16-daagse rondreis in Kirgizië & Oezbekistan

Deze individuele reis belooft een fascinerende verkenning van de historische Zijderoute, waarbij twee unieke landen samenkomen in een symbiose van culturele pracht en adembenemende natuurlijke schoonheid. De reis voert ons diep in de natuur en de nomadencultuur van Kirgizië. We verkennen de oevers van het adembenemende Issyk Kul-meer, het op één na grootste bergmeer ter wereld. Het meer biedt unieke uitzichten op de besneeuwde bergtoppen van het Tian Shan-gebergte, met pieken tot ver boven de 7.000 meter. Vergeet je wandelschoenen niet, want er staan gevarieerde wandelingen op het programma! Na het absorberen van de natuurlijke pracht vliegen we naar Oezbekistan, het epicentrum van talloze beschavingen en een schatkamer van geschiedenis en cultuur. We verkennen de verfijnde madrassa’s van Buchara, de architecturale juweeltjes van Samarkand, en het kloppende hart van de woestijnstad, Khiva, waar de tijd bijna lijkt stil te staan.

REISROUTE

Dag 01 – Brussel – Bishkek

Vandaag begint het avontuur. We vliegen vanuit Brussel naar de hoofdstad van Kirgizië, Bishkek.  Bij aankomst wacht een transfer naar het hotel ons op.

Dag 2 – Bishkek

Na het ontbijt worden we rondgeleid in het hart van de stad, het Ala Too-plein met het standbeeld van Manas, het Staatshistorisch Museum, het Kurmanzhan Datka Monument, het Oude Plein met het Parlementsgebouw, het standbeeld van Lenin en het Frunze Museum. De Tweede Wereldoorlog woedde ook hier. Het gedenkteken staat op het Victoryplein. En de dag cultuur toppen we af in een in een lokaal restaurant, zoals bv in het Supara etnisch complex, indien beschikbaar.

Overnachting in Bishkek.

Dag 3 – Bishkek – Karakol via Bokonbaev – 400 km/ 6 – 7 uur

‘s Morgens vertrekken we richting het Issyk Kul-meer. De weg naar Karakol leidt via de zuidkust van het meer langs Bokonbaev. Het Issyk Kul-meer, omgeven door de Tien Shan-bergketen, is het op een na grootste bergmeer ter wereld, en Karakol is een stad aan de oostelijke oever van het meer. Het is een schilderachtige reis met prachtige uitzichten op het meer en de omliggende bergen.

We wandelen door de Kok-Moinok canyon met zijn schilderachtige, lange passages tussen steile wanden. Bergwater, afkomstig van de nabijgelegen toppen, snijdt door de kloof en laat een spoor van talrijke canyons achter op de hellingen, uitgesneden door de tand des tijds in klei en zand. Dit natuurlijke proces heeft een buitengewoon mooi stempel achtergelaten. (1,5 uur heen en terug, gemakkelijk niveau).

In Bokonbaev zouden we een arend en jachtdemonstratie kunnen meepikken. Een andere kloof met ongewone bergformaties is de Fairytale canyon. Deze indrukwekkende kloof staat bekend om zijn surrealistische rode zandstenen rotsformaties die de vorm hebben van verschillende dieren en sprookjesachtige figuren, vandaar de De ‘locals’ noemen deze plek Skazka, wat letterlijk vertaald ‘Fairy Tale’ betekent. (wandeling van 1à2 uur, gemakkelijk). Onze benen kunnen we nadien strekken onder de tafel van een gastvrije Dunganfamilie in Karakol.

Overnachting in Bishkek.

Dag 4 – Karakol – Djety-Oguz canyon en terug – 60 km/ 1,5 uur

Er is heel wat afwisseling vandaag:  Op zondag is er veemarkt in Karakol. Hou je van dieren, ga dan mee. En anders ga je wat vroeger naar het Museum van N.M. Przhevalsky. Op het programma staat nog meer in die zin: het Karakol Museum, de Dungan moskee (uniek omdat het tegelijk een Chinese pagode en moskee is) en de Russisch-orthodoxe Heilige Drievuldigheidskerk (een houten gebouw). Ben je op zoek naar prachtige uitzichten, hou het fototoestel voor de namiddag in de aanslag als we wandelen in de Djety-Oguz canyon: ongerepte bossen, waterval, uitgestrekt weiden vol bloemenpracht (bv. Kok-Jaik -Bloemenveld-) Het is een wandeling van 3 à 5 uur wandelen, al een beetje uitdagender omdat het pad soms smaller is, stijgt en daalt en over een rivier leidt, via een brug.

Overnachting in Karakol.

Dag 5 – Karakol- Cholpon Ata – 170 km/ 2-3 uur

We verkennen de noordkust van het Issyk Kulmeer, via Cholpon Ata. Vanuit het dorp Semenovka rijden we de bergen in op weg naar de Semenovka canyon. In Kyrchyn wanen we ons op het dak van land, met de brede vallei aan onze voeten. In 2016 werden hier de World Nomad Games gehouden. Het terrrein is nu open voor een verkenning van 2 à 3 uur, gemakkelijk wandelniveau met veel open ruimte, wel op en neer. ’s Avonds overnachten we in Cholpon Ata, in een resort aan de oever van het meer.

Overnachting in Cholpon Ata.

Dag 6 – Cholpon Ata-stad naar Bishkek – 280 km/ 5 uur

Op onze terugweg naar Bishkek reizen we ook terug in de tijd. Hoelang weten we niet. De petrogliefen in de ‘Tuin van Stenen’ zwijgen stil. Misschien vind je een stem in Burana-toren (UNESCO erfgoedsite) van Tokmok. (1 uur wandeling)

Overnachting in Bishkek.

Dag 7 – Bishkek- Ala Archa-canyon- Bishkek- Tashkent 120 km / 2-3 uur

Het is tijd voor natuur. We trekken naar de Ala-Archa canyon. Er zijn twee mogelijke wandelroutes, met verschillende moeilijkheidsgraden. De weg naar de Ak-Sai waterval is langer en duurt 3-4 uur heen en terug, over een afstand van 10 km (met picknick). 16:30 Transfer naar de luchthaven voor onze vlucht naar Tashkent. (19:50 – 20:10) Vlucht naar Tashkent, Transfer naar het hotel.

Overnachting in Tashkent.

Dag 08 – Tashkent

De hoofdstad Tashkent heeft op zijn grondvesten gedaverd: het werd in de jaren 70 getroffen door een zware aardbeving die veel van de typische oude huizen verwoestte. De Russen hebben hun stempel bij de wederopbouw gelaten maar de oude cultuur is nog duidelijk merkbaar. Er is dus veel herdenking (van slachtoffers), van heldendaden (het OnafhaKhiva nkelijkheidsplein, het Amir Timur Park) de metro met kosmonauten), en er zijn veel bronnen die vertellen over vroeger (de Oude Stad, het Hast Imam Complex, de Tilla Shaikh-archieven -waar de oudste Korankopie, de Osman Koran, geschreven door de derde kalief van de islam). De stad is modern en bruist van leven (de Chorsu Bazaar en de Kukeldash Madrassah, Museum voor Toegepaste Kunsten, het plein van het Navoi Theater).

Overnachting in Tashkent.

Dag 09 – Tashkent – Urgench – Khiva

Khiva heeft de tijden standvastiger getrotseerd. Het is een een pareltje van authenticiteit zoals haar muren oprijzen in de woeste omgeving en zoals het destijds een verademing moest geweest zijn voor de karavanen die eindelijk de poorten konden binnentrekken om er meteen een bad nemen vooraleer de fraaie stad in te trekken. Vroeg in de ochtend zullen wij met het vliegtuig naar Khiva gaan. (De vlucht van Tashkent naar Urgench: 07:15-08:55)

Hier, ver van alle drukte, krijg je tijd, tijd om op elk uur van de dag te ontdekken hoe het leven in dit kleine maar rijke khan-koninkrijk zich afspeeldde. Stap in de Khiva ‘Game of Thrones’. Bezoek de Ichan Kala, de Kalta Minor, de Kunya Ark, de Madrassah Rakhimkhon, de ambachtelijke werkplaatsen, het Mausoleum van Pakhlavan Makhmud, de Islam Khodja minaret en museum, de Vrijdagmoskee. Ga een eerste keer en hou je toegangskaartje voor een tweede keer. Dat mag. Dan geraak je helemaal in de ban van waar de harem verbleef, hoe de khan zijn gasten ontving, waar schoonheid, wijsheid en kunde werden doorgegeven, hoe belangrijk water was, hoe onderhandelingen met Engelsen verkeerd liepen, hoe de Russische tsaar de khan paaide met een T-model, ….. en zie de zon dan ondergaan achter de kleuurrijke toren die een lichtbaken in de woestijn was, maar nog zoveel meer… maar dat moet je zelf ontdekken.

Overnachting in Khiva.

Dag 10 – Khiva naar Bukhara – 430 km

Bukhara was de tegenpool. Eeuwenlang dongen Khiva en Bukhara naar de macht en de praal. Wie heeft de hoogste toren? Ga kijken, morgen maar doorkruis vandaag eerst de Kizilkum-woestijn en zie hoe het land een stabiele economie probeert op te bouwen. Het heeft een jonge bevolking, langsheen de grote rivier, vruchtbare landbouwgrond, en zet in op transport, op onderwijs, ook voor meisjes, en op kleine ondernemingen. Er worden autowegen aangelegd. Kijk naar de trein, dwars door de woestijn. Zie de oude torens die karavanen de weg wezen, bespeur resten van oude steden, zelfs uit de tijd van Alexander De Grote. Misschien vind je op je een picknickplek onderweg zelfs potscherven van weleer. In de late namiddag arriveer je in Bukhara en verken het meteen na de check-in. Er is een korte wandeling naar Lyabikhauz voorzien.  

Overnachting in Bukhara.

Dag 11 – Bukhara

Bukhara is rijk en verscheiden. Er was ook een bloeiende Joodse gemeenschap maar ook nu nog een Joodse school die openstaat voor alle kinderen en het betere onderwijs verschaft. Daarom is het gegeerd. . Er zijn bezienswaardigheden te over: Lyabikhauz, Madrassah Nadirkhon Devanbegi Khanaga, Mogaki Attari-moskee, Poi Kalon-minaret en moskee, Madrassah Aziz Khan Ulugbek, de Ark-fort, Balakhauz-moskee, mausoleum van Ismail Samanid, Chasma Ayub en de bazaar. Ga hier ook winkelen (bv in Toki Zargaron). Een van de hoogtepunten van de dag is het bezoek ’s avonds aan het huis van de miniatuurschilder Davlat Toshev. Het zijn ongelooflijk prachtige juweeltjes (soefischilderijen).

Overnachting in Bukhara.

Dag 12 – Bukhara

Waren er ooit leeuwen en tijgers en een Russische prinses die op het laatste moment een huwelijksaanzoek afzegde in Bukhara? Jawel, in Sitora-i-Mokhikhosa, de zomerresidentie van de voormalige Emir van Bukhara. We rijden ernaartoe (de exclusieve Suzanna-borduurcollectie) en vervolgen dan naar het heiligdom van de wijze soefi-heilige Bakhauddin Nakshbandi en de nabijgelegen graven van de Shaibanid-heersers. Vergeet niet naar deuren te kijken.

Overnachting Bukhara.

Dag 13 – Bukhara – Shakre Sabz -Samarkand – 350 km

Is er dan nog meer ‘hoogtepunt’? Ja, in Samarkand. Om je op de proef te stellen maken een tussenstop in Shakre Sabz, de geboorteplaats van Timur Lenk. Na zijn machtsovername maakte hij deze stad tot zijn hoofdstad. De oorspronkelijke naam, Kesh, wijzigde hij in Shakhrisabz, wat de “groene stad” betekent vanwege de vele parken die hier zijn. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. we bezoeken de Ak Saroy Palace-ruïnes, Dorus Tilavat-seminarie, Kok Gumbaz-moskee, Dorus Saidat en de Vrijdagmoskee bezoeken. Vervolgens rijden we door naar Samarkand. Afhankelijk van de beschikbaarheid op die dag, kunnen we de Sound and Light-show bijwonen op het Registan-plein om 20:30 uur.

Overnachting in Samarkand.

Dag 14 – Samarkand

Eindelijk, de langverwachte, volledige rondleiding in Samarkand: het Registan-plein met de drie prachtige Madrassahs, de Bibi Khanum-moskee, de Zijderoute Bazaar, Shahi Zinda Necropolis en Gur Emir, het mausoleum van Tamerlane. We sluiten de dag af mat  het Afrosiab-museum en -terrein en het Ulugbek’s observatorium.

Overnachting in Samarkand.

Dag 15 – Samarkand – Tashkent

Vooraleer de trein naar Tashkent te nemen, verdiepen we ons in de aloude traditie van textiel: zijde en het kleuren ervan. Oezbekistan heeft heel eigen patronen en werkwijze. Het is geen batik. De tekening wil de beweging van wolken en water weergeven. Maar vanuit Oezbekistan werd ook papier naar Europa gebracht. Ook dat vindt zijn oorsprong in de moerbeiboom.  Wil je het van naald tot draad ontdekken, bezoek dan mee Samarkand-moerbei papierbedrijf in het dorp Konigil Meros, aan de rand van Samarkand. Hier, zoals vele eeuwen geleden, kunnen we het productieproces zien van het beroemde Samarkand-moerbeipapier volgens de oude technologie.

In de late namiddag nemen we de snelle moderne trein naar Tashkent (vertrek om 17:06 uur, aankomst om 19:16 uur). Transfer naar het hotel.

 Overnachting in Tashkent.

Dag 16 – Tashkent – Brussel

Einde van het avontuur. Transfer en terugvlucht naar Brussel.

PRIJZEN

Supplement eenpersoonskamer: € 400,00

INBEGREPEN

 • 15 overnachtingen met ontbijt in comfortabele hotels met dubbel/twin kamer
  • Bishkek – B Hotel or Hotel Bridges
  • Karakol – Hotel Green Yard or Hotel 78
  • Cholpon Ata – Hotel Karven or Hotel Raduga
  • Tashkent – Hotel Navruz or Hotel Milan
  • Khiva – Hotel Grand Vizir or Hotel Malika
  • Bukhara – Hotel Komil or Hotel Lyabi House
  • Samarkand – Hotel Gur Emir Palace or Hotel Silk Road Empire
  • (Indien het gekozen hotel niet beschikbaar is, wordt een vergelijkbaar alternatief geselecteerd.)
 • Alle toegangsgelden voor de bezienswaardigheden en excursies
 • Engelstalige lokale gids gedurende hele reis in Kirgizië
 • Engelstalige lokale gidsen in Oezbekistan per stad volgens de vermelde data:
  • on Day 08 in Tashkent
  • on Day 09 in Khiva
  • on Day 11-12 in Bukhara
  • on Day 13 in Shakhrisabz
  • on Day 14 in Samarkand
 • A/C vervoer voor alle reisdagen, stad tours en excursies
 • Transfers luchthaven/treinstation naar hotel en hotel naar luchthaven/treinstation
 • Treinticket voor Afrosiyob snelle trein Samarkand/Tashkent (economy class)
 • Lijnvlucht van Tashkent – Urgench (economy class)
 • Picknicklunches op dag 07 & dag 10 en diners op dag 02 & dag 06
 • Assistentie tijdens de reis
 • Boeking van de internationale vluchten (optioneel)

NIET INBEGREPEN

 • Lijnvluchten Brussel – Bishkek en Tasjkent – Brussel
  • (zie onderaan Vluchtvoorstel Trukish Airlines)
 • Maaltijden die niet vermeld zijn in het programma
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Fotografiekosten
 • Alcoholische dranken en koffieshops/theehuizen
 • Persoonlijke uitgaven, optionele activiteiten/ hotelsupplementen
 • Annulerings-, bagage- en reisbijstandsverzekering
 • Financiële transferkosten

Het organiseren van deze reis voor groepsreizen van 10 tot max. 15 deelnemers is ook mogelijk. In dat geval worden de kosten van de reis opnieuw berekend. We kunnen ook de reisdata naar wens aanpassen.

Vluchtvoorstel Trukish Airlines (prijs op basis van tarieven van 27/11/2023)

Brand Right 1 piece X 8 kg cabin baggage Brand Right Meal service Brand Right 30 kg baggage allowance

GALERIJ

The Legend Of The Issyk Kul Lake’s Lost Treasures

PRAKTISCHE INFORMATIE

INSCHRIJVING

Lees verder:

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.