Dit kruidig en pikant stoofpotje komt uit het zuidelijke havengebied van Iran.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 grote ui
- 1 el bloem
- 5 teentjes knoflook
- 1 tl-kurkuma
- 2 tl gedroogde fenegriek blaadjes of poeder
- 1/2 tl-sambal of cayennepeper
- 600 gr zeewolf of een andere soort vaste visfilet
- Zout, Peper
- 200 gr koriander, fijngehakt
- 3 el tamarinde -Aziatische winkels- Tamarinde is een soort vrucht met pitten. Het is zoet- zure van smaak. (Zet 3 el tamarinde in ong 2 glazen water. Prik het met een vork of roer het met handen tot de vrucht los wordt. Zeef daarna de pasta. Ze hebben we tamarindepasta.)
Werkwijze:
- Zet een grote kookpan op een middelhoog vuur en doe een laagje olijfolie in de pan.
- Snijd de vis al in stukjes.
- Bedek de vis langs alle kanten met kruidige bloem (bloem met kurkuma, viskruiden, peper en zout)
- Bak de vis langs de twee kanten heel kort in een hoge pan of in een pot en laat hem afkoelen.
- Doe de gesneden uien in dezelfde pan en bak tot de ui glazig is en aan de randjes goudbruin wordt.
- Doe nog wat olie in de pan en voeg de knoflook toe (laat niet bruin worden of verbranden!)
- Doe de kurkuma, de cayennepeper erbij en roer 1 tot 2 min goed door.
- Roer de fijngehakte koriander erdoor en bak tot de koriander zacht wordt.
- Doe het gedroogde fenegriek erbij en voeg onmiddellijk de tamarindepasta toe.
- Zet het vuur lager en laat 40 min met een deksel schuin op de pan zachtjes koken.
- Leg de gebakken vis bovenop de saus. Laat hem nog 15 min zonder het deksel garen.
- Serveer met rijst.