Igor Savitsky

Igor Savitsky, een Russische kunstverzamelaar en kunstenaar, ontdekte tijdens zijn reizen in de regio Karakalpakië in Oezbekistan een enorme verzameling avant-garde kunst uit de jaren 20 en 30 van de 20de eeuw. Hij realiseerde zich dat deze kunstwerken een belangrijke culturele erfenis waren die moest worden bewaard en tentoongesteld. Hij verzamelde duizenden schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken van kunstenaars uit heel Oezbekistan en de regio.

Het was geen gemakkelijke taak om deze collectie te behouden, omdat de autoriteiten van de Sovjet-Unie deze kunstwerken bleven beschouwen als ‘contrarevolutionair’ en Savitsky werd gedwongen om de collectie in het geheim te bewaren. Uiteindelijk slaagde Savitsky erin om de collectie tentoon te stellen, en in 1966 opende hij het Savitsky Museum. Het museum is uitgegroeid tot één van de meest bijzondere kunstcollecties ter wereld, met meer dan 90.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, tekeningen, beelden en andere kunstvoorwerpen.

De collectie is een eerbetoon aan de rijke artistieke geschiedenis van Centraal-Azië en een bewijs van de moed van Savitsky, die risico’s nam om deze kunstwerken te bewaren en te presenteren aan de wereld.

Meer informatie op de website of the Republic of Karakalpakistan. Achtergrondartikelen staan op de website van the Guardian en Radio Free Europe/Radio Liberty.