KHIVA

Volgens archeologen is Khiva pas rond de 5deeeuw voor Christus gesticht zijn. Een legende weet beter.  Shem, de zoon van Noah, -zie de Ark van Noah- zou zo’n 2500 jaar geleden in het midden van de woestijn een waterput gevonden hebben. Iedereen die zich aan dat water laafde, slaakte een zucht van verlichting met de woorden ‘Khi-wa’, ‘Wat een weldaad!’. Rond de waterput groeide eerst een gehucht en later de bekende ‘kleine handelspost op de zijderoute’. De stad wordt in historische teksten echter voor het eerst genoemd in de 6de eeuw, toen de Sassanidische Perzen er een fort bouwden om hun grenzen te beschermen tegen de aanvallen van de Hunnen.

Khiva groeide in de 10de eeuw uit tot een belangrijke handelsstad en werd de hoofdstad van het Khorezm-rijk, dat zich uitstrekte van de Kaspische Zee tot de Aral Zee en het oosten van Iran omvatte. Onder leiding van de Khorezm-Sjah-dynastie bloeide Khiva op als een belangrijk centrum van kunst, cultuur, wetenschap en handel. Er werden prachtige gebouwen en monumenten gebouwd, waaronder de beroemde Juma-moskee en de Islam Khodja-minaret. In de 18de eeuw werd Khiva veroverd door het Perzische Rijk, waarna het weer onafhankelijk werd onder de Khiva Khanate, een dynastie van islamitische heersers. De Khanate regeerde over Khiva tot aan de Russische verovering in 1873.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 verklaarde Oezbekistan zijn onafhankelijkheid. Khiva en andere historische steden in Oezbekistan begonnen hun culturele erfgoed te herstellen en te ontwikkelen als toeristische bestemmingen. Khiva was de eerste Oezbeekse stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Binnen deze ommuurde stad bevinden zich de volgende bezienswaardigheden:

  • Kalta-Minor Minaret: Dit is een van de meest herkenbare en opvallende bezienswaardigheden in Khiva. De minaret is beroemd vanwege zijn ongebruikelijke vorm en het feit dat hij nooit is voltooid.
  • Mohammed Amin Khan Madrasa: Deze madrasa, gebouwd in de 19de eeuw, heeft een ingewikkelde gevel met turquoise tegels en biedt nu onderdak aan een interessant museum.
  • Juma Moskee is bekend om zijn unieke houten pilaren die een indrukwekkend plafond ondersteunen. Het is één van de oudste moskeeën in Khiva en een belangrijke religieuze site.
  • Islam Khodja minaret en madrasa is een indrukwekkende toren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Naast de minaret staat de Islam Khodja Madrasa, die een museum herbergt dat de geschiedenis van Khiva en de Zijderoute belicht.
  • Tosh-Hovli Paleis  is een paleiscomplex was ooit de residentie van de Khans van Khiva. Het bestaat uit een reeks prachtige kamers, binnenplaatsen en tuinen die bezoekers een inzicht geven in de koninklijke levensstijl.
  • Pahlavon Mahmud Mausoleum is gewijd aan Pahlavon Mahmud, een dichter en nationale held van Khiva. Het is een prachtig voorbeeld van islamitische architectuur.
  • Kuhna Ark is een historisch fort en paleiscomplex dat ooit diende als het koninklijke bolwerk van Khiva. Je kunt de oude gevangenissen, audiëntiehallen en privékamers van de heersers verkennen.