Lang geleden, in het hart van Centraal-Azië, leefde een nomadisch volk genaamd de Sogdiërs. Zij trokken door de steppes en bergen van wat nu Oezbekistan is, op zoek naar vruchtbare grond en goede waterbronnen. Op een dag, terwijl de Sogdiërs door de vallei van de rivier de Tsjirtsjik reisden, kwamen ze een plek tegen die zo groen en vruchtbaar was dat ze besloten er zich te vestigen. Ze bouwden huizen en begonnen gewassen te verbouwen op het land. Deze nederzetting groeide snel uit tot een belangrijk handelscentrum, waar handelaars van verre plaatsen bijeenkwamen om hun waren te verhandelen. Het werd bekend als Chah, en gebouwd rond de 5de tot 3de eeuw voor Chr. op ongeveer 8 kilometer van de rivier de Syr Darja. De plaats kreeg haar stedelijke uitstraling tussen de 4de en 5de eeuw. Na verloop van tijd werd Chach een belangrijke tussenstop langs de Zijderoute. Het werd ook een belangrijk centrum van cultuur en wetenschap, met beroemde filosofen, dichters en wetenschappers die er woonden en werkten. In de 11de eeuw veroverde de Turkse heerser Qarakhanid de stad en gaf het de naam “Tashkent”, wat “Stenen Stad” betekent in het Turks. Tashkent groeide uit tot een belangrijk politiek centrum, met vele heersers die er de scepter zwaaiden: Mongolen, Timur Lenk, Russen en vele anderen. Tijdens de Sovjetperiode werd Tasjkent de hoofdstad van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. In 1966 werd de stad getroffen door een zware aardbeving waarbij duizenden mensen omkwamen en grote delen van de stad werden verwoest. Na de onafhankelijkheid van Oezbekistan in 1991 is de stad verder ontwikkeld en gemoderniseerd, met name op het gebied van economie, toerisme en infrastructuur. Maar ondanks al deze veranderingen, heeft Tashkent altijd haar status als belangrijk handels- en cultureel behouden.
Vandaag de dag is Tashkent een moderne, bruisende stad, met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een plek waar de oude en de nieuwe wereld samenkomen, en waar de erfenis van de Sogdiërs, de handelaren van de Zijderoute en de vele heersers en geleerden die er door de eeuwen heen woonden, nog steeds voortleeft. De stad is nog steeds een typische Sovjetstad: brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementsblokken, prachtige parken en tal van fonteinen. Tashkent heeft een unieke mix van architectuur, van de oude islamitische tot de moderne Sovjetstijl. De metro-systeem in Tashkent is bekend om zijn prachtige decoraties en architectuur.
Tijdens de stadstour komen de mooiste bezienswaardigheden aan bod:
- Het Operahuis (Opera en Ballet Theater) biedt opera- en balletuitvoeringen van hoge kwaliteit, evenals andere theatrale evenementen en concerten.
- De Raad van Ministers (Cabinet of Ministers) is het uitvoerende orgaan van de regering van het land.
- De Vrijdag Moskee (Jumu’ah Mosque) is het belangrijkste gebedshuis van de stad.
- Het Kaffal Shashi Mausoleum is een mausoleum gewijd aan Kaffal Shashi, een bekende islamitische heilige en theoloog. Mensen bezoeken dit mausoleum vaak om te bidden en eer te betuigen aan zijn heilige graf.
- De Kukeldash Universiteit (Kukeldash Madrasa) is één van de islamitische scholen waar studenten religieuze studies en koranlessen volgden.
- De Chorsu Bazaar is een traditionele markt, en beroemd om zijn kleurrijke kraampjes en het aanbod van verse producten, specerijen, handwerk en meer. Het is een geweldige plek om de lokale cultuur en keuken te ervaren.
- De Khast Imam moskee heeft een uitgebreide bibliotheek met oosterse manuscripten.
- De wereldberoemde Koran van kalief Uthman (Ottomaanse Koran), is de primaire bron van de islam, die werd geschreven in het midden van de 7de eeuw.
- Het Museum van Toegepaste Kunst geeft ons een bredere kijk op de Oezbeekse kunst. Het is één van de grootste musea in de Centraal-Azië, dat werd opgericht in 1918 op basis van een kleine verzameling van 500 exposities. Dit waren voornamelijk werken van Russische en West-Europese kunst, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve meubels, porselein en brons.