De legendarische stad Samarkand, was een van de oudste steden in Oezbekistan en een belangrijke stop langs de oude zijderoute.
Volgens de legende werd Samarkand gesticht door de Perzische koning Afrasiyab in de 7de eeuw voor Christus. Hij bouwde een prachtige stad met enorme paleizen en tuinen, omringd door hoge muren en verdedigingstorens. Maar zijn geluk was van korte duur, want de Perzische koning werd spoedig verslagen door Alexander de Grote, die de stad verwoestte en de rijkdommen van Samarkand meenam naar Griekenland.
Later werd Samarkand herbouwd en werd het een belangrijke stad langs de oude zijderoute. Handelaren uit Azië en Europa kwamen hier samen om goederen uit te wisselen en nieuwe ideeën te delen. Onder het bewind van Timur lenk, een beroemde Oezbeekse heerser uit de 14de eeuw, werd Samarkand een van de mooiste steden ter wereld, met prachtige paleizen, moskeeën en madrassa’s die nog steeds te bewonderen zijn.
Timur Lenk wilde Samarkand als de hoofdstad van de wereld vestigen. Hij stichtte het Khanat van de Golden Horde, dat deel uitmaakte van de Mongoolse Rijk. Het khanat omvatte delen van wat nu Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Mongolië en China is.
De stad heeft een sterke Tadzjiekse invloed behouden, aangezien de Oezbeken pas in de 16de eeuw de controle over de stad overnamen.
Ulugh Bef, de zoon van Timur Lenk, was eerst en vooral astronoom en wiskundige en dan pas sultan van de Timurid- dynastie in Midden-Azië. Heel terecht waren die astronomische observatoria in Samarkand vermaard voor de metingen die hij verrichtte. Hij baseerde er zijn catalogus voor 1,018 sterren op en berekende hun coördinaten. De ons bekende ‘tafel van logaritmen’ is in zijn wiskundig brein ontsproten.. Hij schreef ook ‘The Zij-i-Sultani’, een astronomische tabel waarin hij de bewegingen van de zon, de maan en de planeten in de komende 30 jaar voorspelde. Ulugh Beg werd geëxecuteerd in 1449 door rebellen. Timur Lenk werd na zijn dood geëerd als een held. Hij is begraven in de indrukwekkende Gur-e Amir-mausoleum in Samarkand, Oezbekistan.
Laten we eens een kijkje nemen naar de meest fascinerende plekken in deze stad:
Graf van de Emir, de begraafplaats van Timoer, is een blok van donkergroene nefriet. Twee ruïnes die het graf aan beide zijden flankeren, accentueren het evenwicht tussen kracht en verfijning nog meer.
Het Registan, is samengesteld uit drie schitterende madrassa’s. De 15de-eeuwse madrassa van Oeloeg Beg was op dat moment de grootste universiteit van Centraal-Azië waar enkel kinderen uit de bemiddelde klasse konden studeren. De opleiding duurde wel twintig jaar en legde zich vooral toe op de kennis van de wetenschappen. Twee eeuwen later werden de twee andere madrassa’s toegevoegd, waaronder de grootste Tilla-Kari met haar indrukwekkende mihrab en de al even imposante Sher Dor.
De ruïnes van de Bibi Khanum moskee zijn een indrukwekkende getuigenis van de grootsheid en het architectonische meesterschap van het Timoeridische tijdperk. Gebouwd in de 15de eeuw door de legendarische heerser Timoer (Tamerlane), was deze moskee ooit één van de grootste en meest majestueuze islamitische gebedshuizen ter wereld. De koepels, gedetailleerde mozaïeken en kolossale omvang van de Bibi Khanum-moskee weerspiegelen de pracht en praal van het Timoeridische rijk. Ondanks de verwoesting door de tand des tijds en aardbevingen blijven de overblijfselen van deze historische moskee een adembenemend eerbetoon aan de artistieke en architectonische genialiteit van die tijd. Een bezoek aan deze ruïnes biedt reizigers de kans om een glimp op te vangen van de grootsheid van het verleden en de indrukwekkende nalatenschap van Timoer te bewonderen.
Het observatorium van Ulug Beg gebouwd in de 15de eeuw, was destijds een revolutionaire plek voor astronomie. Hier voerde Ulugh Beg baanbrekend onderzoek uit, berekende hij de lengte van een jaar tot op enkele seconden nauwkeurig, en maakte hij gedetailleerde sterrenkaarten die eeuwenlang als referentie dienden voor astronomen over de hele wereld. Het observatorium vertegenwoordigt een gouden tijdperk van wetenschappelijke vooruitgang in Oezbekistan en eert de erfenis van Ulugh Beg als een visionaire geleerde en heerser.
De archeologische site van Afrosiab, De archeologische site van Afrosiab gaat terug tot de 6e eeuw. Deze oude stad was ooit het centrum van de Sogdische beschaving. Ook vandaag biedt het nog die intrigerend venster op het verleden. De opgravingen onthullen prachtige muurschilderingen, goed bewaarde gebouwen en artefacten die getuigen van de bloeiende handel en cultuur van die tijd.
De koninklijke dodenstad Sjah-i-Zinde is een necropolis, die teruggaat tot de 9de eeuw. De naam “Sjah-i-Zinde” betekent “Levende Koning” in het Perzisch en verwijst naar het geloof dat hier de heilige geesten van overleden koningen en nobelen voortleven. Op deze plek moet je kijken naar de prachtig versierde mausolea en tombes, elk met hun eigen unieke ontwerp en verhaal. De gedetailleerde mozaïeken, inscripties en architecturale pracht maken van Sjah-i- Zinde een meesterwerk van islamitische kunst en zelfs een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheid in Samarkand.