan we naar het landgoed van de 19de eeuwse dichter en nobel man Aleksandre Chavchavadze in Tsinandali. Zijn huis, het hoofdgebouw, is tevens een museum. De aristocratische Chavchavadze familie was één van de meest getalenteerde en machtigste families in heel Georgië. Deze plaats was een centrum van het intellectuele leven en is vele malen bezocht door beroemde Georgische en buitenlandse schrijvers (waaronder Alexander Dumas). Alexandre bood zijn gasten fijne wijnen aangemaakt op zijn landgoed. Hij was degene die de oudste en grootste wijnmakerij in Georgië bezat, waar hij Europese en Georgische wijnbouwtradities combineerde. Het huis is omgeven door prachtige tuinen, die 18 hectare grond beslaan. Ze bevatten een diversiteit aan Europese, Aziatische en Amerikaanse planten en een parkwandeling is dan ook een must. Verder is er ook nog een klein labyrint met een wensboom in het midden, die het bezoeken waard is.

Na Tsinandali rijden we terug naar Sighnaghi.

Reistijd: 3 uur. 15 min.

Avondmaal en overnachting in een guesthouse (met eigen toilet en badkamer) in Signaghi. (O/-/A)

Dag 5: Signaghi – Mtskheta – Gudauri

In de ochtend rijden we naar de oude hoofdstad en het religieus centrum van Georgië – Mtskheta. Het was de plaats van vroegchristelijke activiteit en de locatie waar het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst (337), nadat de Cappadocische vrouw St. Nino (dezelfde van het Bodbe klooster) kwam om het land te bekeren. Niet alleen eeuwen geleden werd deze plaats gewaardeerd, ook vandaag de dag wordt het sterk gewaardeerd en daarom vindt u hier ook twee UNESCO-werelderfgoed sites. Het spreekt voor zich dat u beide zult bezoeken. Eén is het Jvari klooster (5de-6de), dat over Mtskheta waakt en waarvandaan u een perfect uitzicht heeft op de volgende UNESCO-site: Svetitskhoveli kathedraal (11de eeuw). Waar de Jvari kerk u een privé, persoonlijk en zelfs een intiem gevoel geeft, laat de kathedraal een overweldigende indruk van de Georgische religieuze pracht en praal achter.

Daarna het is tijd om het Grote Kaukasus-gebergte te verkennen, rijdend op de eeuwenoude militaire hoofdweg richting Rusland. De eerste stop is bij het versterkte fortcomplex Ananuri (17de eeuw), vanwaar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Jinvali waterreservoir.

Reistijd: 4 uur. 15 min.

Avondmaal en overnachting in Gudauri. (O/-/A)

Dag 6: Gudauri – Truso – Kazbegi

Vandaag wacht een mooie wandeling in de Truso vallei op ons. Na ongeveer 40 minuten rijden beginnen we onze wandeling in de prachtige Truso kloof. We steken eerst de Tergi (Terek) rivier over om vervolgens stroomopwaarts te wandelen.

Na het passeren van twee bruggen zal de kloof zich openen in de Truso vallei, die we volgen tot het verlaten dorp Ketrisi.

Tijdens de wandeling passeren we oude nederzettingen en genieten we van het geweldige uitzicht op de bergen rond ons heen.

Reistijd: 1 uur. 30 min.

Wandeltijd: 3-5 uur (heen en terugweg is hetzelfde, dus inkorten is mogelijk).

↑↓ 150 m.

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi. (O/-/-)

Dag 7: Kazbegi – Sno vallei – Juta – Chaukhebi – Kazbegi

In de ochtend rijden we door de Sno vallei naar het dorp Juta (2165m). De weg erna toe begint veel belovend met asfalt, maar gaat snel over in een ‘off road’ piste, die uiteindelijk steil omhoog naar het dorp gaat. Juta is in de wintermaanden afgesloten van de rest van Georgië en blijft het hele jaar door een erg afgelegen plek. Het kleine dorpje heeft dan ook grotendeels de oude manier van leven bewaard en heeft daardoor een andere atmosfeer dan bijvoorbeeld Kazbegi. Vanaf Juta lopen we door fascinerende natuur tot aan de voet (2550 m.) van de berg Chaukhebi (3842 m). Na het wandelen keren we rijdend terug naar Kazbegi.

Reistijd: 1 uur. 30 min – Wandeltijd: 4 uur – ↑↓ 400 m.

Overnachting in een familiehotel in Kazbegi. (O/-/-)

Dag 8: Kazbegi – Bazaleti – Gori – Ateni

Vandaag beginnen we de dag met een wandeling naar de Gergeti Drievuldigheidskerk (14de eeuw), die voor de berg Kazbek op een heuvel ligt.

Vervolgens stoppen we bij het Bazaleti meer, waar het mogelijk is om te ontspannen aan of in het water en tevens geluncht kan worden.

Vervolgens gaan we naar de Ateni kloof, waar ‘in the middle of nowhere’ ons klein, gezellig ‘hotel’ met wijnkelder op ons wacht. Daar nuttigen ons avondmaal gemaakt van organische producten en proeven we van de hoogwaardige, bekende wijnen van de streek.

Wandeltijd naar Gergeti: 2 uur. 30 min – Reistijd: 3 uur. 45 min -↑ ↓ 400 m.

Avondmaal en overnachting in een guesthouse in Ateni (met eigen toilet en badkamer). (O/-/A)

Dag 9: Ateni – Uplistsikhe – Borjomi 

Vandaag gaan we eerst naar een plaats die dateert uit 1000 v. Chr.: Uplistsikhe. Dit was ooit een immense grottenstad, maar de ruïnes zijn nog steeds indrukwekkend. Men kan hier ronddolen en voelen hoe het in die dagen geweest moet zijn.

Als laatste bezoeken we vandaag het grootste Nationale Park van Georgië, dat tevens een WWF PAN Park is: Borjomi – Kharagauli. We maken hier een wandeling (2 uur, “National park information trail”) door dit prachtige natuurgebied en worden weer even een met de natuur.

Optioneel: een paardrijdtocht (ongeveer 2 uur/ € 25,00 /pp) in het Nationale Park.

Reistijd: 2 uur. 15 min.

Overnachting in Borjomi. (O/-/-)

Dag 10: Borjomi – Akhaltsikhe – Vardzia

Vandaag bezoeken we eerst het onlangs gereconstrueerde, indrukwekkende Rabati kasteel/fort in Akhaltsikhe. Dit is één van de duurste projecten geweest in verband met het toerisme in Georgië en dat is merkbaar. Binnen de vestingmuren dateren verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken, bijvoorbeeld een gazebo, een kasteel, een moskee met een vergulde koepel. En laten we het archeologisch museum niet vergeten, met zijn prachtige en veelzijdige artefacten.

Vervolgens bezoeken we één van de meest fantastische locaties van Georgië, Vardzia, een grotten complex (12de eeuw): een aardbeving verwoestte het in de 13de eeuw, maar ook al is het niet meer ‘verborgen’, toch lokt het nog steeds bezoekers omwille van zijn unieke karakter en grootsheid. Het complex bestaat uit 139 grotten met in totaal 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kleine kerken. Een gangenstelsel verbindt bijna alle woningen met elkaar. In het centrum van het klooster ligt de kathedraal met muurschilderingen uit de 12de eeuw. Die zijn bijzonder kenmerkend voor de ontwikkeling van de middeleeuwse Georgische muurschilderkunst. De kathedraal heeft ook een van de weinige portretten van de iconische koningin Tamar.

Avondmaal en overnachting in familiehotel in Vardzia. (O/-/A)

Dag 11: Vardzia – Tsalka – Tbilisi

Vandaag rijden we terug naar Tbilisi, maar wel via een panoramische route. Onderweg passeren we verschillende meren (Tsalka/Khrami reservoir en Paravani meer). Zo zullen we stoppen bij de in 2022 geopende 240 meter brug met een glazen diamant in het midden met een bar over de Tsalka (vroeger Dashbashi) kloof. Een erg ambitieus en uniek project dat de moeite waard is om te bezichtigen.

Reistijd: 4 uur 30 min.

Overnachting in familiehotel in Tbilisi. (O/-/-)

Dag 12 Tbilisi- Brussel

Transfer naar het vliegveld van Tbilisi. Een goede terugvlucht.

(O/-/-)

PRIJZEN

Supplement eenpersoonskamer € 220,00

Deze reis kan zowel individueel als in groepsverband worden geboekt. De reisdatum is op maat en de prijs wordt aangepast afhankelijk van het aantal deelnemers.

Inbegrepen

 • Family hotel ‘VIP’ in Tbilisi
 • Hotel ‘GoodAura’ in Gudauri
 • Gastgezinnen in Signaghi, Kazbegi, Ateni, Vardzia
 • Hotel ‘Brigitte’ or similar in signaghi vanaf 8 pax)
 • Hotel ‘Borjomi Palace’ in Borjomi
 • Engelstalige gids (vanaf 6 pax)
 • Transfer van/naar luchthaven
 • Vervoer met chauffeur
 • Alle ontbijten, 5 lokale avondmalen
 • Maaltijden en overnachtingen van de chauffeur
 • Wijn degustatie(s)
 • Alle belastingen
 • Boeking van de internationale vluchten (optioneel)

Niet inbegrepen

 • Internationale vliegtickets
 • Vervoer op dag 2. ‘Alle’ bezienswaardigheden zijn op loopafstand
 • Entreegelden (circa € 35,00 /pp)
 • Maaltijden die niet inbegrepen zijn in het programma
 • Dranken (alcoholisch en non-alcoholisch)
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven
 • financiële transferkosten
 • Diensten die niet inbegrepen zijn in het programma.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Praktische informatie Georgië

GALERIJ

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.