OEZBEKISTAN

Net als het oude Perzië ligt Oezbekistan langs de legendarische Zijderoute, die ooit de wereld verbond en nu een verhaal vertelt van vervlogen tijden. In dit betoverende land ontdek je eeuwenoude steden die een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van deze beroemde handelsroute. Als geschiedenisliefhebber is Oezbekistan een ware schatkamer van verhalen en bezienswaardigheden die je meenemen op een reis door de tijd. Hier zijn tal van redenen waarom deze bestemming een schatkamer van geschiedenis en cultuur is.

Tashkent- Deze bruisende stad omarmt zowel haar rijke geschiedenis als haar moderne gezicht. Wandel door de straten en je zult versteld staan van de harmonieuze mix van oude, met mozaïeken versierde gebouwen die zich majestueus verheffen naast glanzende wolkenkrabbers die reiken naar de hemel. De stad is nog steeds een typische Sovjetstad: brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementsblokken, prachtige parken en tal van fonteinen.De metro-systeem in Tashkent is bekend om zijn prachtige decoraties en architectuur.

Lees verder

TASHKENT

Samarkand- Het verhaal van Samarkand is een verhaal van veerkracht en doorzettingsvermogen, van een stad die keer op keer werd vernietigd en herbouwd, maar altijd terugkwam met nog meer glorie en schoonheid. Het is een verhaal dat Oezbekistan en zijn rijke geschiedenis prachtig vertegenwoordigt en een reis naar dit fascinerende land meer dan waard maakt. Een bezoek aan de majestueuze Registan-plein met zijn betegelde madrassa’s en moskeeën neemt je mee naar de tijden van de Zijderoute. Samarkand, waar legendes elkaar kruisten, zoals die van de beroemde Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo, die deze stad betoverd achterliet met zijn observaties en verhalen.

Lees verder

SAMARKAND

Bukhara is een van de oudste steden in Centraal-Azië en was een belangrijk centrum van de handel en de beschaving in de regio. De naam Bukhara zou een vervorming zijn van het woord “vihara”, dat “klooster” betekent in het Sanskriet. In de loop van de eeuwen heeft de stad verschillende namen gehad: Numiykat, Madina-ut-Tudjar of Fahira. In de Avesta, het heilige boek van de Zoroastriërs, Bukhara wordt genoemd als de plaats van de lente-offers. Vanaf de 9de eeuw genoot Bukhara een grote vermaardheid als religieus en intellectueel centrum in de hele islamitische wereld. Het is ook een belangrijk spiritueel centrum voor de soennitische islam en bevat vele heilige sites, zoals de tomb van de heilige Ismail Samani. Tegenwoordig is Bukhara een levendig openluchtmuseum, met meer dan 140 historische monumenten die herinneren aan de gouden eeuw van de Grote Zijderoute. Exotische kruiden, bont en vooral zijde werden opgeslagen en verhandeld in de karavanserais van de stad. De vrijdagmoskee, gebouwd in 1514, staat naast de 48 meter hoge Kalyan minaret, het symbool van Bukhara.

Lees verder

BUKHARA bezienswaardigheden

Khiva- Khiva voelt als een schilderachtig openluchtmuseum, met een oude binnenstad die omgeven is door lemen muren. In de ommuurde binnenstad – bekend als Ichan-Kala, 2200 m lang, is intact bewaard gebleven. Stelt u zich voor aan de voet van de machtige stadsmuren, wachtend op opening van de stadspoort om een heel andere wereld binnen te treden, een wereld rondom de azuurblauwe Kalta Minor minaret, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. 

Lees verder

KHIVA

Het Savitsky Museum is een unieke kunstcollectie in de stad Nukus, gelegen in de afgelegen Karakalpakstan-regio van Oezbekistan. Het museum is opgericht door de Russische kunstenaar en archeoloog Igor Savitsky, die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw door Centraal-Azië reisde op zoek naar archeologische overblijfselen.

Lees verder

Igor Savitsky

Oezbeekse keuken is rijk aan smaken en tradities en weerspiegelt de rijke culturele en culinaire geschiedenis van het land. Het is een mix van Centraal-Aziatische en Perzische culinaire tradities, met een vleugje Russische en Turkse invloeden. Een van de bekendste gerechten uit de Oezbeekse keuken is plov, een soort pilaf gemaakt van rijst, vlees, uien en wortelen. Plov wordt beschouwd als het nationale gerecht van Oezbekistan en wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden. “Wie geen plov heeft gegeten, is niet geboren.”

Een ander populair gerecht is shashlik, oftewel gegrilde stukjes vlees (meestal lam, maar soms ook rundsvlees of kip) op spiesjes. Shashlik wordt vaak geserveerd met uien, tomaten en brood. Ook soepen zijn belangrijk in de Oezbeekse keuken, zoals lagman (noedelsoep) en shurpa (een soort groentesoep met vlees).

Andere populaire gerechten zijn manti (gestoomde dumplings gevuld met vlees en ui), soms ook wel beschouwd als de variant van ‘jiaozi’ in andere Aziatische landen, en samsa (gevulde bladerdeegbroodjes, vergelijkbaar met de Indiase samosa).

Tussen de graanproducten in de nationale Oezbeekse keuken is het plat brood (patir of obinon) het populairst. Dit brood wordt gebakken in een speciale kleioven- tandir. Het is een trots voor een huisvrouw om zo’n zelfgebakken brood te serveren voor de gasten of als geschenk te geven. Ze bedenken honderden manieren om het brood te versieren.Tussen de graanproducten in de nationale Oezbeekse keuken is het plat brood (patir of obinon) het populairst. Dit brood wordt gebakken in een speciale kleioven- tandir. Het is een trots voor een huisvrouw om zo’n zelfgebakken brood te serveren voor de gasten of als geschenk te geven. Ze bedenken honderden manieren om het brood te versieren.

Maaltijdsoepen nemen een belangrijke plaats in de Oezbeekse keuken. Traditionele Oezbeekse soepen, o.a shurpa (chorba), mastava ughra en laghman zijn lekker en zeer voedzaam. Ze verschillen in smaak door het gebruik van meer of minder van vlees, wortelen, rapen, uien en kruiden. Shurpa werd in de tijd van Abu Ali ibn Sina (Avicenna) beschouwd als een genezende maaltijd tegen vele ziekten.

Oezbeekse zoetigheden zijn vaak gebaseerd op noten en gedroogd fruit. Een populair dessert is halva, een zoete pasta gemaakt van sesamzaadjes, suiker en olie.

Dit zijn slechts enkele van de vele gerechten en lekkernijen uit de Oezbeekse keuken. Er is nog veel meer te ontdekken over deze rijke culinaire traditie!

Lees verder: