De legende van het Gulden Vlies en Jason en Medea

Kutaisi was blijkbaar in de oude tijd een belangrijk economisch centrum omwille van de goudmijnen. Toen was het koninkrijk Colchis, waar Kutaisi deel van uitmaakte, bekend om zijn rijkdom aan goud. De stad was een belangrijk knooppunt in de handelsroutes van de Zijderoute en speelde een belangrijke rol in de goudhandel en de economie van de regio.

De goudmijnen in de omgeving van Kutaisi trokken destijds veel aandacht vanwege het kostbare metaal en waren een belangrijke bron van rijkdom voor de regio. De legende van het Gulden Vlies en Jason en Medea gaat over de goudmijnen en de rijkdom van Colchis.

Jason was een held uit de Griekse mythologie en de zoon van koning Aeson van Iolcus. Toen Jason volwassen werd, stelde hij een leger van helden samen, bekend als de Argonauten, om op zoek te gaan naar het Gulden Vlies. Het Gulden Vlies was de vacht van een mythische, gouden ram en werd bewaakt door een draak in het verre land van Colchis, het huidige Kutaisi.

Jason en de Argonauten zeilden op het schip, de Argo, en beleefden talloze avonturen tijdens hun reis naar Colchis. Ze trotseerden woeste zeeën, ontmoetten goden en monsters en overleefden gevaarlijke situaties. Uiteindelijk bereikten ze Colchis en vroeg Jason om het Gulden Vlies als een manier om zijn rechtmatige troon terug te krijgen.

De koning van Colchis, genaamd Aeëtes, stemde ermee in om Jason het Gulden Vlies te geven onder één voorwaarde: hij moest een reeks onmogelijke taken voltooien. Met de hulp van Medea, de dochter van koning Aeëtes en een machtige tovenares, slaagde Jason erin de taken te volbrengen. Medea werd verliefd op Jason en hielp hem ontsnappen met het Gulden Vlies.

Medea was bereid om alles op te geven voor Jason, inclusief haar vader en haar geboorteland. Ze doodde haar eigen broer om Jason en de Argonauten te helpen ontsnappen en vluchtte met hen terug naar Griekenland. Het verhaal wordt tragisch wanneer Jason en Medea in Griekenland aankomen.

Jason keert zich tegen Medea en trouwt met een andere vrouw, waardoor Medea razend kwaad wordt. Ze wreekt zich door hun kinderen te doden en Jason achter te laten in diepe rouw en spijt…