Ghaliye mahi (vis stoofpotje)

Dit kruidig en pikant stoofpotje komt uit het zuidelijke havengebied van Iran.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote ui
  • 1 el bloem
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 tl-kurkuma
  • 2 tl gedroogde fenegriek blaadjes of poeder
  • 1/2 tl-sambal of cayennepeper
  • 600 gr zeewolf of een andere soort vaste visfilet
  • Zout, Peper
  • 200 gr koriander, fijngehakt
  • 3 el tamarinde -Aziatische winkels- Tamarinde is een soort vrucht met pitten. Het is zoet- zure van smaak. (Zet 3 el tamarinde in ong 2 glazen water. Prik het met een vork of roer het met handen tot de vrucht los wordt. Zeef daarna de pasta. Ze hebben we tamarindepasta.) 

Werkwijze:

  • Zet een grote kookpan op een middelhoog vuur en doe een laagje olijfolie in de pan.
  • Snijd de vis al in stukjes.
  • Bedek de vis langs alle kanten met kruidige bloem (bloem met kurkuma, viskruiden, peper en zout)
  • Bak de vis langs de twee kanten heel kort in een hoge pan of in een pot en laat hem afkoelen.
  • Doe de gesneden uien in dezelfde pan en bak tot de ui glazig is en aan de randjes goudbruin wordt.
  • Doe nog wat olie in de pan en voeg de knoflook toe (laat niet bruin worden of verbranden!)
  • Doe de kurkuma, de cayennepeper erbij en roer 1 tot 2 min goed door.
  • Roer de fijngehakte koriander erdoor en bak tot de koriander zacht wordt.
  • Doe het gedroogde fenegriek erbij en voeg onmiddellijk de tamarindepasta toe.
  • Zet het vuur lager en laat 40 min met een deksel schuin op de pan zachtjes koken.
  • Leg de gebakken vis bovenop de saus. Laat hem nog 15 min zonder het deksel garen.
  • Serveer met rijst.