Stoofvlees met gebakken aubergines
Dit is een van de populairste stoofschotels in Iran. Het is een geweldig gerecht voor mensen die nog nooit Perzisch hebben gegeten: de basis van tomaat en gebakken aubergines maken het gerecht herkenbaar.
Hoofdgerecht voor 4 à 6 personen
- 4 aubergines
- arachide- en olijf olie
- 1 grote ui
- 500 gr lamsstoofvlees
- 2 tl kurkuma
- 2 tl ras el hanout
- 80 gr tomatenpuree
- Peper en zout
- 2 gedroogde limoenen (limu Omani)
- 250 gr kerstomaten
- Schil de aubergines, snij ze overlangs middendoor (met de steeltjes). Bestrooi ze met zout en laat ze een halfuurtje rusten.
- Bak de ui in een pot met wat olijfolie goudbruin.
- Voeg het lamsvlees toe en bak het vlees een paar minuten aan alle kanten af.
- Doe kurkuma, ras el hanout, zout en peper, tomatenpuree bij het vlees en laat 1 minuut samen bakken.
- Prik met een vork of mes een paar gaatjes in de gedroogde limoenen en voeg ze ook bij het vlees.
- Voeg voldoende gekookt water bij het vlees tot alle ingrediënten onder het water staan. Roer alle ingrediënten door elkaar en laat het vlees eerst zonder deksel op middelhoog vuur koken. Doe het schuim af en toe weg. Zet het vuur zachter en laat het met deksel ongeveer twee uur verder garen.
- Spoel en droog ondertussen de aubergines. Bak ze in arachideolie, eerst langs de bolle kant en daarna de binnenkant en zet ze opzij.
- Voeg de gebakken aubergines en doormidden gehalveerde kerstomaatjes bij het gare vlees. Laat nog een kwartier alles samen sudderen. Breng het stoofvlees, indien nodig met peper en zout op smaak.
- Serveer het stoofvlees in een diepe schotel. Versier eventueel met, basilicum en verse limoen.
Serveer met witte rijst.