Oezbekistan, 16 dagen unieke Termez tour met Olga Novitskaja

Oezbekistan, het juweel van Centraal-Azië

16/04/2024 – 01/05/2024 – Stap in de voetsporen van handelaren die eeuwenlang de legendarische Zijderoute hebben doorkruist. Welkom in Oezbekistan, het juweel van Centraal-Azië en een schatkamer van geschiedenis en cultuur. Verken Samarkand, Bukhara en Khiva, de oudste steden van de Zijderoute, waar de echo’s van oude karavanen nog steeds weerklinken. Ontdek Termez, een stad in het zuiden van Oezbekistan, gelegen aan de oevers van de rivier de Amu Darya. Het behoort tot de oudste steden in Centraal-Azië. Archeologische sites zoals de oude stad van Dalverzin-Tepe en het Boeddhistische kloostercomplex van Fayaz Tepe getuigen van de diverse culturele invloeden die de regio heeft doorgemaakt, waaronder Perzische, Griekse, Boeddhistische en islamitische invloeden.

We bezoeken ook Baysun, bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen en traditionele ambachten. Deze reis wordt begeleid door Olga Novitskaja. Olga is geboren in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent en heeft daar tot haar 21ste gewoond, waarna ze naar België is verhuisd. In 1983 behaalde ze haar licentie Slavische filologie aan de KU Leuven, en in 1999 promoveerde ze tot doctor in de Oost-Europese Talen en Culturen aan de UGent. Haar band met haar geboorteland heeft ze nooit verbroken; regelmatig keert ze terug naar haar roots.

REISROUTE

“Klik op de pijlen voor details.”

Dag 1: Brussels – Tashkent

Vandaag vertrekken we naar Tashkent. Na aankomst volgt de transfer naar ons hotel. Overnachting in Tashkent.

Dag 2: Tashkent

Vandaag belooft een dag vol ontdekkingen te worden, met als eerste stop het beroemde Museum voor Toegepaste Kunst. Het museum geeft ons een bredere kijk op de Oezbeekse kunst. Het is één van de grootste musea in Centraal-Azië, met werken van Russische en West-Europese kunstenaars, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve meubels, porselein en brons. We bezoeken verder het Onafhankelijkheidsplein en het Monument van Courage.

Deze stad met haar rijke geschiedenis oogt modern. We wandelen door de straten en we zien de harmonieuze mix van oude, met mozaïeken versierde gebouwen en wolkenkrabbers. Maar Tashkent is uiteraard meer dan alleen architectuur: het is een venster naar de ziel van Centraal-Azië.  De dag wordt afgesloten met een cultureel hoogtepunt: een opera of een nationale show (onder voorbehoud), afhankelijk van wat de avond voor ons in petto heeft.

Overnachting in Tashkent

Dag 3: Tashkent-Termez

Na het ontbijt checken we uit en vervolgen we onze ontdekkingstocht met een halve dag stadsrondleiding in Tashkent. Deze stad met haar rijke geschiedenis oogt modern. Wandel door de straten en je zult versteld staan van de harmonieuze mix van oude, met mozaïeken versierde gebouwen met wolkenkrabbers. Maar Tashkent is uiteraard meer dan alleen architectuur: het is een venster naar de ziel van Centraal-Azië.

Tijdens de stadstour komen de belangrijkste bezienswaardigheden aan bod zoals de Vrijdag moskee, het Kaffal Shashi mausoleum, de Kukeldash Universiteit en de nabij gelegen drukbezochte Chorsu Bazaar, waar werkelijk alles verkrijgbaar is.

In de oude stad bezoeken we de Khast Imam moskee met de bibliotheek van oosterse manuscripten. De Koran van kalief Uthman (7de eeuw), de Ottomaanse Koran, ligt hier tentoongesteld.

Tijd om naar de binnenlandse luchthaven te gaan voor je vlucht naar Termez.

19:30 Vertrek naar Termez. 20:50 Aankomst in Termez en transfer naar je hotel.

Overnachting in Termez.

Dag 4: Termez

Termez is één van de meest oude steden van Centraal-Azië. Een van de architectonische parels van Centraal-Azië uit de Kushan-periode, met name het boeddhistische tempelcomplex Airatam, bevindt zich in Termez. Na het ontbijt begint onze excursie bij een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden, Sultan Saodat, wat in het Arabisch “heerschappij van seids” betekent. Seids zijn directe afstammelingen van de Profeet Mohammed.

We bezoeken Kukildor-ota Hanaka, een van de meest gevierde bezienswaardigheden van Termez en een van de weinige hanaka’s in Centraal-Azië.

Vervolgens gaan we naar Zurmala, een 12 meter hoge boeddhistische stupa, gevonden in de ruïnes van het oude Termez uit de I-II eeuw voor Christus, toen het boeddhisme de heersende religie was in de regio van Centraal-Azië.

Op ongeveer 3 kilometer van Oud-Termez, omgeven door tuinen, ligt Kirk-Kiz, wat ‘Veertig Meisjes’ betekent. Volgens de legende verdedigde koningin Gulayim hier met haar metgezellen, zoals verteld in het epische verhaal “Kirk-Kiz”, met succes zich tegen buitenlandse indringers.

Hierna bezoeken we de Djarkurgan Minaret, gelegen op slechts 60 kilometer van Termez in het dorp Minor. Dit unieke historische monument draagt trots de naam van de bekwame ambachtsman, Ali ibn Muhammad uit Serahsa.

Overnachting in Termez.

Dag 5: Termez

Deze ochtend beginnen we met een bezoek aan het Termez Archeologisch Museum. In de collecties van het museum worden meer dan 57.000 objecten bewaard die de materiële en spirituele cultuur van de regio vertegenwoordigen.

Vervolgens gaan we naar het mausoleum van Al-Hakim al-Termizi, een van de zeer vereerde monumenten in de moslimwereld.

Verder bezoeken we de archeologische locaties van Fayoz-Tepa, bekend om de ruïnes van een boeddhistisch klooster die teruggaan tot de oudheid. Het ligt 1 km ten noordwesten van Kara-tepa. Hier hebben archeologen verschillende beelden van bodhisattva’s en Boeddha ontdekt. Vooral een groep beeldjes gemaakt van witte steen is bijzonder interessant. We gaan dan verder naar Kampyr Tepe, 35 kilometer ten noordwesten van Termez. Dit is een oude citadel waarvan de overblijfselen verder bewijs hebben geleverd van de introductie van het boeddhisme vóór Christus. Meer dan 35 kg goud is opgegraven op deze site, samen met enkele van de oudste schaakstukken ter wereld.

Overnachting in Termez.

Dag 6: Termez-Baisun-Shakhrisabz 340 km (6 u)

Na het ontbijt gaan we verder naar het dorp Baysun. Baysun staat bekend om het behoud van oude tradities met sporen van het sjamanisme, het zoroastrisme, het boeddhisme en de islam. Sinds 2001 staat de Baysuncultuur vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. De manier waarop mensen in Baysun leven, is rijk aan kleuren en interessante tradities. Het is een uitstekend onderwerp voor onderzoekers en historici om in detail te bestuderen. De huizen hier zijn versierd met speciale handgemaakte tapijten, suzani genaamd, en de kleding en schoenen hebben prachtig borduurwerk. De tafels zijn gedekt met met-de-hand beschilderde keramische borden, waardoor alles er heel mooi uitziet.

Vandaag hebben we het geluk om een lokaal huis te bezoeken en te zien aan welke ambachten ze werken.

In Baysun is er ook een beroemde heilige bron genaamd “Omonkhona”. Het is hier bijna altijd druk – vaak komen mensen op bedevaart naar deze plek om geneeskrachtig water te drinken of een gezond bad te nemen. Het mineraalwater van de bron kan helpen bij het genezen van ziekten van de nieren en de lever.

Daarnaast kunnen we het lokale Museum voor Toegepaste Kunsten en de Kyzyl Canyon bezoeken. De Kyzyl Canyon is in wezen een uniek ecosysteem van gesloten type, gecreëerd door de natuur zelf. De lengte van de canyon is 30 km. Het hoogste punt van het gebied is Mount Buritath, 1300 meter hoog. De naam van de canyon vertaalt zich letterlijk als de “Rode Canyon”.

Na de lunch gaan we verder naar Shakhrisabz. Bij aankomst transfer naar het hotel.

Overnachting in Shakhrisabz.

Dag 7: Shakhrisabz – Samarkand 100 km (1u:45)

Na het ontbijt gaan we op verkenning in Shakhrisabz, de geboorteplaats van Timur Lenk. Na zijn machtsovername maakte hij deze stad tot zijn hoofdstad. De oorspronkelijke naam, Kesh, wijzigde hij in Shakhrisabz, wat de “groene stad” betekent vanwege de vele parken die hier zijn. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hij liet er allerlei moskeeën en paleizen neerzetten die de stad al vlug een monumentale aanblik gaven. We zien eveneens verschillende mausolea waaronder het mausoleum van Shamseddin Kulyal. Tevens brengen we een bezoek aan de restanten van het indrukwekkende Ak Saray-paleis (Witte Paleis), dat Timur er liet optrekken.

Na de lunch rijden we verder naar Samarkand, langs de schilderachtige Kitab-pas die bekend staat om zijn pittoreske landschappen. Daarom maken we deze reis in een comfortabele sedan auto, geschikt voor 4 passagiers. Tijdens de route zullen we kort stoppen om prachtige foto’s te maken en te genieten van de panoramische uitzichten.

Na de check-in in ons hotel verkennen we de omgeving te voet. Samarkand staat bekend om zijn prachtige architectuur, waaronder het majestueuze Registan-plein met zijn betegelde madrassa’s en moskeeën. Het is een plek die je terugvoert naar de tijden van de Zijderoute. In deze stad kruisten de legendes elkaar, zoals die van de beroemde Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo, die deze stad betoverd achterliet met zijn observaties en verhalen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid op die dag, kunnen we de Sound and Light-show bijwonen op het Registan-plein om 20:30 uur.

Overnachting in Samarkand

Dag 8: Samarkand

Een volledige dag sightseeingtour in Samarkand staat op het programma. We beginnen met een bezoek aan het beroemde Registan-plein, waar we de drie prachtige madrassa’s: de Ulug-Bek, Tillya-Kori en Sher-Dor madrassa bewonderen. Vervolgens verkennen we de voornaamste vrijdagmoskee genaamd Bibi-Khanum, het majestueuze mausoleum van Timoer Lenk, Gur Emir, dat oprijst als het grootste bouwwerk uit de tijd van Amir Temur, de levendige Siab-bazaar en de de koninklijke dodenstad necropolis Shahi Zinda.

Optionele activiteiten:

We kunnen het oosterse textielatelier van Valentina Romonenko bezoeken. Hier kun je genieten van een korte modeshow met traditionele nationale kostuums, geïnspireerd door het legendarische Samarkand en de Zijderoute.

Ook kunnen we een bezoek brengen aan de wijnproeverij van de oudste wijnmakerij van Centraal-Azië, de Hovrenko-wijnmakerij, om authentieke Samarkand-wijnen te proeven.

Overnachting in Samarkand

Dag 9: Samarkand

‘s Morgens vertrekken we naar het dorp Konigil (10 km van Samarkand) om een bezoek te brengen aan de ambachtelijke papiermakerij. Samarkand staat bekend als het centrum voor hoogwaardig zijden papier, ooit wereldwijd verspreid door karavanen langs de Zijderoute.

Dit kostbare zijden papier was een gewild goed op de Grote Zijderoute, omdat het zijn kwaliteit behield, zelfs wanneer het in aanraking kwam met vocht, en een opmerkelijke houdbaarheid van 400 jaar bezat. Ter vergelijking, het moderne geproduceerde papier kent een maximale houdbaarheid van slechts één eeuw. In vroegere tijden werd zijden papier gebruikt voor het schrijven van manuscripten, terwijl het tegenwoordig wordt ingezet bij de restauratie ervan. In een papieratelier krijgen we de gelegenheid om zelf deel te nemen aan het bijzondere proces van handmatige papierproductie. We zullen boomtakken ontdoen van schors, papier polijsten met een steen en het vervolgens verfraaien met kleur. Een boeiende ervaring waarin het verleden en heden samenkomen in de kunst van papier maken.

Later in de middag brengen we een bezoek aan de Ulugbek-sterrenwacht, opgericht door Ulugbek (kleinzoon van de Grote Amir Temur). Daarna verkennen we de oude nederzetting van Afrosiab, gelegen aan de uitlopers van de Chupan-Ata-heuvels ten noordoosten van het hedendaagse Samarkand. Volgens de legende stichtte de Turanische koning en held Afrosiab hier, aan de oevers van de rivier de Siab, de stad die later de hoofdstad werd van Sogdiana, zoals verteld in het boek der koningen, ‘Shahnama’.

’s Avonds worden we hartelijk uitgenodigd voor een buitendiner in het lokale Oezbeekse huis van Ilkhom Ibragimov. Hier krijg je de kans om te genieten van heerlijk zelfgemaakt eten en ervaren we de authentieke en huiselijke sfeer van de Oezbeekse gastvrijheid.

Overnachting in Samarkand.

Dag 10: Samarkand – Bukhara

In de ochtend vertrekken we per snelle Afrosyob trein richting Bukhara.

11:22 Vertrek -13:05 aankomst, transfer naar het hotel en check-in.

Bukhara heeft vele architecturale monumenten die herinneren aan de gouden eeuw van de Grote Zijderoute. In de Avesta, het heilige boek van de Zoroastriërs, wordt Bukhara genoemd als de plaats van de lente-offers. Het is één van de oudste steden in Centraal-Azië en was een belangrijk stopplaats op de Zijderoute. Vanaf de 9de eeuw genoot Bukhara in de islamitische wereld een grote vermaardheid als religieus en intellectueel centrum. Het bevat vele heilige sites, zoals de tombe van de heilige Ismail Samani. We maken daarna een wandeling naar Lyabikhauz en verkennen we de Joodse wijk.
Het zou kunnen dat we de Folk Show kunnen bijwonen in de Nodir Devonbegi Madrassah, waar lokale dansen uit de regio Bukhara en andere delen van Oezbekistan te bewonderen zijn.

Overnachting in Bukhara

Dag 11: Bukhara

Een volledige dag in Bukhara staat op het programma. We beginnen met een bezoek aan Lyabikhauz, het stadsmeer en geliefde ontmoetingsplaats van de lokale bevolking voor een kopje thee. Vervolgens bezoeken we de madrasah Nadirkhon Devanbegi en gaan we naar de Sarai, waar we lokale ambachten kunnen bewonderen die worden ondersteund door UNDP. Hier ontdekken we de eerste koepel, de Mogaki Attari-moskee – een moskee met sporen van een vuurtempel, een boeddhistische tempel en later de moskee zelf, met prachtige versieringen die de invloeden van de regio weerspiegelen. Daarna gaan we naar de overdekte bazaar die bekend staat als Tilpak Furushan – de markt van hoedenverkopers. Nog op het programma: de madrassa’s van Aziz Khan en Lachbek, de imposante minaret Poi Kalon en de nabijgelegen moskee, een van de grootste monumenten uit de pré-Mongoolse periode.

Vandaag worden we uitgenodigd voor een lunch in het lokale Oezbeekse huis van Rakhmon Toshev, een van de beste suzani-makers van Oezbekistan. We krijgen de gelegenheid om zijn atelier te bezoeken en zijn indrukwekkende collectie antieke suzani (met de hand gemaakte tapijten) met kleurrijke patronen te bewonderen. Hier proeven we ook een traditioneel Oezbeeks gerecht – Plov. Het beste eten in Centraal-Azië wordt zonder twijfel thuis bereid. Er zijn veel goede restaurants, maar voor de culinaire nomade is het absolute hoogtepunt om thuis te eten, bij voorkeur in een huis met karakter en gastvrije gastheren – gelukkig is dit iets wat Oezbeken van nature goed kunnen!

Na de lunch staan het Ark Fort, de Balakhauz-moskee, het Ismail Samanid-mausoleum en de Chasma Ayub (Job’s Spring) op het programma. We zullen ook een bezoek brengen aan de Hunarmand UNDP Assisted workshops in de buurt van Lyabikhauz. Hier krijgen we inzicht in block printing, metaalbewerking, suzani-borduurwerk, houtsnijwerk en miniatuurschilderkunst, evenals goud borduurwerk.

Overnaching in Bukhara

Dag 12: Bukhara

In de ochtend bezoeken we Sitora-I Mokhikhosa, het zomerpaleis van de voormalige emir van Bukhara. Vervolgens gaan we verder naar het heiligdom van Bakhauddin Nakshbandi, de beroemde soefi-heilige van Centraal-Azië, wiens invloed zich uitstrekte tot in India, en daarna naar de Chor-Bakr Necropolis. In de late namiddag keren we terug naar Bukhara en genieten van onze vrije tijd.

Overnachting in Bukhara

Dag 13: Bukhara – Khiva – 430km/ 6-7 uur

In de ochtend vertrekken we richting Khiva. De weg van Bukhara naar Khiva loopt door de Kizilkum woestijn en af en toe zien we dorpjes, maar vooral katoenvelden. Tijdens de Russische periode werd er aan monocultuur gedaan. De katoenteelt en -industrie onttrok veel water uit de bodem met natuurrampen tot gevolg.  In de late namiddag komen we aan in het unieke Khiva!

Overnachting in Khiva

Dag 14: Khiva

De oude stad Khiva, ook wel “Itchan Kala” genoemd, is UNESCO Werelderfgoed. De oude binnenstad is helemaal ommuurd (2200 m lang) en intact bewaard gebleven. Stel u zich voor aan de voet van deze stadsmuren, wachtend op de opening van één van de stadspoorten om een heel andere wereld binnen te treden, een wereld rondom de azuurblauwe Kalta Minor minaret, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Vandaag staat een volledige dagexcursie in Khiva op het programma, waarbij je de volgende plaatsen zult bezoeken: Ichan Kala, Kalta Minor, Kunya Ark, madrasah Rakhimkhon, mausoleum van Pakhlavan Makhmud en Islam Khodja Minaret. Ook de Vrijdagmoskee, het Tashauli-paleis met zijn harem en de Karavaanbazaar staan op het programma.

Later zullen we een demonstratie zijde verven bijwonen in het door UNESCO ondersteunde Zijde Atelier, beheerd door Madrahim in Ichan Kala. Hier krijg je de kans om de masterclass van tapijtweven te zien en zelf enkele stukken te weven.

Overnachting in Khiva.

Dag 15: Khiva-Urgench-Tashkent

Een vroege ochtendtransfer brengt ons naar Urgench voor de vlucht (09:35-10:55) naar Tashkent. Na het inchecken hebben we tijd om te genieten van een vrije namiddag.

Overnachting in Tashkent

Day 16: Tashkent – Brussel

Einde van de reis. We vertrekken van Tashkent via Istanbul naar Brussel.

REISDATA

DINSDAG 16 APRIL 2024 – WOENSDAG 01 MEI 2024

Aantal deelnemers: Minimum 10 en maximum 15 deelnemers.

Het organiseren van deze reis voor kleinere groepen en individuele reizigers is ook mogelijk. In dat geval worden de kosten van de reis opnieuw berekend. De reisdatum is op maat.

PRIJZEN

Supplement Eenpersoonskamer: € 380,00


Schrijf je in vóór 10 december 2023 voor deze reis en profiteer van een korting van € 100,00.

INBEGREPEN

 • Internationale vluchten vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
 • Overnachtingen (met ontbijt) in comfortabele 3* en boetiek hotels
  • Tashkent – Bentley Hotel
  • Termez – Gold Palace
  • Shakhrisabz – Kesh Palace
  • Samarkand – Grand Samarkand
  • Bukhara – Minzifa
  • Khiva – Zarafshan Boutique
  • (Indien het gekozen hotel niet beschikbaar is, wordt een vergelijkbaar alternatief geselecteerd.)
 • Vertrekvergadering (excl. café- en/of restaurantkosten)
 • A/C vervoer voor alle stadtours en excursies
 • Transfers luchthaven <–> hotel
 • Treintickets met hogesnelheidstrein Samarkand-Bukhara (economy class)
 • Lijnvlucht Urgench-Tashkent (economy class)
 • Engelstalige lokale gids gedurende heel de tour
 • Reisbegeleiding door Olga Novitskaja (Nederlands, Russisch, Engels)
 • Alle toegangsgelden voor bezienswaardigheden en excursies
 • Alle maaltijden (met water en thee)
 • Fooien voor lokale gidsen, hotels en chauffeurs
 • Alle belastingen
 • Assistentie tijdens de reis

NIET INBEGREPEN

 • Maaltijden die niet in het menu zijn inbegrepen en alcoholische/soft-dranken
 • Camerakosten waar van toepassing
 • Persoonlijke uitgaven (kosten voor extra bagage, roomservice, medische kosten, enz.)
 • Reisbijstands- en annuleringsverzekering
 • Optionele activiteiten
 • Financiële transferkosten

PRAKTISCHE INFORMATIE

OVER OEZBEKISTAN

INSCHRIJVING

LEES VERDER

Of je nu alleen reist, met een groep of met je familie, wil je bepaalde plaatsen overslaan of langer blijven, of wil je specifieke activiteiten toevoegen? Geen zorgen, wij creëren jouw gepersonaliseerde rondreis op maat. Kijk op onze pagina met werkwijze voor meer details. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met ons.